Ålevangeliet : berättelsen om världens mest gåtfulla fisk (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
278
Utgivningsdatum
2019-07-30
Utmärkelser
Augustpriset
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Originaltitel
Ålen
Medarbetare
Wilsson, Eva (form)
Dimensioner
212 x 132 x 28 mm
Vikt
393 g
SAB
Ugia
ISBN
9789100178017
Ålevangeliet : berättelsen om världens mest gåtfulla fisk (inbunden)

Ålevangeliet : berättelsen om världens mest gåtfulla fisk

(184 röster)  |  Läs 19 recensioner
Inbunden Svenska, 2019-07-30
210
 • Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 7 format & utgåvor
VINNARE AV AUGUSTPRISET 2019 I DEN FACKLITTERÄRA KLASSEN

Hur mycket kan man veta om en ål? Eller om en människa?

"Ålevangeliet" är en bok om världens mest gåtfulla fisk. En fisk som gett upphov till ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen, det som kallas "ålfrågan". En fisk som alla från Aristoteles till Sigmund Freud försökt förstå sig på, utan att lyckas. Och som nu dör ifrån oss, i mångt och mycket fortfarande en gåta.

Men "Ålevangeliet" är också en bok om författaren och hans far och hur ålen förde dem samman. En berättelse om ursprung, öde, livet och hur det bör levas. Samt om det som är livets sista och ofrånkomliga utmaning: hur man hanterar döden.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ålevangeliet : berättelsen om världens mest gåtfulla fisk
 2. +
 3. Adrenalina : mina okända berättelser

De som köpt den här boken har ofta också köpt Adrenalina : mina okända berättelser av Zlatan Ibrahimovic, Luigi Garlando (inbunden).

Köp båda 2 för 441 kr

Kundrecensioner

Det finns 19 recensioner av Ålevangeliet : berättelsen om världens mest gåtfulla fisk. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Absolut läsvärd
  Karin Inga-Lena Larsson, 7 februari 2022

  Bästa boken på länge - nästan så den borde vara obligatorisk. Spännande, lärorik och rolig, svårt att lägga bort den. Den här kan man läsa mer än en gång.

 2. En överraskning!
  Anette , 14 maj 2021

  Inte kunde jag tro att en bok om ål skulle fånga mig så! Skickligt skriven med både fakta och små anekdoter i en lättsam blandning.

 3. Underbart och sorgligt om ålen
  Carina Agardsson, 29 mars 2021

  Fantastisk bok om ålen som en mystisk varelse som lever sitt eget liv. En vacker hyllning till ett djur - en fisk? - som inte låter sig förklaras. Många är de, forskare, filosofer m fl, som genom tiderna försökt komma ålen in på livet, utan att lyckas. En viktig bok om detta utrotningshotade djur.

 4. ål, djur, art, symbol, tradition
  Biologistudent, 28 januari 2021

  Går igenom alla möjliga och en hel del omöjliga aspekter av ål, djur, art, symbol, tradition. All fakta satt i en spännande och medryckande stil.

 5. Underbar
  Jessica P, 29 oktober 2020

  En mycket intressant och fascinerande bok om den gåtfulla ålen. Jag fick lära mig mycket som jag inte visste om dess historia.

 6. Ål
  Annika Lerman, 27 oktober 2020

  Detta är en bok som min man Tomas recenserat:
  Kort sagt - en bok om ål. Längre sagt så berättar Patrik Svensson detaljrikt och på ett initierat vis allt om den gåtfulla och fascinerande ålen.
  Med drygt 70 källhänvisningar innehållande både vetenskapliga fakta och filosofiska resonemang tangerar boken en doktorsavhandling i ämnet ål. Kan låta lite torrt, men den återkommande röda tråden med far och son som fiskar ål i ån därhemma gör boken lätt att läsa och tycka om.

 7. Skulle rekommendera den om...
  Antares (Stockholm), 25 oktober 2020

  ... min vän är lite nördig och intresserad av natur och kultur! Bra bok - men kanske inte riktigt så fantastisk som den upphöjts till att vara. Men intressant!
  Har inte läst Torolf Kroglunds "Resa med ål" som kom på svenska i princip samtidigt (ochden kanske inte är bra alls) - men tycker ändå lite synd om Torolf som helt överskuggades av denna bok.

