Systrarna (ljudbok) Systrarna
På topplistor
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (705.2 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Hamadi Khemiri
Utgivningsdatum
2023-09-04
Förlag
Albert Bonniers förlag
ISBN
9789100803308
Systrarna (ljudbok)

Systrarna Ljudbok

(210 röster)  |  Läs 22 recensioner
Ljudbok,  Svenska, 2023-09-04

Styckköp

75 109 Du sparar 34 kr!

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Nominerad till Augustpriset 2023, i den skönlitterära klassen

"Det finns en särskild magi i Jonas Hassen Khemiris sätt att berätta en historia, språkligt skenbart avspänd och tillbakalutad." SvD

"En sann språklig fröjd att läsa - det är skarpt, sorgligt och väldigt underhållande." - SR Kulturnytt

Allt förändras när Ina, Evelyn och Anastasia flyttar till Jonas kvarter. De mytomspunna systrarna pratar engelska med varandra, fast de är födda i Sverige. Ina är grym på basket, Evelyn kan berätta fängslande historier och Anastasia är bra på att sticka hål i irriterande mäns pikétröjor med sin butterflykniv. Gradvis förstår Jonas att de tre systrarna är kopplade till hans familj, särskilt till hans pappas förflutna.

Under de kommande trettio åren flätas Jonas och systrarnas liv samman, via nyårsfester och Jas-krascher, språkkurser och livskriser, kärlekshistorier och vänförluster. Men mest av allt: via den märkliga känslan av att deras liv styrs av en förbannelse - att allt som du älskar ska du förlora - vars ursprung sägs gå tillbaka till ett annat land, till en annan tid.

Systrarna är en episk familjeberättelse som spänner över flera kontinenter. Det är en oemotståndlig roman om främlingskap och flykt, om tidens gång, men framför allt om våra drömmar och deras ofrånkomliga krock med verkligheten.

"Det har gått tjugo år sedan Jonas Hassen Khemiri gav ut "Ett öga rött", och hans betydelse för den svenska samtidslitteraturen har vi nog ännu inte insett vidden av. Varje verk är en händelse, som också tycks peka ut en riktning[---] en stor roman, i flera bemärkelser... svängig, generös" - Dagens Nyheter

"...en njutning att läsa [---] Jag missar att gå av tunnelbanan för att jag förlorat mig i boken, får matfläckar på sidorna när jag läser under lunchen." - Expressen

""Systrarna är en alldeles strålande läsupplevelse." - ETC

"Khemiris svenska strömmar genom mig på ett sätt som får mig att tänka på José Saramago - meningarna är långa och gestaltningen osynlig, som om jag helt enkelt lyssnar på någon som pratar med mig - en litterär form som i själva verket kräver samma exakthet som poesi om den ska fungera." - Göteborgs-Posten

"Med snygga hopp tar han mig med mellan de olika tidsplanen, platserna och personerna - och får det att handla om något större. Det är inget mindre än strålande" - Sydsvenskan

"En ren läsfest" - Gefle Dagblad

"Jag låter mig hänföras av romanens precision och hantverk.[---] Systrarna" är ett storartat försök att göra livet möjligt att omfatta, om än skenbart, tillfälligt." - Aftonbladet

"Systrarna" är en smart, rolig roman av en av våra allra största samtida författare." - Borås Tidning

»Jonas Hassen Khemiris mångskiftande, listiga och vackert skrivna Pappaklausulen är ett förödande och brutalt ärligt porträtt av en modern familj som kämpar över generationer för att hålla ihop.«

THE NATIONAL BOOK AWARD 2020, juryns motivering
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 22 recensioner av Systrarna. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Intressant
  -, 19 februari 2024

  En ny nyans på invandrarens dilemman, berättelser om integration eller att leva med två kulturer?

 2. Fängslande livsbejkande berättelse
  -, 19 februari 2024

  Perfekt röst att sväva bort med. Värd vareviga sekund. Lyssna på den!

 3. Mångfacetterad.
  -, 18 februari 2024

  Vackert språk om finkänsliga släktrelationer men alltför lång. Fantastisk uppläsare!

 4. Fängslande roman
  Anna, 5 februari 2024

  Jag blev helt uppslukad av denna roman redan från början. Jag lyssnade på den och Khemiribrodern som läste har en fantastisk röst. Språket, förmågan att beskriva personer och känslor är storartad.

