Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
Romanen om Maj (del 1)
Antal sidor
488
Utgivningsdatum
2011-08-01
Upplaga
2
Förlag
Norstedts
Dimensioner
175 x 110 x 30 mm
Vikt
260 g
SAB
Hc
ISBN
9789113037943
Att föda ett barn (pocket)

Att föda ett barn

(317 röster)  |  Läs 41 recensioner
Pocket,  Svenska, 2011-08-01
79
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Att föda ett barn Kan levereras innan julafton
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Den där gäddan på den blanka diskbänken. Vad ska Maj göra med den? Det är hennes tjugoförsta födelsedag. Året är 1938 och hon är nygift. Och gravid. Hur hamnade hon i det här?
En berättelse om klass, ett sårigt moderskap och alkoholism.

För första gången ska Maj ha hela sin nya, stora Örnsköldsvikssläkt på middag. Men maken, den betydligt äldre Tomas, dröjer. Han skulle ju bara uträtta några ärenden på stan? Utanför lägenhetsfönstret breder midvintermörkret ut sig. Hur hamnade hon i det här, med en man som hon knappt känner? Hon som bara ville arbeta som servitris på Kjellins konditori ett slag, för att sedan ge sig av igen, kanske till Stockholm. På flykt från familjen i Östersund som inte längre kan försörja henne, när mammas hosta kräver allt längre sanatorievistelser och med uppbrottet från en ännu oläkt kärlekshistoria i minnet.

Maj vet, för hon känner ett hårt boxande i sin mage. Barnet. Det som aldrig skulle få hända. Överallt ser Maj blickar och hör röster som dömer henne för brottet som hennes växande mage bevisligen är. Men nu har hon väl inget att skämmas över? Med sin vigselring och make som ser fram emot att få bli far. Till och med svärmor som sitter i våningen under borde väl kunna förlåta sin sonhustru. Fast varför svajar Tomas så när han ska be sin mamma och sina syskon att slå sig ner vid det dukade födelsedagsbordet? Jo, Maj ser att han inte är nykter.

Med tidens obönhörliga tickande framskrider Majs graviditet, motvilligt och mödosamt, samtidigt som hon kämpar med att förstå vad som förväntas av henne i hennes nya, framgångsrika, familj. Sakta växer ett beslut att bli den kvinna som ingen ska kunna anklaga eller klandra. Maka, mor, värdinna. Men hur blir man det? För hur mycket Maj än försöker kontrollera sin tillvaro och leva i enlighet med hushållsalmanackan så finns ju allt det andra där. Det såriga moderskapet, makens alkoholism och ett äktenskap som bara råkade bli.
Att föda ett barn är den första delen i en tänkt trilogi.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Att föda ett barn
 2. +
 3. Sörja för de sina

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sörja för de sina av Kristina Sandberg (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 41 recensioner av Att föda ett barn. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fantastisk hemmafruskildring
  Birgitta K, 25 juni 2023

  När jag läste denna bok var det som att få titta in i ett nyckelhål till min svärmors unga liv i Medelpad. Många språkliga uttryck som används så som min svärmor använt språket. Mycket bra miljöbeskrivning av denna del av Sverige som annar sällan ligger i focusGillar språket och de lugna beskrivningarna.

 2. Triologin om Maj
  Sara Eréne Sandström, 18 april 2018

  Mycket läsvärda böcker om hemmafruar på 40-50 talets Sverige. Fängslande! Går ej att sluta läsa! En klassresa.
  Kan varmt rekommenderas!
  .

 3. Långtråkig
  C, 10 januari 2018

  En bok på 500 sidor som i princip handlar om vad Maj ska laga till mat, och hennes egna tankar om att hon inte duger, det hade man kunnat berätta på någrafå sidor. Mkt märklig bok

 4. Fantastisk trilogi
  TC, 21 juni 2017

  Kvinnoroller som sällan är beskrivna i litteraturen. Trots långsamt tempo och inga direkt omvälvande händelser, drivs berättelsen framåt på ett sätt som är svår att motstå att fortsätta läsa. Man saknar Maj och hennes värld och känner ett sting av sorg när serien är färdigläst.

