Sveriges statsministrar under 100 år : Thorbjörn Fälldin (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (1.3 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Serie
Sveriges statsministrar under 100 år (del 17)
Utgivningsdatum
2012-09-17
Förlag
Albert Bonniers förlag
ISBN
9789100132453

Sveriges statsministrar under 100 år : Thorbjörn Fälldin E-bok

(1 röst)
E-bok,  Svenska, 2012-09-17

Styckköp

29

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor


Thorbjörn Fälldin, lantbrukaren och centerpartisten från Ångermanland, blev statsminister 1976 genom att besegra Olof Palme och en socialdemokrati som innehaft regeringsmakten i 44 år.
Frågan som avgjorde var kärnkraften; Fälldin ansåg den så riskfylld att den måste avvecklas. Maktväxlingar blev därmed ett naturligt inslag i svensk politik. Under perioden 1976-1982 ledde Fälldin tre olika regeringar. Kärnkraften fortsatte att skapa konflikter. Strukturproblem i det svenska näringslivet och en djup ekonomisk kris var andra utmaningar som Fälldinregeringarna ställdes inför.
Den sovjetiska ubåt som 1981 upptäcktes i Gåsefjärden blev Fälldins allvarligaste internationella utmaning.
Striden om kärnkraften ledde till Fälldins fall. Han anklagades för att ha svikit sitt löfte om avveckling. Centern förlorade stort i flera val. 1985 avsattes Fälldin av sitt eget parti.
Thorbjörn Fälldin, lantbrukaren och centerpartisten från Ångermanland, blev statsminister 1976 genom att besegra Olof Palme och en socialdemokrati som innehaft regeringsmakten i 44 år. Frågan som avgjorde var kärnkraften; Fälldin ansåg den så riskfylld att den måste avvecklas.Maktväxlingar blev därmed ett naturligt inslag i svensk politik. Under perioden 1976-1982 ledde Fälldin tre olika regeringar. Kärnkraften fortsatte att skapa konfl ikter. Strukturproblem i det svenska näringslivet och en djup ekonomisk kris var andra utmaningar som Fälldinregeringarna ställdes inför. Den sovjetiska ubåt som 1981 upptäcktes i Gåsefjärden blev Fälldins allvarligaste internationella utmaning.Striden om kärnkraften ledde till Fälldins fall. Han anklagades för att ha svikit sitt löfte om avveckling. Centern förlorade stort i flera val. 1985 avsattes Fälldin av sitt eget parti.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Olle Svenning