Se blomman (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
303
Utgivningsdatum
2011-03-23
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Biberg, Jan (form)
Dimensioner
235 x 160 x 25 mm
Vikt
670 g
SAB
Qe
ISBN
9789100125776
Se blomman (inbunden)

Se blomman

(32 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2011-03-23
249
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Kerstin Ekman och idéhistorikern Gunnar Eriksson är båda hängivna amatörbotanister och har tidigare skrivit texter ihop för Dagens Nyheter, om blommornas värld. Nu har de vidareutvecklat sitt samarbete i en poetisk, kunnig och framförallt nyfiken essäsamling, en personlig korsning av flora och kulturhistoria.

"Se blomman! Den ger oss föda och dryck, den kan döda oss och bota oss och detsamma kan vi göra med blomman. Den kan fägna oss när vi är sorgsna och förstärka vår glädje när vi är glada. Om det finns en glädje hos blomman - som de gamle trodde - så finns där också sorg, och vi kan vara förvållande. Så kunde det väl vara. Men vi vet inte allt. Diktare och forskare har format vår kulturbundna bild av livsformerna och därför är också de levande för oss. Vi möter dem i markerna när vi böjer oss över en blomma. Vi går i deras spår när vi letar efter det sällsamma. Strövtåg. Framåtböjda, liksom nosande går vi ut i sommargrönskan - den som ropar till oss genom fönstret och den som finns i det stora minnet dit vägen går till länge, länge sedan, då den var lika grön eller grönare. Vi söker namn, vi hittar spår, vi anar hur vi hänger ihop med det levande och med det förflutna i vetenskap och dikt. Djupsinniga lyckas vi aldrig bli men vi har nog ganska roligt. Allt är tillkommet i samarbete och under intensiva samtal om den gröna världen och om scientia amabilis, den vetenskap som mer än andra tycks oss värd att älska."
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Se blomman
 2. +
 3. Gubbas hage

De som köpt den här boken har ofta också köpt Gubbas hage av Kerstin Ekman (inbunden).

Köp båda 2 för 488 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Se blomman. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Boken var kanske litet för mycket inriktad på en sorts...
  Lena, 7 januari 2014

  Boken var kanske litet för mycket inriktad på en sorts växt och sättet att hitta den. Annars var den ganska bra.

 2. En finstämd bok som försöker förmedla kärleken till...
  Thomas Mätzsch, 25 juli 2013

  En finstämd bok som försöker förmedla kärleken till ett ämne. Det är dock svårt att förmedla upplevelsers känslor, det blir så lätt nördigt. Nördighet utan förmedling av insikter eller kunskap lämnar läsaren utanför och blir till enbart en bekännelse av nördigheten UPA.

 3. Fin ton. Men jag hade önskat att man förmedlat mer...
  Janne, 1 maj 2013

  Fin ton. Men jag hade önskat att man förmedlat mer kunskap snarare än att berätta hur det är att vara växt-intresserad.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av författarna