 5. Tidsresa för 40-tslist
  Elsie Andersson, 31 maj 2017

  Det blev en riktig tidsresa för mig. Mina göräldrar gifte sig 1936 och själv är jag född 1944. Fantastidk läsning av alla tre bövkerna! Tack!

 6. En intensivt engagerande läsning!
  agneta folin, 5 april 2017

  Jag fick intresse för den här boken främst för att den skildrar en tid och en plats som är identisk med min mors.
  Den har en skriven stil på ett lite udda sätt som jag inte stött på tidigare, men som för läsaren in i de olika personernas och framför allt huvudpersonens tankar och upplevelser på ett mycket lättillgängligt vis.
  Handlingen som utspelar sig på fyrtiotalet, med de umgängesregler och normer som fanns då, ger trots det en upplevelse av aktualitet och identifikation med pers... Läs hela recensionen

 7. En gripande och bra berättelse!
  Anne-Maj Carlstedt, 4 augusti 2016

  En bok som alla skulle behöva läsa, om hur det var på 30-talet för kvinnorna. Mycket har hänt genom åren, men det behövs förändras ännu mera!

 8. Fantastisk kvinnoskildring
  MagZ, 12 juli 2016

  Berättelsen trollbinder. Lättläst trots de många sidorna Man känner igen sig på många sätt och förstår vilka villkor som gällde på min mammas och hennes systrars tid

 9. Skär i hjärtat
  Helena , 13 juni 2016

  Den är bra, fantastiskt språk och en historia som flyter på, men oj vad ont det gör. Jag kan känna hennes smärta och besvikelse som om den var min egen och jag kände mig nästan deprimerad efteråt. Väntar därför lite med att läsa fler delar.

 10. Jobbig
  Irriterad :), 28 mars 2016

  Jag tröttnade på Maj och hennes evinnerliga tankar. Jag kan förstå att om läget var fanns inte mycket utrymme för öppenhet. Jag tycker dock att det är ennerverande när hon först vill att han ska gå men blir sur när han gör det. Säg vad du vill annars händer inget!

 11. Underbar
  Eva Persson, 12 november 2015

  En mycket bra bok som jag kände igen mlg i . Sträckläste den då andra delen låg bredvid o bara väntade på mig

 12. Efter att ha kommit in i boken var jag fast
  Gremlan, 21 oktober 2015

  Intressant och annorlunda skriven bok om en kvinna född på 20- talet och hela hennes liv om man läser hela trilogin. Ju mer jag läste ju mer fast blev jag. I bokcirkeln jag är med i märkte vi att betyget från oss blev bättre ju mer vi läst av boken/böckerna.
  Jag tror alla kvinnor känner igen sig lite och att de framförallt känner någon äldre släkting som haft lite av Maj i sig:)

 13. Jättebra bok, mycket välskriven...!
  ulla-maria evertsdotter (Borlänge), 19 oktober 2015

  Mycket välskriven! Författaren använder ett ovanligt begrepp när hon läger alla tankar hos Maj! Läsvärd!
  Ser fram emot nästa bok!

 14. Fantastisk!
  Linda H, 25 september 2015

  Jag var till en början, innan jag börjat läsa boken, lite svalt inställd till trilogin. Men blev övertalad att läsa "Att föda ett barn". Tack för det!

  Redan i början av boken insåg jag att Maj kommer att bli en människa jag kommer att tänka på, fundera över och känna för. Sandbergs skildring ger känslan av att man själv är där, just då, tillsammans med Maj.

  En fantastisk historia om hur det var att leva som kvinna i början av 40-talet med allt vad det innebar.

  Jag... Läs hela recensionen

 15. Älskade dessa böcker!
  Gun Harriet Sandberg, 23 september 2015

  Tyckte mycket om den boken men de andra två i triologin var ännu bättre, speciellt den sista. Skulle vilja läsa fortsättningen om hur det går för Maj på äldre dagar, om hon återser Erik igen och vad som händer och sker. Med vänlig hälsning Harriet Sandberg

