Vårt alltid skiftande klimat (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Läsålder
Unga vuxna
Antal sidor
115
Utgivningsdatum
2023-10-15
Förlag
Sinus
Originaltitel
Vårt alltid skiftende klima
Dimensioner
9 x 205 x 213 mm
Vikt
560 g
ISBN
9788230361382
Vårt alltid skiftande klimat (inbunden)

Vårt alltid skiftande klimat

(8 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2023-10-15
231
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Är klimatförändringarna något nytt? Så här säger historiska källor och nyare forskning om klimatet under de senaste årtusendena:

För 50 år sedan: Temperaturerna sjönk globalt. Svår torka i Nordafrika. Forskare och press varnade för att en ny istid kan vara på väg.

100 år sedan: Glaciärerna på Svalbard krympte kraftigt. Glaciärerna på Grönland var mindre än idag.

För 400 år sedan: I Istanbul kunde du korsa Bosporen på isen. Skridskoåkning på Venedigs kanaler. Flera decennier av torka i Asien och Afrika. Extrem kyla i Kina och Japan. Glaciärerna i Nya Zeeland och Sydamerika växte snabbt.

För 1 000 år sedan: Global temperatur 1 °C högre än idag. Spannmålsodling på Grönland. Vinodling upp till 800 m över havet. i Tyskland. Riklig och stabil monsun i Asien.

För 1 500 år sedan: På två år sjönk temperaturen globalt med 2-3 °C. Följt av hundra år av extremt väder, torka och missväxt.

För 4-5 000 år sedan: Hardangervidda var skogbevuxen. Alla glaciärer i Norge hade smält bort. Glaciärerna på Svalbard var betydligt mindre än idag. Sahara täcktes av Savannah.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vårt alltid skiftande klimat
 2. +
 3. Tusen år i Uppåkra : en järnåldersmetropol uppgång och fall

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tusen år i Uppåkra : en järnåldersmetropol uppg... av Dick Harrison (inbunden).

Köp båda 2 för 350 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Vårt alltid skiftande klimat. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mycket lättläst och rikligt illustrerad
  MrPaszlo, 28 december 2023

  De som har klimatångest av dagens koldioxidbaserade snitt borde verkligen läsa en bok som denna. Dock kan de få annan, genom att inse vilka enorma katastrofer som verkligen kan inträffa - och har inträffat i det förgångna. Dessa är i avkylande riktning

 2. Hoppfull kunskap
  Lars Kronqvist, 27 december 2023

  Vi behöver mer kunskap om klimatvariationer.
  Ödmjukhet mot vår begränsade roll i denna naturliga process.
  Nyttan av att veta mer än vad alarmisterna vill förmedla är rogivande och lugnande.
  Vi kan varken beskyllas för väder eller klimat.

 3. En riktig ögonöppnare!
  qualitas, 22 december 2023

  Boken presenterar ett alternativt perspektiv på klimatförändringarna. Senaste tidens ca 50 åriga forskning visar att klimatförändringarna går i cykler med omväxlande varma och kalla perioder. Denna alternativa forskning fokuserar studier av borrkärnor från glaciärerna, sediment från havs- och sjöbottnar, olika avtryck som skett på jorden av ett ständigt skiftande klimat. Solfläckar och solvinden tillsammans med förändringar i jordens rotation kring solen och jordaxelns lutning mot sitt rotati... Läs hela recensionen

 4. Förnuftigt om klimat
  Pär Lindell, 27 november 2023

  Det här är en utmärkt bok som enkelt och med mycket tydliga bilder visar hur klimatet har skiftat i alla tider och att orsaken till förändringar inte kan skyllas på människan. De som studerat klimat säger att klimatets förändringar är ett kaotiskt skeende och kommer aldrig att kunna styras.
  Har du klimatångest så är denna bok ett utmärkt sätt att bli botad på
  Förord av Professor i fysisk geograf.

  Bara de senaste 450 000 åren har vi haft fem istider och mellanistider (värmeper... Läs hela recensionen

Visa alla 4 recensioner