Gamla fönster : renovera, restaurera och underhålla (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
120
Utgivningsdatum
2010-04-28
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Scheele, Carl von (foto)
Dimensioner
232 x 197 x 17 mm
Vikt
620 g
SAB
Ppbbh,Icv
ISBN
9789113024103

Gamla fönster : renovera, restaurera och underhålla

(16 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2010-04-28
263
 • Skickas från oss på måndag
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Fönstren är kanske det viktigaste för karaktären hos ett gammalt hus. Här får du veta i detalj hur du renoverar, restaurerar och underhåller dem, och efter bästa förmåga återger huset dess forna skönhet - ett både roligt och kulturhistoriskt värdefullt arbete.

Den som köper ett gammalt hus behöver förr eller senare ta ställning till fönstren. De kanske har börjat åldras - bindemedlet i linoljefärgen tvättas bort av väder och vind, kittet spricker, hörnjärn och skruvar rostar. Men det är inte alls säkert att det klokaste är att byta ut fönstren. Att 1700- och 1800-talsfönster fortfarande finns kvar beror bland annat på att trävirket i dem är så bra. Det lönar sig alltså att renovera gamla fönster, även av flera andra skäl: de passar huset bättre än nya, glaset i dem är klarare och ser mer levande ut än modernt glas och de ger huset ett mer autentiskt utseende.
Här får du steg för steg lära dig hur du bär dig åt för att renovera, restaurera och underhålla dina gamla fönster - hur du på ett säkert sätt tar ur fönstren ur karmen, märker bågarna, tar bort kittet och den gamla färgen, tar bort hörnjärnen, rengör beslagen från rost och gammal färg, tar isär fönsterbågen, lagar skadade delar av bågen, sätter ihop den igen och slipar den.
Sedan är det dags för grundmålning, glasskärning, glasinsättning, kittning samt mellan- och slutstrykning. Inför varje moment får du veta vilka verktyg och material som behövs.

Alf Stenbacka, snickare, byggnadsvårdare och lärare, och Eva Stenbacka, speciallärare med stora textil- och målerikunskaper, köpte tillsammans en gammal folkskola i Uppland och satte igång med att renovera huset och dess cirka tvåhundra fönsterbågar. Så småningom bosatte de sig där och började hjälpa andra husägare med deras fönsterrenoveringar. I dag leder de kurser, håller föredrag och driver en butik där man kan köpa det mesta man behöver för fönstervård.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Gamla fönster : renovera, restaurera och underhålla
 2. +
 3. Byggnadsvård : fönster och dörrar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Byggnadsvård : fönster och dörrar av Erika Åberg (inbunden).

Köp båda 2 för 512 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Gamla fönster : renovera, restaurera och underhålla. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Rekomenderas starkt
  Britta (Täby), 7 september 2020

  Jättebra bok med bra vägledning, praktiskt, enkelt att omsätta. Många bra tips och idéer.
  Mycket motiverande.
  Jag har haft stor hjälp av denna bok. Det har varit första gången för mig att restaurera gamla fönster och det fungerade bra tack boken.

 2. Ingående och lättsam.
  Charlotta Uhler, 2 november 2018

  En bok för de som vill prova på. Hur man gör men kanske inte alltid varför? Men; en av de få mer handfasta "hur göra själv" böckerna som finns. Men för den som önskar bilder och förlagor kring hur fönster sett ut och för den som vill återskapa fönstren i en gammal fasad, inte minst färgsättningen, finns inte så mycket material.

 3. Mycket bra och informativ
  Erik, 23 augusti 2018

  En väldigt bra och inspirerande bok som på ett pedagogiskt och trevligt sätt går igenom hur man på ett korrekt sätt renoverar gamla fönster. Jag har haft stor hjälp av denna bok.

  Ett extra plus för alla fina bilder.

 4. Den optimala guiden i fönsterrenovering
  Cecilia Wadenbäck, 14 december 2016

  En utmärkt vägledning i konsten att ta till vara gamla fönster. Det är miljövänligt, ekonomiskt och klimatsmart att renovera gamla fönster i stället för att byta till nya. Bokens budskap: det finns inga hopplösa projekt. Det enda du behöver är gott om tid och lite händighet. Oumbärlig i varje husägares bokhylla.

 5. matnyttigt om gamla fönster.
  Mikael Jansson, 12 oktober 2015

  Tar upp det mesta som man behöver veta när man ska underhålla och renovera gamla fönster. Hade varit önskvärt med lite utförligare information gällande trälagningar, annars kanon. Kommer ha mycket nytta av denna när vi påbörjar vår fönsterrenovering. Rekomenderas starkt.

Visa alla 5 recensioner