Kvinna i avantgardet : Sigrid Hjertén - liv och verk (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
332
Utgivningsdatum
2017-04-25
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Wilsson, Eva (form)
Dimensioner
245 x 175 x 30 mm
Vikt
999 g
SAB
Ibz Hjertén, Sigrid
ISBN
9789100171056
Kvinna i avantgardet : Sigrid Hjertén - liv och verk (inbunden)

Kvinna i avantgardet : Sigrid Hjertén - liv och verk

(7 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2017-04-25
299
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
1909 reste den tjugofyraåriga Sigrid Hjertén (1885-1948) till Paris för att gå i lära hos mästaren Henri Matisse. Hon var då redan en självständig och yrkesarbetande kvinna, utbildad som textilkonstnär, men vistelsen i den franska huvudstaden kom att förändra hennes liv. Hon mötte sin blivande make, den fyra år yngre målaren Isaac Grünewald, och hon tog starka intryck av de moderna konstriktningar som nu bröt fram, främst genom Matisses och Cezannes måleri. Efter hemkomsten 1911 blev hon en av det svenska avantgardets frontgestalter och hon både hyllades och kritiserades för sitt expressiva färgmåleri. Men att vara kvinnan i ett konstnärspar kunde stundtals vara ett hinder för den egna karriären, och under 1920-talet kom Sigrid ofta i skuggan av den uppmärksammade Isaac. Periodvis levde de på skilda håll. Detta har bidragit till att i efterhand forma bilden av henne som nedvärderad av kritiken, övergiven av sin make och så småningom psykiskt sjuk. Ändå åstadkom Sigrid Hjertén under slutet av sitt liv några av sina mest fängslande och färgintensiva målningar, och samma år som hon togs in på mentalsjukhus med diagnosen schizofreni, 1936, visades en stor samlingsutställning av hennes verk på Konstakademien. Hennes konstnärliga insats har på senare tid blivit alltmer uppenbar och många har intresserat sig för hennes öde, men det har saknats en heltäckande biografi över hennes liv och verk. Görel Cavalli-Björkman berättar här Sigrid Hjerténs historia med utgångspunkt från hennes livliga korrespondens och genom att lyfta fram och analysera hennes rika och betydelsefulla konstskatt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kvinna i avantgardet : Sigrid Hjertén - liv och verk
  2. +
  3. Paul McCartney: Texterna. Ett självporträtt : Mitt liv i 154 sånger

De som köpt den här boken har ofta också köpt Paul McCartney: Texterna. Ett självporträtt : M... av Paul McCartney (inbunden).

Köp båda 2 för 648 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Kvinna i avantgardet : Sigrid Hjertén - liv och verk. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Rikt bildmaterial
    Katja, 14 juni 2017

    Intressant bok om Sigrid Hjertén, som ibland kommer i skuggan av sin berömda man. Många foton på målningar som jag inte tidigare sett.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Görel Cavalli-Björkman