Gruppen (inbunden) Spara 27%
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
302
Utgivningsdatum
2023-11-13
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Grandin, Elina (form)
Dimensioner
225 x 142 x 23 mm
Vikt
478 g
SAB
Hc.01
ISBN
9789100803100
Gruppen (inbunden)

Gruppen

(15 röster)  |  Läs 7 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2023-11-13
175 239 Du sparar 64 kr!
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Hanna kommer till Madrid för att arbeta på Pradomuseet och allt i staden är inbjudande och förföriskt. En kväll träffar hon en grupp färgstarka unga svenskar som bestämt sig för att maximera sin tid i metropolen, som ägnar varje het sommarnatt åt att krama musten ur livet. Hanna dras till deras förtrollade krets, ivrig att få deras bekräftelse. Men de har resurser som hon inte har och efter hand fastnar hon i en härva av lögner och dubbelspel som riskerar att få fruktansvärda konsekvenser. Kommer de inse vem hon egentligen är?

"Gruppen" är en febrig och gastkramande psykologisk roman om tillhörighet och utanförskap, drömmar och besatthet. Det är Sigge Eklunds första roman sedan den uppmärksammade "In i labyrinten" från 2014.

"Vad gör Sigge Eklund i en tid när nästan alla skriver utvecklingsromaner? Han ger oss en slukvänlig berättelse om osunda men inte orimliga begär, som just för att den saknar tydlig kritisk udd skapar en intressant förvirring kring vad framgång och äkthet faktiskt är."

Lyra Ekström Lindbäck, Expressen

"Sigge Eklund är på många sätt en skicklig berättare och visar ännu en gång prov på psykologisk skärpa. Men 'Gruppen" är också en roman om klasstillhörighet. Ett återkommande inslag är överklassens attityder och konkreta maktmarkörer och Hannas ständiga känsla av underlägsenhet gentemot de andra, dem som hon försöker att efterlikna [...] allt svårare att lägga ifrån sig, och utgången är befriande osäker ända fram till slutet."

Torun Börtz, Borås Tidning

"Hans personporträtt är inkännande och oförlåtande på samma gång, och sökarljuset sveper över det vi inte vill kännas vid hos oss själva: att vi är för hungriga efter kontakt, ibland så att vi vill sluka, eller bli, de människor på vilka vi projicerar vår längtan. Att det kanske inte är sant att vi vill 'vara bra människor'. Inte hela tiden."

Martina Montelius, Göteborgs-Posten

"För att läsa Eklund bör man glömma mediepersonen och koncentrera sig på verket. Faktum är att han är en bra författare: stilistiskt säker och med en förmåga att skapa stämningar med prosan och ett dramatiskt sug i berättelsen."

Oline Stig, Sydsvenskan

"Smidig underhållning, och det är sannerligen inget man snyter ur näsan."

Jenny Teleman, Kulturnytt SR

"Själv uppskattar jag att få dras in i en fängslande berättelse utan de egoältande drag som har kommit att dominera den svenska samtidslitteraturen utanför bästsäljarlistornas krim och romance [...] storartad underhållning."

Kristian Ekenberg, Gefle Dagblad
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Gruppen
 2. +
 3. Systrarna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Systrarna av Jonas Hassen Khemiri (inbunden).

Köp båda 2 för 374 kr

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Gruppen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Rekommenderas!
  Emelie S, 15 februari 2024

  Psykologisk roman som var svår att lägga ifrån sig. Mycket välskriven och överträffade mina förväntningar! Den är lättläst och rekommenderas varmt!

 2. Uppslukande
  Eric, 13 januari 2024

  En av de bättre skildringarna av längtan, sensualitet och åtrå som jag har läst. Intensiv och uppslukande från start till mål. Har haft svårt för Sigges skrivande då det ställts i kontrast till Schulmans i "Tid" och "Rum", men här är det ett flytande, nästan porlande språk. Snyggt Sigge!

 3. Ogillar huvudpersonen
  Kattis, 1 januari 2024

  Kan man tycka att en bok är bra trots att man inte sympatiserar med huvudpersonen? Hanna beter sig på ett oärligt sätt: ljuger och stjäl från vänner. Vore Hanna en vän skulle jag bryta kontakten. De böcker jag tycker mest om har en huvudkaraktär som jag gillar, vill väl, önskar framgång och vill läsa om. I den här boken saknas allt det. För min del vet jag ännu inte om jag kommer läsa ut boken av skäl ovan

 4. En besvikelse
  Gustav, 30 november 2023

  Boken har förvisso fått ett ljumt mottagande av kritikerna men blev ändå besviken. Gillar deras podd där Sigge ofta kommer med skarpa analyser av samtiden men får nog inse att det är där hans begåvning ligger, det litterära hantverket behärskar han inte. Platt på gränsen till banal faktiskt.

 5. Så otroligt basic
  Simon Lessing, 27 november 2023

  Speciellt jobbigt att lyssna på den som ljudbok. Jag trodde nästan att det var en AIgenererad röst. Det är för mig helt orimligt att Sigge som är så duktig på ljud och klippning, har låtit detta slinka igenom.

  Jag har lyssnat på podden sen dag 1 och tyckt den varit super. Därför är jag så förvånad över att Sigges nivå där visar sig vara toppen av hans förmåga. Podden skall inte verka skriven, och då har man såklart lägre krav än för en roman. Men det är samma nu rätt trötta observat... Läs hela recensionen

 6. En Sommar av Samhörighet och Sår
  Hjortronhyllan, 20 november 2023

  Handlingen är en "snabba cash:ig" variant om att passa in i ett gäng full av "lyckade individer" med antydan om stora summor pengar eller yrken med högt anseende. Hanna är nyinflyttad till Madrid och praktiserar i ett museum vilket inte borde räcka till för att bli en del av gruppen. Tankarna som går och hur långt man är villig att gå för att hitta samhörighet med en elitkonstellation för att läka sina tidigare sår? Välkommen till en sommar i Madrid.

  Eklund balanserar, nyanserar och ... Läs hela recensionen

 7. Fin läsupplevelse
  Katja , 16 november 2023

  Fångad från början till slut, välskriven, allt hängde ihop. När jag läst sista sidan kände jag mig både nöjd över att ha upplevt ett av de sällsynta tillfällen av en god bok rakt igenom, och den tidlöshet som uppstår, och samtidigt ett lätt vemod att stunden är över.

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av Sigge Eklund