Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
326
Utgivningsdatum
2023-09-04
Utmärkelser
Nobelpriset
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Översättare
Jan Henrik Swahn
Originaltitel
Empuzjon
Medarbetare
Juvall, Daniela (form)
Dimensioner
26 x 209 x 113 mm
Vikt
425 g
SAB
Hcemc.01
ISBN
9789100800802
Empusion (inbunden)

Empusion

(4 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2023-09-04
249
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Empusion Kan levereras innan julafton
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  109
Visa alla 1 format & utgåvor
"Med en underbar förmåga att besjäla och befolka platsen och ett precist och humoristiskt språk, vackert översatt av Jan Henrik Swahn, är 'Empusion' både en läsglädje och en varningsklocka." Dagens Nyheter

I september 1913 anländer Mieczysaw Wojnicz, student från polska Lwów (numera Lviv i Ukraina), till det berömda sanatoriet Görbersdorf vid foten av bergen i nedre Schlesien. Han bär ett hopp om att de banbrytande behandlingarna och den kristallklara luften ska lindra - eller till och med bota - tuberkulosen som plågar honom. De andra patienterna på Herrpensionatet - lungsjuka män från Wien, Königsberg, Breslau och Berlin - dras till Mieczysaw, och han tillbringar dagarna med att lyssna till deras outtröttliga diskussioner om de mest pressande världsfrågorna. Kommer krig att bryta ut i Europa? Är monarki eller demokrati att föredra? Existerar djävlar och demoner? Ofelbart rör sig samtalen mot samma svårgreppbara väsen: kvinnan. Bör man betrakta henne som ett fullvärdigt subjekt, eller kan hennes existens enbart förstås genom mannens?

Men Mieczysaws tankar upptas också av annat. Han har svårt att släppa de märkliga historier han fått berättat för sig, om otäcka händelser som ska ha inträffat i höglandet som kringgärdar sanatoriet. Vilken skepnad har ondskan som ruvar därute?

"En av de verkligt intressanta författarna i dagens Europa."

Svenska Dagbladet

Olga Tokarczuk tilldelades Nobelpriset i litteratur 2018.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Empusion
 2. +
 3. Systrarna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Systrarna av Jonas Hassen Khemiri (inbunden).

Köp båda 2 för 518 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Empusion. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En "måste-ha" bok
  Åsa Liljenroth, 12 november 2023

  Denna boken är nobelpristagerskan Tokarczuk bästa bok! Det är svårt att beskriva, men Tukarczuk lyckas här bland annat att fånga in vårt kollektiva medvetande framför allt om kvinnor och män. Visserligen berättad ur en och flera mäns perspektiv från en svunnen tid, men lika interessant än idag. Detta utan att värdesätta och dessutom med ett briljant språk. Översättaren Jan Henrik Swahn måste också lovordas fast jag inte alls kan polska, men denna svenskan är utomordentligt levande.Jah har för... Läs hela recensionen

 2. Lätt läsning och djupa tankar
  Erik Jonsson, 13 oktober 2023

  Läsningen förflyttar en från det vardagliga till djupare nivåer av tankar och känslor omärkligt o varsamt. Referenser till T. Mann skapar extra spänning, nya perspektiv o hjälper tanken vidare.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Olga Tokarczuk