Immanuel Nobel & Söner : svenska snillen i tsarernas Ryssland (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
480
Utgivningsdatum
2020-09-29
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Originaltitel
Immanuel Nobel&Söner
Medarbetare
Kax, Åsa (form)
Dimensioner
247 x 182 x 40 mm
Vikt
1388 g
SAB
Lz Nobel, Immanuel,Lzd Nobel
ISBN
9789100185770

Immanuel Nobel & Söner : svenska snillen i tsarernas Ryssland

(18 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-09-29
276
 • Skickas från oss på måndag
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Namnet Nobel förknippas både i Sverige och utomlands främst med Alfred Nobel.

Inte alla känner till att han tillhörde en familj bestående av rikt begåvade personer. Uppfinningen av nitroglycerin som sprängämne, senare utvecklad till dynamit, gjordes i nära samarbete med fadern, ett universalsnille av en sort som inte längre finns. Immanuel Nobel byggde den första pontonbron över Skurusundet, ritade hus, uppfann undervattensminan, konstruerade ångmaskiner...

I hans spår följde inte bara Alfred utan också dennes bröder Ludvig och Robert. De växte upp i S:t Petersburg, där fadern på 1840- och 50-talen drev en mekanisk verkstad. När Alfred flyttade tillbaka till Sverige blev bröderna kvar. Ludvig drev en av Rysslands framgångsrikaste maskinfabriker och Robert lade grunden till landets största oljebolag. Ludvigs son Emanuel utvecklade sedan det nobelska industriimperiet till ett av landets mäktigaste.

Allt detta försvann i 1917 års revolutionsstorm, då familjen Nobel tvingades lämna Ryssland och i Sovjetunionen försjönk namnet Nobel i total glömska.

Alfred Nobel har med instiftandet av sitt pris nått internationell ryktbarhet. Hans fars och bröders gärningar var minst lika märkliga. Hur snillrikheten fördelades i familjen "Immanuel Nobel & Söner" är i själva verket en öppen fråga, som denna bok försöker finna svaret på.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Immanuel Nobel & Söner : svenska snillen i tsarernas Ryssland
 2. +
 3. Kniv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kniv av Salman Rushdie (inbunden).

Köp båda 2 för 515 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Immanuel Nobel & Söner : svenska snillen i tsarernas Ryssland. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fantastisk bok
  Viveca Anderson, 29 september 2021

  Köpte den till mig själv tidigare. Blev då helt fascinerad av innehållet. Så mycket man inte visste om familjen Nobel. Otroligt intressant. Köpte den nu som födelsedagspresent till en vän. Även vännen bejublar boken!

 2. Spännande familj och tidsepok
  TLi, 9 juni 2021

  Fantastiskt intressant och välskriven bok om Alfred Nobels framgångsrika men mindre kända Nobelsläktingar där författarens gedigna ämneskunskaper och djupdykningar i Nobelarkiven verkligen imponerar

 3. Synnerligen läsvärd
  Per Sture Nyberg, 26 april 2021

  Jangfeldt gör, som alltid, ett mkt grundligt jobb och ger oss värdefull information från den tid då det spirande entreprenörsskapet började leva på allvar. Jag blev mkt imponerad efter att ha läst boken. Boken är tjock men likväl inte svårläst ens för oss som är dilettanter/"hobbyläsare" inom ämnet historia. Rekommenderas varmt.

 4. Rysslands Rockefeller
  Gunilla Christiansson, 23 februari 2021

  Mycket intressant att läsa om dessa uppfinningsrika personer. Boken är mycket ambitiös med massor av material. Ett omfattande arbete, liknar snarare en avhandling än en biografi. Jag uppskattade särskilt det rika bildmaterialet med fotografier, målningar och kartor.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Bengt Jangfeldt