 8. (Sönder)Hypad men ändock välskriven bok
  Buffalo Bengt , 27 juni 2020

  En sån där bok som talats upp så till den milda grad att den omöjligt kan motsvara förväntningar, men likväl en mycket bra bok. Skön blandning av historik och framtid som presenteras i såväl fakta som anekdoter om vartannat.

  Rekommenderas defintivt till dem som (faktiskt) är intresserade av ål, men till den stora massan så.. är det helt enkelt "bara" en bra bok i mängden.

 9. Intressant!
  Andreas, 3 februari 2020

  En mycket intressant och välskriven bok! Väldigt rolig och bra skildring av ålens mytomspunna historia! Är väldigt läsvärd. Rekommenderar läsning!

 10. Så här tycker jag
  Mmolin, 28 januari 2020

  Design o tanke är bättre än innehåll - som är OK men inte toppen. En del generaliseringar o osakligheter stör mig.

 11. En riktig essä
  Lars Bo Emil Nilsson (Göteborg), 24 januari 2020

  En av de bästa på svenska på länge. Historia, biologi och personliga upplevelser i skön blandning. Språket utmärkt, ändå lättillgängligt.

 12. Biologi, historia, självbiografi och miljö i en ov
  Margareta, 21 januari 2020

  Boken var späckad av fakta, men lättläst ändå. Och de självbiografiska inslagen lockade till fortsatt läsning. De var som lockbete för att ta ett kapitel till.

 13. Ålen - kanske människans samvete?
  Ann Mari Sofia Hjorth, 16 december 2019

  Skildrar ålen -fisken, urtidsvarelsen. Dess roll för människan genom historien. Inte bara som föda utan som gåta, sagoberättelse genom årtusenden. Och nu försvinner den långsamt. Varför? Är det vår skuld eller är vi bara hjälplösa åskådare till ett urtidsdrama.

 14. Mycket lärorik
  Carl-E, 11 december 2019

  Jag fick lära mig mycket nytt om ålen och hoten mot den från oss människor.
  Personligt och inkännande varmt skriven.
  Rekommenderas varmt till alla naturintresserade!

 15. Utmärkt bok som jag ger som julklapp fem styck
  carlsson sven-åke, 5 december 2019

  Utmärkt och lättläs, Stort minus, hoppar över 1200-1500 talet, den stora ålepoken i Sverige !
  Munkarna anlade ålkistor i nästan varje kvarndam ! Ålkistorna i Skeen/Bolmen gav årligen drygt 1000 ålar! exempelvis. Munkarnas klagan till Sverkerätten, att de fick inte ha sina ålkistor fredade. Ålen viktig handelsvara, levererades levande i fuktig vitmossa till bl.a Wäxjö St.F. marknaden.
  På Bäckaskog, utanför Kristianstad, byggde man över ålkistorna i ett brovalv, över klostret/slottet.för att freda kistorna.
  MVH/Sven-Åke Carlsson

 16. Ålens liv
  Berit Gunve, 27 november 2019

  En spännande vinklig på ett intressant problem, att med hjälp av barndomens relation med sin far påvisar problemen för ålen.

 17. Intressant
  Adam, 14 november 2019

  Trodde aldrig jag skulle fastna i en bok om... ål. Detta mytiska djur. Men det gjorde jag. Välskriven och läsvärd.

 18. En glimrande djur- och kulturskildring
  Thomas Nydahl, 25 oktober 2019

  Svensson berättar utifrån sin egen barndom om ålens betydelse, som mat på bordet och som kulturhistoria. Han inventerar förstås den skånska ålkusten mellan Åhus och Stenshuvud, den vi så ofta besöker, och hela den ålfiskar-kultur som här frodats i så långa tider men nu ser ut att strypas och sakta dö ut. Han tar oss sedan med till andra ålfiskar-kulturer, t.ex. i Baskien och Irland, och visar övertygande hur maktens män, ibland kolonisatörer, använt fiskerättigheterna för att befästa makt och... Läs hela recensionen

 19. Varför?
  Kurt Arne Wallbom, 10 september 2019

  Jag förstår inte riktigt varför boken ens skrevs i sin nuvarande form. En litet udda mix av fakta, personliga reflektioner, vetenskapliga och kvasivetenskapliga inlägg...och fisketurer.
  Till råga på detta ganska pretentiöst skrivet.
  Nå jag tog mig igenom den

Visa alla 19 recensioner

Fler böcker av Patrik Svensson