Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom och tonår (pocket)
På topplistor
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
Neapelkvartetten (del 1)
Antal sidor
336
Utgivningsdatum
2017-05-26
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Översättare
Johanna Hedenberg
Originaltitel
L'amica geniale
Dimensioner
180 x 110 x 22 mm
Vikt
170 g
SAB
Hce
ISBN
9789113073347

Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom och tonår

(28 röster)  |  Läs 3 recensioner
Pocket, Svenska, 2017-05-26
55 kr
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige vid 99 kr för privatpersoner.
I en hyreskasern nära landsvägen i femtiotalets Neapel växer de båda flickorna Elena Greco och Lila Cerrullo upp och blir vänner för livet. Det är efterkrigstid, nödår och våldet präglar fortfarande Italien i form av lönnmord och godtyckliga avrättningar. Lila är den självklara ledaren, den snabbfotade, den våghalsiga, den kvicktänka och den elaka. Det är också Lila som slår Elena ur brädet som skolans bästa elev, hon har lärt sig läsa själv och kommer etta på alla prov. Skolgången utgör ett löfte om en bättre framtid för dem båda, men Lila, dotter till skomakaren Fernando och hans hustru som båda är analfabeter, är den som tvingas ge upp studierna medan Elenas far, som är vaktmästare i stadshuset, ser till att dottern får fortsätta att gå i skolan.

Lila gifts i stället bort vid 16 års ålder med Stefano Carracci, son till den mördade maffiabossen, Stefano som driver familjen Carraccis livsmedelsbutik med framgång i kvarteret. Elena, däremot, fortsätter sin utbildning, och drömmer om att skriva. Båda flickorna känner sig i hemlighet dragna till Nino Sarratore utan att de avslöjar något för varandra och blir därmed varandras rivaler. Nino växer också upp i hyreskasernen och är son till järnvägsarbetaren och poeten Donato Sarratore som en gång förfört änkan Melina Cappuccio men övergett henne varpå hon försökt ta sitt liv. Nino är studiebegåvad, men utan mål i livet eftersom han hatar sin far. Nino kommer så småningom att spela en avgörande roll i båda flickornas liv.

Elena Ferrantes storslagna romanepos i fyra delar om Lila och Elena tar sin början när de båda kvinnorna hunnit bli sextiosex år och Lila försvunnit spårlöst. Lilas son Rino tror att hans mor gömmer sig hos Elena, som nu är bosatt i Norditalien och en etablerad akademiker, men Elena och Lila har inte haft kontakt med varandra på ett tag. I ett slags desperat försök att nå Lila, börjar Elena skriva romanen om deras gemensamma uppväxt och liv, för att på så sätt rädda Lila undan glömskan och i hopp om att få möta henne igen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom och tonår
 2. +
 3. Toner i natten

De som köpt den här boken har ofta också köpt Toner i natten av Jojo Moyes (pocket).

Köp båda 2 för 110 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom och tonår. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Bra sommarläsning
  Sara Gustavsson, 7 juli 2017

  Tyckte först inte om boken, hade svårt att komma in i den. Jag hade nog lite höga förväntningar då det pratats en hel del om denna bok. Men efter knappt halva boken var jag fast, nu i efterhand tycker jag att det var en riktigt bra bok.

 2. Läsning i brist på annat
  Sonia Bigenius (HALLSTAHAMMAR), 23 juni 2017

  Medelbra. Sämre än jag hade väntat mig. Orättvist upphaussad. Finns mycket bättre. Tänker inte läsa de nästföljande. Ingen jag skulle rekommendera.

 3. Lyfter särskild begåvning
  Anni, 4 juni 2017

  I denna utvecklingsroman får vi möta den högpresterande huvudpersonen Elena och hennes särskilt begåvade bästa väninna, Lila, under deras barndom och ungdomsår. Jag tycker det är oerhört intressant att följa de olika karaktärernas förutsättningar för inlärning och utveckling och hur det påverkar deras relationer och vardagsliv. Romanen utspelas i fattigkvarteren i femtiotalets Italien, men problematiken vad gäller särskilt begåvade elevers villkor och bemötande från omgivningen är minst lika ... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner

Bloggat om Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom o...