Sara : i liv och text (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (13.9 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2016-10-03
Förlag
Albert Bonniers förlag
Illustratör/Fotograf
Lotta Melanton
ISBN
9789100165130

Sara : i liv och text E-bok

(1 röst)  |   Läs 1 recension
E-bok,  Svenska, 2016-10-03

Styckköp

69
Billigast på PriceRunner

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
I snart ett halvt sekel har Sara Lidman haft en central ställning i det intellektuella och kulturella livet i Sverige; som litterär språkförnyare och som gnistrande och förargelseväckande kvinna med egen och ljudande röst. Det är en händelse när vi nu äntligen får läsa den första samlade framställningen om hennes liv och verk. Birgitta Holm har haft tillgång till hela det rika källmaterialet och till författarens egna minnen och kommentarer; hennes bok är ett porträtt av Sara Lidman i helfigur.

Med utgångspunkt i en av de fattigaste folkgrupperna i Sverige, i en västerbottnisk småbrukarby, gjorde Sara Lidman århundradets debut 1953 med romanen Tjärdalen, karakteriserad som en "stilistisk eruption". Därifrån tog hon steget ut i världen, för att längre fram med Jernbaneeposet komma tillbaka till byn. Birgitta Holm följer denna tredelning av hennes liv, och hennes bok blir på så vis också en skildring av svensk nittonhundratalshistoria ur sociala, ideologiska och kulturella aspekter. Men framför allt skänker den en fascinerande inblick i den konstnärliga tillkomstprocessen; hur intryck och idéer förenas med privata böjelser och skapar den väv som en text är.

Birgitta Holm är docent i litteraturvetenskap och har länge verkat som essäist och kritiker. Tidigare böcker har behandlat Gösta Oswald, Fredrika Bremer och Selma Lagerlöf.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Sara : i liv och text. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Lev!
    Olle P, 20 januari 2020

    Det var intressant att få en så allsidig genomgång av Sara Lidmans liv och litterära gärning. Jag är inte litteraturvetare så en del material blir lite väl ingående och lite "litteraturvetenskapligt" men jag uppskattar den detaljerade beskrivningen av hennes litteratur, bakgrund, & personlighet. Hon var i sanning en livfull, tänkande, välformulerande, ställningstagande, upprörd, kärleksfull och solidarisk människa! Och hennes poetiska prosa är eftertänksam och humoristisk. I Holms bok får Sar... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner