Löpa varg (inbunden)
På topplistor
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
150
Utgivningsdatum
2021-08-24
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Wilsson, Eva (form)
Dimensioner
203 x 144 x 19 mm
Vikt
366 g
SAB
Hc
ISBN
9789100187989
Löpa varg (inbunden)

Löpa varg

(142 röster)  |  Läs 27 recensioner
Inbunden Svenska, 2021-08-24
209
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Då kom han ut. Han gjorde det med en självklarhet som var lätt att begripa; den här världen var ju hans. Han kom fram ur skogen lite längre bort än där skidspåret gick. Han ställde sig i myrkanten mellan en enbuske och en förkrympt tall. Han såg uppmärksamt ut över myrens lilla snövidd, vände på huvudet så att jag såg profilen med den ädla nosen, den branta pannan och öronen som stod opp.

Ulf Norrstig, pensionerad jägmästare, är den som berättar i Kerstin Ekmans täta historia om en mans förändrade relation till jakten och skogen, till minnena och det egna åldrandet...
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Löpa varg
 2. +
 3. Paradiset

De som köpt den här boken har ofta också köpt Paradiset av Abdulrazak Gurnah (häftad).

Köp båda 2 för 408 kr

Kundrecensioner

Det finns 27 recensioner av Löpa varg. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Löpa varg.
  Marianne Adéle Nyman, 9 november 2021

  För mig är Kerstin Ekman en viktig författare, som jag har följt under decennier.
  Hon upprepar sig aldrig.
  Tonen, orden , stilen är kongruent med det hon vill skildra.
  Två pensionärer, som delar vardagen efter respektive arbetsliv sätter ramen för berättelsen. Jagberättaren är mannen, högst medveten om att tiden är utmätt, granskar dess innehåll och funderar över vad som gör livet värt att leva. Livet är sammansatt , skört, vackert, gåtfullt och hemskt både i nuet och i backspegel... Läs hela recensionen

 2. Alldeles för PK
  Saga Bitkover Norman, 9 november 2021

  Huvudpersonen är inte trovärdig Boken handlar om moral och det blir ingen roman av det hela. Man förstår redan inledningsvis vart det hela ska leda till

 3. En stor läsupplevelse.
  DrUlla., 5 november 2021

  Flera teman behandlas - Relationer, skogsbruk, jakt, ålderdom och kärleken till djur och natur. Språket är sparsmakat och gerupphov till många tankar. Vi har läst boken i vår Bokcirkel och skall behandla den på vårt nästa möte, det kommer att bli mycket intressant.

 4. 88 år ung författare
  Morran (Medvägaskogen), 5 november 2021

  Jag befinner mig 20 år efter Kerstin Ekman på min livsstig. Hon är född 1933 och levererar en högakruell bok där huvudpersonerna är en del av det som samhället ofta omtalar som kollektiv. De äldre eller pensionärer som sällan blir så individuellt levandegjorda som i denna berättelse. Vi får ta del av livets skeenden och det faktum att när vi blir äldre så finns det mesta av livet bakom oss. Kerstin är högaktuell med sin bok som tar upp blädning konttra gallring i skogen. Hon har gjort det igen, Skapat en mycket läsvard och givande bok. Läs den!

 5. Länge en poetiskt existentialistisk skildring
  David Armini, 4 november 2021

  Länge är det en poetiskt existentialistisk skildring. Det är njutbart, insiktsfullt, vackert, hopplöst, sant. Läsaren får följa en man som känner att slutet kan anas. Han får inte skotta snö, han avsätts som jaktledare. Samtidigt gör han bokslut över livet, återvänder till sina jaktjournaler, ifrågasätter sig själv och samhällsordningen, men inser också att han alltid gjort det; bara lurat sig själv att spela med.

  Tidigt i romanen möter han en varg som både symboliskt och konkret för... Läs hela recensionen

 6. Mycket läsvärd bok.
  Ulla, 2 november 2021

  Man börjar fundera över livets gång , vad som var viktigt förr men inte längre.
  Mycket igenkänning i naturen och livet.

