Den blå tvålen : romanen och konsten att göra saker och ting synliga (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Antal sidor
431
Utgivningsdatum
2013-04-30
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Wilsson, Eva (form)
Dimensioner
240 x 170 x 32 mm
Vikt
744 g
SAB
843.709
ISBN
9789100120498

Den blå tvålen : romanen och konsten att göra saker och ting synliga

(23 röster)  |   Läs 7 recensioner
Häftad,  Svenska, 2013-04-30
258
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
En romanförfattare påpekar för första gången i den västerländska litteraturens historia att tvålen i ett visst sovrum är blå. Vad betyder det? I sin originella bok visar Sara Danius att den urgamla konsten att göra saker och ting synliga tar en radikalt ny vändning på 1800-talet. Det handlar om hur romankonsten slår upp fönsterluckorna mot världen och lär sig att se. Danius anlägger ett nytt och annorlunda perspektiv på realismen, den mest skandalösa av strömningar, och beskriver hur romankonsten bryter sig ur idealism och stiltvång. Realismen vill visa verkligheten sådan den är, inte hur den borde vara. Längst fram på scenen står realismens klassiker, nu i ny och fräck belysning: Stendhal, Balzac och Flaubert. Fonden utgörs av en modern värld som ropar på att åskådliggöras. Urbanisering. Dagspressens expansion. Mode. Syndafloden av trycksaker. Varusamhällets genombrott. Bokens rika bildmaterial illustrerar tidens visuella överflöd och bildar en anslående bakgrund till det synligas uppkomst i litteraturen. Romanen speglar inte världen. Den gör den synlig - som aldrig förr. Det är ett led i den demokratiseringsprocess som inleddes med franska revolutionen. Romanen blir till en världslig angelägenhet, innan sociologin, etnologin och psykologin ens är påtänkta. Hädanefter är den full av nyheter: blå tvålar, grumliga speglar, manligt mode, egensinniga kvinnor, fladdrande hattband, stekta njurar till frukost ...
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den blå tvålen : romanen och konsten att göra saker och ting synliga
 2. +
 3. Jävla karlar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jävla karlar av Andrev Walden (inbunden).

Köp båda 2 för 437 kr

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Den blå tvålen : romanen och konsten att göra saker och ting synliga. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Hur blir verkligheten synlig, finns verkligheten?
  Ann Kuylenstierna, 4 april 2017

  En fantastisk bok som jag upplever som ett samtal med författaren. Danius försöker verkligen ge ett svar på vad synliggörande kan innebära. Som gammal psykolog med etnologi och konstvetenskap i bagaget har jag sökt svaret på den frågan själv. Jag har själv skrivit en bok i ämnet osynlig De Osedda som kan ses som en fallstudie som väl kan ses som praktik i ämnet osynlig.

 2. Detta är en specialistavhandling
  Majolikan (Ystad), 22 februari 2016

  Välskriven, rolig att läsa men väldigt detaljerad. skriven för kollegor och specialintresserade. Så i så fall - läs den. Det är underhållande!

 3. Utmärkta insikter.
  Daniel Erik Fyffe, 1 december 2015

  En fantastisk inblick på en epok och dess främsta Franska författare. Deras texter detaljrikt studerade och masserade till ett nytt liv och betydelse på litteraturens högsta altare.

 4. Den inledande diskussionen var entusiasmerande....
  Hans Nordesjö, 3 september 2013

  Den inledande diskussionen var entusiasmerande. Avsnittet om Stendhal var utmärkt med inträngande analyser. Balzackapitlet tråkigt, i varje fall för den som ej är särskilt intresserad av kläder. Flaubertkapitlen car svår och krävde noggrann läsning, men till slut övertygande.

 5. En bok som var alltför lik litteraturhistoria för att...
  ethel Nilsson, 9 juli 2013

  En bok som var alltför lik litteraturhistoria för att vara riktigt intressant. Jag tyckte att den började bra men sedan blev ganska tråkig och kanske något som intresserar dem som sysslar med litteratur mera professionellt.

 6. Stimulerande, intressant med en ny vinkling på...
  Kristin Hallberg, 27 juni 2013

  Stimulerande, intressant med en ny vinkling på realismen, särskilt kapitlen om Stendahl och Flaubert gav många nya reflektioner kring välkända verk. Franska klassiker i ny belysning.

 7. Mycket välskrivet, fyndigt och charmerande om läsvärd...
  Per Erik Jansson, 11 juni 2013

  Mycket välskrivet, fyndigt och charmerande om läsvärd fransk 1800-talslitteratur. Balzac, Stendhal och Flaubert kommer att stå sig länge än, vi blir inte kvitt dem. Plus Proust.

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av Sara Danius