Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (1.2 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2013-12-30
Förlag
Albert Bonniers förlag
ISBN
9789100133726
Det gångna är som en dröm och det närvarande förstår jag icke : en bok om Dan Andersson (e-bok)

Det gångna är som en dröm och det närvarande förstår jag icke : en bok om Dan Andersson E-bok

(2 röster)  |  Läs 1 recension
E-bok,  Svenska, 2013-12-30

Styckköp

64

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Den femtonde september 1920 vid femtiden på eftermiddagen stiger Dan Andersson av tåget i Stockholm Han uppsöker Torsten Fogelqvist på DN:s kulturredaktion och lämnar sedan sitt bagage på hotell Hellman. Senare på kvällen går han på Berns salonger med några vänner och återkommer vid halvtvåtiden på natten till hotellet, rätt så berusad. Dagen därpå hittas han död av cyanväteförgiftning på sitt rum. Utifrån denna redogörelse för Dan Anderssons sista dag i livet och den följande polisutredningen berättar Göran Greider genom återblickar om hans täta band till staden, om den dramatiska kärlekshistorien med östermalmsflickan Märta Larsson och om umgänget med det konstnärskollektiv som han skildrade i sina romaner. Dan Anderssons liv och verk speglas i varandra och en delvis annorlunda bild av finnmarksskalden växer fram, där hans djupa klyvnad mellan stad och land, mellan det svenska och det finska ger insikter om hans känslor av hemlöshet och ständig längtan. På så sätt blir han i Göran Greiders livfulla bok på en och samma gång en röst i vårt eget nu och ett eko från det länge sen förflutna.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Det gångna är som en dröm och det närvarande förstår jag icke : en bok om Dan Andersson. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Till en Dan Andersson fan!
    Göran Du Rees, 1 augusti 2021

    Jag har sedan unga år varit Dan Andersson fan, läst det mesta av honom, fördjupat mig i den omfattande litteraturen kring Dan Andersson bakgrund och liv, gått i hans fotspår och varit besatt av hans öde.
    Göran Greiders bok, mycket välskriven, intressanta perspektiv och ny kunskap om den mytomspunne Dan Andersson, hans liv och sista dygn i Stockholm. Boken har intressant upplägg, ger mig ny kunskap och en spännande vandring - då och nu - i Stockholm. Inte konstigt att SR:s dokumentärfilmsa... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Göran Greider