 7. Kerstin Ekman när hon är som bäst!
  Ann Gustafsson, 28 oktober 2021

  Finns ingen annan som kan blanda skönlitteratur, deckare, naturbeskrivning, människo- och djurkännedom med samhällskritik som Kerstin Ekman. Allt förpackat i kompakt format med allra bästa svenskan. Hoppas hon får leva länge och orkar fortsätta skriva!

 8. Otroligt välskriven
  Fabbe, 28 oktober 2021

  Mycket bra bok, välskriven och det märks att vi har att göra med en författare som behärskar ett rikt språk. Det är en ren fröjd att läsa boken och se hur lätt språket flytet. Boken är inte handlingsdriven såsom jag ser det utan det är snarare en bok som bygger på insikter, tankar och funderingar. Kort sagt det här är väldigt bra bok.

 9. Femstjärnig läsning.
  Bengt Svavar, 12 oktober 2021

  Till det yttre en enkel berättelse som visar sig vara full av dramatik. Även en som ogillar jakt - eller kanske just därför - fascineras av berättarens tilltagande skepsis till jakt men allt större aktning och kärlek till naturen och livet, inte minst för att hans eget liv hänger på en allt skörare tråd. Det handlar mycket om solidaritet (med jaktlaget och djuren/naturen) som kan gå snett.

 10. Fascinerande
  Eva, Täby, 12 oktober 2021

  Kerstin Ekman släpper in mig i jaktens mysterier, i skogens mysterier och i de vilda djurens mysterier. Jag får ta del av en värld som är okänd för mig. Författaren skildrar huvudpersonens känslor inför ålderdomen på ett träffsäkert sätt. Rädslan att inte orka mer. Rädslan för hjärtat som numera krånglar alltför ofta. Hur han omvärderar alla sina jaktbedrifter, sparade i en ordknapp dagbok från 12-årsåldern. Skildringen av det långa äktenskapet är också fint. Boken är bitvis spännande nästan ... Läs hela recensionen

 11. Man vill ha mer...
  Nina Almgren, 8 oktober 2021

  Språket är fint, likaså själva berättelsen, men man vill ha mer... Man vill få ännu mer av den där vargen o Ulf o jägarna... Men absolut läsvärd!

 12. En bok att läsas av alla
  Ingegerd, 8 oktober 2021

  Kerstin Ekman har en stor förmåga att bygga upp en bok med ökande spänning. Hon tar upp i vår tid högaktuella ämnen om miljö, mångfald, utdöende djur och växter, hållfasthet, moral och tillit.

  oken är verkligen berörande och många känslor och tankar stannar länge kvar efter avslutad läsning.

 13. En åldrande mans förfall
  Astrid Magnusson, 5 oktober 2021

  Det är Norrlands tassemarker, årstiderna växlar och den viktiga älgjakten är intågande. Ett möte en tidig nyårsmorgon får den åldrande jaktledaren att ifrågasätta det livslånga jagandet och även sin roll.
  Skogsbränderna under den heta sommaren får honom att inse att den skogsbruk han medverkade till som jägmästare var nog inte för naturens bästa. Hans sviktande hälsa spär på känslan av tilltagande otillräcklighet.
  Alltsammans övervakas ömsint av en omhändertagande hustru som vårdar o... Läs hela recensionen

 14. Ömsint skildring
  Britten Månsson-Wallin, 5 oktober 2021

  Det är en ömsint skildring om att bli äldre och tvingas avstå från vissa uppdrag men där nya upplevelser får ökat utrymme.

 15. Att sätta problem under debatt
  Åke Sandahl, 5 oktober 2021

  I "Löpa varg" presenterar Kerstin Ekman ett problem som kan sammanfattas med orden "Vad kan vi som individer göra då människan förstör jorden?" I boken följer vi den gamle jägaren, hans kloka hustru och deras olika sätt att lösa detta problem på olika nivåer. Jägaren Ulf får uppleva mötet med en varg och det starka minnet lämnar honom inte utan påverkar starkare än allt annat. Trots att vargen river grannens får, blir han förlåten av Ulf eftersom grannen själv bidragit till attacken. Det är a... Läs hela recensionen

 16. Kerstin Ekman - nobelpriskandidat
  Gunnar Victor (Sollentuna), 1 oktober 2021

  Hon skriver så oerhört bra. Denna bok är dessutom modig. Den skulle jag vilja ge alla varghatare. Inte på något sätt agiterande i frågan utan skönlitterär.

