Fler böcker inom
Format
Inbunden (Klotband)
Språk
Svenska
Serie
Den nya tiden (del 1)
Antal sidor
489
Utgivningsdatum
2014-03-20
Upplaga
1
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Molin, Johannes (form)
Dimensioner
247 x 176 x 40 mm
Vikt
1377 g
SAB
Kcx-qa,Ohd-c
ISBN
9789100131913
Den nya världen : utvandringen till Amerika I (inbunden)

Den nya världen : utvandringen till Amerika I

(20 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2014-03-20
244
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Den nya världen : utvandringen till Amerika I Kan levereras innan julafton
Under en relativt kort period förlorade Sverige runt en femtedel av sin befolkning. Mer än 1,2 miljoner svenskar som utvandrade till Amerika under senare delen av artonhundratalet och en bit in på nästa sekel. De lämnade sitt hemland och sökte en ny framtid på andra sidan Atlanten, ofta under avsevärda umbäranden.En del reste för att för att finna den religiösa frihet som saknades i det fundamentalistiskt lutheranska Sverige. Andra lockades av USA:s väg mot demokrati när Sverige ännu var att auktoritärt klassamhälle. Men de flesta övergav hemlandet av ekonomiska skäl, i hopp att kunna skapa en ny och bättre tillvaro för sig själv och sina barn i vad som var en ny värld.Utvandringen var så omfattande att under lång tid så kunde de flesta svenskar tala om släktingar eller bekanta som emigrerat. Kontakter upprätthölls med brev och besök. Men även om massutvandringen nu blivit mer avlägsen i tid var det något som på ett genomgripande sätt påverkade Sverige, med konsekvenser för lång tid framåt. Berättelsen om emigrationen är berättelsen om hur Sverige förändrades, blev modernt, och om hur svenskarna var med och formade USA. I sin trilogi om utvandringen till Amerika sätter Lennart Pehrson in personer och händelser i sitt historiska sammanhang. Den första delen, Den nya världen, inleds när Sverige under sin stormaktstid var med och koloniserade den nordamerikanska östkusten. Nya Sverige blev visserligen kortvarig som koloni men kom ändå att få betydelse för de fortsatta svenska relationerna med Amerika. Efter den amerikanska revolutionen var Sverige tidigt ute med att erkänna den nya nationen. När inbördeskriget utkämpades nästan ett sekel senare hade den svenska emigrationen redan inletts i mindre skala.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den nya världen : utvandringen till Amerika I
 2. +
 3. Sveriges historia för släktforskare

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sveriges historia för släktforskare av Roger Axelsson, Carin Bergström, Carl Henrik Carlsson, Sofia Ling (häftad).

Köp båda 2 för 483 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Den nya världen : utvandringen till Amerika I. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Den nya världen: utvandringen till Amerika I.
  Georg Vestling, 30 december 2014

  Ett ambitiöst och gediget arbete ligger till grund för denna bok. Jag ser fram mot del två. När kommer den?

 2. USA-historia på nytt sätt
  William Petersson, 8 maj 2014

  För alla med släktingar och vänner i USA är Lennart Pehrssons bok en kunskaps- och läsfest.
  Ett storslaget försök att skapa sammanhang och ge en sammanhållen bild av hur USA utvecklats och
  hur de svenska invandrarna påverkat och påverkats av tillkomsten, skapandet och förändringen av USA.
  Ingen glättad bild, hårda livsvillkor med hårt arbete, umbäranden men också ekonomiska framgångar och möjlighet till frihet från kyrkligt och överhetsförtryck.
  Ger möjligheter till idéer om/a... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Lennart Pehrson