 5. Välskriven tegelsten som berör
  -, 1 februari 2024

  Fantastisk berättelse om tre systrar och en halvbror som tar sig genom livets bergochdalbana. Älskade särskilt de sista två hundra sidorna. De hade dock inte uppskattas lika mycket utan de andra 500 sidorna. En tegelsten: ja, men en riktigt bra sådan. Khemiris bror som läser upp boken gör ett fantastiskt jobb!

 6. Fantastisk bok; underbart inläst!
  Loreleine, 29 januari 2024

  Jag kommer att tänka länge på händelser och personer och hur påverkan från familjen formar människor. Lång bok men svår att skiljas från!

 7. Som en stark ström av ord och händelser
  Anne, 17 januari 2024

  Tyckte mycket om den. Spännande handling - nya tråder hela tiden men oxå åter till spåret. Bra språk o väldigt bra uppläsning.

 8. Jättebra!
  Tove, 15 januari 2024

  Fantastisk historia, som räcker länge, nya vinklar kommer upp efterhand och man vill liksom bara ha mer. Man få en känsla av att titta in i personer, känna igen sig själv ibland och undra över det som inte sägs. Fantastisk uppläsning!

 9. Fantastisk.
  -, 10 januari 2024

  Underbar bok, så härligt språk och jättebra uppläsare. Bravo!

 10. Storslagen berättelse - men för lång
  -, 2 januari 2024

  Storslgen familjeskildring som reflekterar över ursprung, kärlek, avundsjuka, galenskap och längtan. Berättelsen vänder in och ut på sig själv om och om igen och växlar perspektiv mot slutet. Men det blir tyvärr lite för mycket av det goda. Det blir några timmar för mycket funderingar och liknelser.

 11. Älsk på den här boken!
  Maria, 15 december 2023

  Ville inte att den skulle ta slut! Rolig, sorglig och med ett fantastiskt flyt!

 12. JHK levererar igen
  Björn B, 19 november 2023

  Mycket bra!

 13. Episk läsning!
  -, 8 november 2023

  En otroligt skickligt vävd historia om tid, vänskap, familj, identitet, rasism, bitterhet och kärlek, en förbannelse och Konsten. En maffig episk roman som är fint inläst av brodern Hamadi Khemiri.

 14. Långtråkig
  Madeleine, 6 november 2023

  Många olika liknelser av tankar och situationer genomsyrar bokens berättelse. Vilket resulterar i en handling som tar för god tid på sig att ta sig framåt i berättelsen. Den blir långtråkig och lämnar mig med frustration. Det krävs att man har tålamod och gillar liknelser för att tycka om den här boken. Den hade kunnat kortas ner avsevärt.

 15. Systrarna
  -, 21 oktober 2023

  Spännande, överraskande och parallell handling. Igenkännande. Behaglig och bra uppläsning .

 16. Njutning
  -, 17 oktober 2023

  Det finns böcker och så finns det böcker. Böcker där varje sida är en njutning och man vill aldrig att den ska ta slut. Den är så otroligt bra skriven och fantastiskt uppläst. Så efter att ha lyssnat på ca 20 timmars läsning är det som att skiljas från en god vän. Hoppas på att det om en inte allt för lång framtid kommer ytterligare en bok av samma författare.

 17. Suggestivt fängslande
  -, 16 oktober 2023

  Medryckande, underfundig, fängslande berättelse.

 18. Fantastisk!
  -, 15 oktober 2023

  Underbara berättelser underbart berättat. Eloge till både författaren och uppläsaren.

 19. Lite som en modern Lundell-Jack
  -, 4 oktober 2023

  Ok men inte fantastisk. Trampar vatten ibland. Urban miljö. Bra språk

 20. SÅ bra!
  -, 26 september 2023

  Jonas Hassen Khemiris berättelse fångade mig totalt! SÅ bra, lyssna/läs!

 21. Skrivspråket
  -, 24 september 2023

  I min bokvärd ett tråkigt segt språk. Anvslutar efter halva boken utan att fått något grepp på den.

 22. Bra men lite rörig
  -, 22 september 2023

  Boken är väldigt bra men man har svårt att hänga med I vad som händer nu eller vad som hänt tidigare. Lite för lång dessutom, men ändå värd att läsa, man blir ju nyfiken på hur allt ska sluta

Visa alla 22 recensioner

Fler böcker av Jonas Hassen Khemiri