 17. Eftertanke
  Carl-Oskar, 29 september 2021

  Kerstin Ekman förmedlar känslor med ett smygande lugn i en natur som är välbekant och värdefull för mig och för så många av oss. Att bottna som människa ger ro. En mycket läsvärd bok

 18. Personlig nostalgi.
  Nils Simonsson, 27 september 2021

  Mycket hög igenkänningsfaktor. I såväl fysisk som mental miljö. Författarinnan är väl kunnig i sitt val av ämne. Jag rekommenderar boken främst till mig likasinnade, men även till andra. Nils

 19. Tudelad berättelse
  Läsande dam, 27 september 2021

  Jag tycker den första hälften med mannens reflektioner kring sitt liv och mötet med vargen är gripande och tankeväckande. Litterärt finstämt. Den andra hälften greppar över mycket och blir därför mer skissartad och programarisk.

 20. Tack för världsklass Kerstin Ekman
  Helen Carlsson, 21 september 2021

  Som alltid är det en njutning att läsa. Välskrivet språk , kunnig i sitt beskrivande och berättande! Hon är helt enkelt bästa författaren vi har i Sverige!

 21. Löpa varg
  Irene Kolare, 17 september 2021

  Romanen handlar om själva livet. Jag njuter av att sjunka in i en bok som innehåller en angelägen berättelse om i dag. Lättläst och kompakt berättad hålls spänningen vid liv. Boken heter ju löpa varg och spåren efter vargen dyker upp redan på sidan fem. Läsaren behöver alltså inte vänta längre än så på spänningen. Ekman håller den vid liv, "Löpa varg" överraskar ända till sista raden på sidan 180.

  Jag upplever "Löpa varg" som en sann berättelse dvs. detta har hänt. Historien skulle k... Läs hela recensionen

 22. Spännande
  Fina Fia, 16 september 2021

  Spännande och vardaglig på samma gång. Fin skildring av livet i glesbygd. Känner igen mig i miljöerna. Skönt att läsa något som är så långt ifrån storstadsmiljöer och yuppieliv.

 23. Årets bästa
  - (HALLSTAHAMMAR), 16 september 2021

  En av de bästa böcker jag läst. Lennart Jähkel är njutbar att lyssna till. Årets bästa bok. Måste läsas av alla.

 24. Välskriven
  mic, 15 september 2021

  Intressant speciellt om man har någon erfarenhet av hur jakt går till. Även psykologiska iakttagelser på samspel/ misstroende människor emellan. Och inte minst hur åldrande och sjukdom kan förändra ens värderingar. Mycket välskriven och lite lagom spännande.

 25. Löpa varg
  Britt Johansson Demetriou, 15 september 2021

  Naturskildringarna, människobeskrivningarna, klokheten i hennes resonemang gav så mycke. Känns som att Ekman känner människans inre väsen. Hon får fram det i boken utan att vara övertydlig

 26. Precis i rätt tid
  Marianne Forsell, 15 september 2021

  Den gick direkt in.
  Bor i Dalarna och känner därför till de två olika synerna på varg.
  Avslöjar människans inre sidor och insikter beroende på inställning till varg.
  Boken säger mer om det också.
  Åldrandet, hjälpen emellan varandra i ett åldrande par, avund, inflyttat emot född på orten.
  Jag bara tar emot bokens innehåll och livserfarenheter som kanske bara äldre besitter.
  Tack Kerstin och Tack Bonnier.
  Marianne Forsell

 27. God litteratur..
  Snusmumriken, 15 september 2021

  ..att frossa i. Kerstin behandlar människans relation till naturen genom jägaren syn på jakt och bytesdjur. Mer specifikt människans ofta oresonliga hat mot en art - vargen. Finns det plats för fungerande ekologi i människans värld?

Visa alla 27 recensioner

Fler böcker av Kerstin Ekman