Carolus Rex : hans liv i sanning återberättat (storpocket)
Fler böcker inom
Format
Storpocket
Språk
Svenska
Antal sidor
806
Utgivningsdatum
2006-08-01
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Biberg, Jan (form)
Dimensioner
210 x 135 x 46 mm
Vikt
810 g
SAB
Hc
ISBN
9789100111939
Carolus Rex : hans liv i sanning återberättat (storpocket)

Carolus Rex : hans liv i sanning återberättat

Karl XII - hans liv i sanning återberättat

(6 röster)  |  Läs 3 recensioner
Storpocket,  Svenska, 2006-08-01
129
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Carolus Rex : hans liv i sanning återberättat Kan levereras innan julafton
Få svenska kungar har avporträtterats i ord och bild i så hög grad som Karl XII. Man har spekulerat kring, tolkat och omvärderat krigarkonungen. Ändå förblir han en gåta. Vilka var hans drivkrafter? Hur såg han på sin roll? Varför gifte han sig aldrig? I Ernst Brunners magnifika levnadsskildring kommer konungen äntligen själv till tals.

Carolus Rex var mitt namn. Det var jag.Karl XII fick jag heta efter långa släktleds räkning.Född i purpur 1682, skjuten till döds 1718 med en kulknapp avlossad från egna led.Kronan satte jag själv på mitt huvud.På väg till kröningsceremonin föll den i gatans smuts. Jag behövde den inte.Jag var 15 år gammal och smord av Herren.Jag var suverän. Alla lydde mina påbud.Jag vet vad de sa om mig: krigarkung.I början gick jag segrande ur striderna. Mot slutet led jag enbart förluster.Det påstås att jag jagade björn med större iver än kvinnor.Därom talar jag icke.Till slut måste sanningen fram.Finn här från min egen penna vad jag gjorde, det jag byggde, det jag ödelade.Detta är min egen historia.Sådan var jag.

Om Fukta din aska"Bellman själv skulle antagligen ha skapat en tackskrivelse i form av ett ode till författaren. Aftenposten/ Fukta din aska är en sällsynt fyllig tids- och miljöskildring. Helsingin Sanomat/ vidunderlig läsning, lysande research och lysande berättande. Berlingske Tidende/ Vilken roman! Vilken grandios tidsmålning. Die Presse, Wien.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Carolus Rex : hans liv i sanning återberättat
 2. +
 3. Fukta din aska : C.M. Bellmans liv från början till slut

De som köpt den här boken har ofta också köpt Fukta din aska : C.M. Bellmans liv från början ... av Ernst Brunner (kartonnage).

Köp båda 2 för 425 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Carolus Rex : hans liv i sanning återberättat. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Inte bra

  Boken är en besvikelse. Brunner vill utmåla Karl XII som en galen psykopat, med en dubbelmoral värdig en galen romersk kejsare. Att det är Karl XII som "själv berättar", gör saken än värre. Det känns riktigt ohederligt att skriva så när det rör sig om en så nyanslös svartmålning av en i verkligheten mångsidig historisk personlighet som enligt sin samtid hade en hel del goda sidor. Romanen har många historiska felaktigheter.
  Jag tycker inte att boken är realistisk som "återberättad" av Ka... Läs hela recensionen

 2. Usel bok
  Erik Jakobsson, 21 april 2017

  Boken är skriven från Karl XII:s eget perspektiv men ger en allt annat än objektiv bild av kungen. Istället för att lyfta fram de sidor av Karl XII som ofta glöms bort (hans vetenskapliga, kulturella och humanistiska intressen) så upprepar författaren gamla myter som borde ha avlivats för länge sedan. Utöver detta är boken fylld av olika faktafel som t.e.x att Karl XII var sonson till Gustav II Adolf. Titeln "hans liv i sanning återberättat" kunde inte vara längre från sanningen.

 3. Carolus Rex
  Jan Olov Ahlskog, 7 januari 2015

  Helt fantastisk bok! Sverige styrdes av en helt samvetslös och skrupelfri idiot under väldigt många år.
  Det är så ofattbart så man häpnar och förundras.
  Den här boken skulle alla läsa som tror det är fantastiskt bra att ha en ledare som bestämmer precis
  allt i ett land. Då kan det bara gå åt helvete, även om det tar några år.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Ernst Brunner

Övrig information

Carolus Rex var mitt namn. Det var jag.Karl XII fick jag heta efter långa släktleds räkning.Född i purpur 1682, skjuten till döds av en kulknapp avlossad från egna led.Kronan satte jag själv på mitt huvud.På väg till kröningsceremonin föll den i gatans smuts.Jag behövde den inte. Jag var 15 år gammal och smord av Herren.Om än finlemmad och smalaxlad var jag stark i beslut.Jag var suverän.Jag sände fler undersåtar i döden än någon annan europeisk regent.Alla lydde mina påbud.Jag vet vad de sa om mig: krigarkung.I början gick jag segrande ur striderna. Mot slutet led jag enbart förluster.Det påstås att jag jagade björn med större iver än kvinnor.Ingen kvinna väckte mitt begär.Därom talar jag icke.Jag fick aldrig en son.Till slut måste sanningen fram.Många säger att de funnit den.Många har i efterhand trott sig se skeendet.Finn här från min egen penna vad jag gjorde, det jag byggde, det jag ödelade.Detta är min egen historia.Sådan var jag.