Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
Stjärnlösa nätter-trilogin (del 1)
Antal sidor
250
Utgivningsdatum
2012-01-17
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
180 x 110 x 20 mm
Vikt
150 g
SAB
Hc
ISBN
9789113035659

Stjärnlösa nätter : en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt liv

(119 röster)  |  Läs 9 recensioner
Pocket,  Svenska, 2012-01-17
89
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Stjärnlösa nätter är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amār ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld.

Stjärnlösa nätter handlar om Amār som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amār, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fniss och förebråelser. Amār är först väldigt glad att återse sin jämnåriga kusin Amina. Men får en chock när det står klart att hans far över hans huvud bestämt att de ska gifta sig.
Amār klarar inte trycket från släkten och går med på giftermålet, men ångrar sig. Då utbryter det verkliga helvetet.

Arkan Asaad skriver ogarderat, charmigt, väldigt kul och väldigt sorgligt. I Stjärnlösa nätter får vi för första gången ta del av en hederskultur från en ung mans synvinkel.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Stjärnlösa nätter : en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt liv
 2. +
 3. Tatueraren i Auschwitz

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tatueraren i Auschwitz av Heather Morris (pocket).

Köp båda 2 för 168 kr

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Stjärnlösa nätter : en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt liv. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Nej!
  T. A., 15 juli 2021

  Boken genomsyras av dålig kvinnosyn vilket absolut inte känns nödvändigt. Mycket möjligt att uppväxten och upplevelsen varit starkt präglad av att se på kvinnor på ett visst sätt men i boken hade det kunnat komma till uttryck på ett sådant sätt att det markerades att det, idag, var fel och togs avstånd från. Dåligt språk.

 2. Bristande språk
  BookBeauty, 5 december 2020

  Andra kulturer, upplevda av personer som själva är födda i dessa länder har alltid intresserat mig. Det är lärorikt och ökar förståelsen för våra medmänniskor. Men, när språket har så stora brister som i denna bok så undrar jag om det överhuvudtaget ställs några krav på språkkunskaper när man väljer att ge ut en bok.
  Hade man valt att skriva tillsammans med en medförfattare hade boken kunnat bli fantastisk. Berättelsen har stor potential, men får inte det utrymme som den skulle ha behövt.... Läs hela recensionen

 3. En enda bok för nybörjare
  Parmis, 11 maj 2020

  Det är för mig som kommer från mellanöstern men inte samma land som Amar hade kommit ,var det väldigt kända kultur som finns i hemlandet .Jag grät med Amina för att hon var oskyldigt och svag . En kvinna som har inga rättigheter för att kunna försvara sig själv i sitt land och mot sin familj. Hur det ska bli efter 3 år när hon tillbaks . Amar hade rätt också i hela bocken tänkte jag hur ska avsluta den boken med sorg eller med glädje men det blev inget då inga blev lyckades Inte Amar , inte ... Läs hela recensionen

 4. Lysande Bok
  Göran Karlsson, 15 januari 2016

  Stjärnlösa nätter är en lysande debutroman som engagerar. Språket är extremt rakt på, utan onödiga krusiduller vilket förstärker boken starka berättelse. Boken är lättläst, underhållande och gripande.

  Boken speglar verkligen hur stora kulturkrockarna kan bli när en person ska leva i flera världar; den kurdiska världen i Sverige, den svenska världen och den kurdiska världen i Irak. Vad jag vet är detta första gången någon skriver om hederskulturen ur ett manligt perspektiv och boken ... Läs hela recensionen

 5. Läs den!
  Susanne , 4 september 2015

  Läs Assads båda böcker tillsammans. Starkt! Borde ingå i skollitteraturen. Lika läsvärda för ungdomar som vuxna. Gripande. Stundtals hemsk, vidrig, stundtals så vacker och skön. Min förståelse för flyktingar, invandrare, andra kulturer har fått ett uppsving. Tack Arkan för din utelämnande, starka berättelse! Den berör på djupet.

 6. Bästa boken någonsin!
  Java, 18 maj 2015

  Har man väl börjat läsa den, vill man inte sluta. Bra att det är en man som lyfter upp ett viktigt ämne. Rekommenderar starkt!

 7. besviken

  Jag som en kurdisk kvinna skäms över hansbok. Arkan säger i våran kultur kvinnan får inte bestämma när de gifta sig men det är inte sant. Han kunde säga att i liten befolkning i kurdstan pappan bestemmar över sin dotter men inte i våran kultur . Vi jobbar studerar och vi är lärare, läkare och vi kan bestämma över vårat liv. När jag säger " VI " menar jag kvinnor
  tack

 8. Fängslande
  Ulla Karlkvist, 6 november 2014

  En otroligt fängslande bok, går ej att sluta läsa. Har lånat ut den till 2 vänner och båda läste ut den på nolltid.

 9. Väcker tankar
  Veronica Wikner, 15 maj 2014

  Boken väcker en del tankar, inte minst vad våra ord och handlingar för med sig till våra barn, oavsett ursprung.

Visa alla 9 recensioner