Aednan (kartonnage)
Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
759
Utgivningsdatum
2018-02-27
Utmärkelser
Augustpriset
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Liljemärker, Håkan (form)
Dimensioner
220 x 138 x 55 mm
Vikt
1160 g
SAB
Hc.03
ISBN
9789100173647

Aednan

(35 röster)  |  Läs 9 recensioner
Kartonnage,  Svenska, 2018-02-27
277
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor

Vinnare av det skönlitterära Augustpriset 2018

En mor och hennes yngste son vilar med några andra kvinnor, gamla och barn i en kåta. Framför dem längs flyttleden driver hennes make och deras äldre son renhjorden. De är på väg mot en ö i nordligaste Norge och sommarens betesmarker. Ingen anar att gränsen till Norge inom ett par år kommer att vara stängd för dem, att de ska tvingas lämna sitt hem, och att kommande generationer ska möta helt andra svårigheter.
Ædnan är gammal nordsamiska och betyder landet, marken och jorden. Eposet ÆDNAN berättar om två samiska familjer, vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Skärva för skärva växer ett känslomässigt landskap fram, samtidigt som familjernas liv flätas samman med Sveriges koloniala politik. Men kolten står beredd - För varje ny årsring ska den kämpa för varje knäcktsläktledska den vittnaoch minnas
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Aednan
 2. +
 3. Magnificat

De som köpt den här boken har ofta också köpt Magnificat av Linnea Axelsson (kartonnage).

Köp båda 2 för 556 kr

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Aednan. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Vacker och gripande om samernas livsöden. Vacker...
  Siv Anna-Lena Sjöblom, 15 februari 2022

  Vacker och gripande om samernas livsöden. Vacker skriven Epos, första gång jag läst en sådan bok, skriven på detta sätt.

 2. Man kände sig närvarande
  Jiapia, 9 mars 2021

  Jag tyckte att den var så bra att jag gav den till mina barnbarn 16 och 18 år. Den handlar mycket om en värld som jag aldrig varit i, men den gav mig trots det en känsla av att vara där.

 3. Vacker och gripande
  Elin Sofie, 24 april 2019

  När jag insåg att det var ett epos jag beställt blev jag först lite... Överraskad. Men älskade språket, hur författarinnan bygger upp en berättelse, skärva gör skärva, som rör sig mellan generationer och berör på djupet.

 4. Vacker så det svider
  -, 25 mars 2019

  Helt fantastisk, kunde inte lägga den ifrån mig, har läst om den. Igen och igen och igen. Vill verkligen rekommendera den till alla.

 5. Vila
  Birgitta Berggren, 22 mars 2019

  Så tilltalande med få ord på varje sida. Du stannar upp och målar en bild. Den ger lugn men du måste ändå hänga med och förflytta dig i tid.

 6. Mästerverk.

  Den vackraste poesi jag någonsin läst !!!!!! Väligt vacker och säregen. Mjukt och behagligt. Känner igen miljön och den formuleras på ett sätt som går rakt in i det innersta,

 7. Poesi.

  Mycket bra bok. Jag är inte så van vid lyrikpoesi men den här tilltalade mig mycket.
  Det kanske beror på att jag är uppvuxen i trakten och känner till orterna, tänket
  och allt runt omkring. Verkligen bra gjort av en duktig författare från norr!
  Boken är tjock men ändå lättläst.

 8. Läs och förstå!
  Lars Öberg, 16 januari 2019

  Så utomordentligt tätt och skickligt skildrar författaren en av vår tids brännande men undanskymda frågor i nationalstaten Sverige.
  Läs och förstå!

 9. Enastående vackert och gripande
  Håkan Widholm, 3 april 2018

  Enastående vackert och gripande. Den är så bra att jag skulle vilja ge den till alla mina bokvänner. En framtida klassiker!

Visa alla 9 recensioner

Fler böcker av Linnea Axelsson

 • Magnificat

  Linnea Axelsson

  När jag vaknade i rummet i dunklet och tystnaden satt pojken på sängkanten. Ögonen var större och sorgsnare, märkta av vad de sett, och han var både bestruken av någonting åldrat och skrämmande och annorlunda än jag mindes honom, och precis samma ...

 • Tvillingsmycket : En syskonlegend

  Linnea Axelsson

  Syskonlegenden Tvillingsmycket kretsar kring tvillingarna Lucinea och Eskil och deras livsöden. När de föds dör deras mor och vid Lucineas död slutar berättelsen. Mellan dessa två punkter utspelas en säregen sägen i ett obestämt nu. En grupp männi...