 16. Läsbehållning !
  Lena Borgljung, 3 september 2015

  Har nu njutit men även känt stort medlidande med Maj i boken " Att föda ett barn ". Sååå jättebra och sååå intressant i kombination med en verklighet som ligger ganska nära bakåt i tiden.
  Att få möta kvinnans situation i hemmet, i sällskapslivet, med barnafödande...men inte minst i förhållandet
  till mannen/män, ger en insikt i att vi idag visserligen har kommit en bit på väg vad gäller kvinnlig frigörelse, självständighet, krav och ansvar mellan man och kvinna mm, men också en insikt... Läs hela recensionen

 17. Naket och ärligt
  -, 4 juni 2015

  Att följa Maj på hennes livsresa i slutet av 1940-talet är fantastiskt. Enkelt, naket och ärligt skrivet om hur livet blev och hur det inte blev. Underbar skildring av efterkrigstidens Sverige.

 18. Efter 50 sidor börjar resan i tidsmaskinen
  secostb, 19 maj 2015

  Kristina skriver på ett sätt som tog mig 50 sidor att komma in i men sen fick jag en härlig resa tillbaka i tiden och få se Ö-vik och livet där genom 19 årige Majs ögon. Och hon beskriver dofter, färger, känslor och detaljer så att man känner man befinner sig där och jag tänkte på min mormor och hur hennes samtida, förälskelser, påtvingade giftemål och nyfödda barn i ett samhälle som helt skilde sig från det bondesamhälle de själva växt upp i.
  La inte från mig boken efter att jag kommit... Läs hela recensionen

 19. Jobbig läsning i bokcirkeln
  Cirkelläsare, 20 april 2015

  Det var snudd på att jag la ifrån mig boken efter 150 sidor. Det var ingen läsnjutning att följa den 20-åriga Majs inre, rätt virriga tankeflöde. Jag var också rätt konfunderad över hur den outbildade Maj, med alla sina upproriska och för tiden rätt moderna, bitvis intellektuella tankegångar och intensiva kärleksliv kan anses vara en trovärdig representant för tidens arbetarflickor. Nja, här är en del som Inte hänger ihop, inte är så trovärdigt och romanen fick ett lågt betyg i vår bokcirkel.

 20. Fantastiskt story!
  CTT, 16 april 2015

  Det tog ett tag innan jag kom in i handlingen då jag inte kunde läsa så mycket på en gång! Men efterhand kände jag verkligen med Maj! Vilken storartad "liten kvinna". Och Kristina Sandberg är en fantastisk författare! Jag har köpt de tre delarna, men än så länge endast läst den första. Ser fram emot att läsa de två andra delarna och hoppas jag blir lika berörd av dem!

 21. Svårläst
  Carran, 17 mars 2015

  Beställde alla tre böcker och det känns så där just nu. Har läst Att föda ett barn och får inget flyt i texten. Det är svårt att veta vad som är fantasi, tankar eller verklighet.

 22. Ibland svårläst
  KARINSES, 18 februari 2015

  När boken var slut,tyckte jag att den var ganska bra ,men den var rätt småjobbig ibland genom att den är så negativ och deprimerande ibland! Men ska nog läsa de andra också för se hur det går för Maj. Var själv ensamstående mor på 70-talet,71 var jag tvåbarnsmor och endast 19 år kan inte känna igen att jag upplevde det så jobbigt som Maj. Men som sagt ska bli kul o läsa och se om det blir bättre😊👍

 23. Hög igenkänningsfaktor, men...
  -, 22 januari 2015

  Jag är tillräckligt gammal för att känna igen samhällsandan och synen på kvinnors födande och kvinnors (obefintliga) rättigheter och plats i samhället. Läs boken, unga kvinnor, och var glada att så här är det inte längre.
  Fortsätt att läsa de andra två böckerna om Maj. De är en otroligt bra skildring av en hemmafrus liv och det arbete en sådan kunde få, utan utbildning och yrkeserfarenhet. Den situationen kan nog många referera till också i dag när alltför många lämnar skolan utan nödvänd... Läs hela recensionen

 24. Jag kan inte sätta betyg.
  Karl-Erik Johansson, 12 januari 2015

  Min Svärdotter fick hela trilogin i julklapp efter uttrycklig önskan. Dessutom hade jag hört om böckerna i radion och läst om dem.

  Men jag har inte läst dem och kan därför inte recensera dem. Men ger betyg på hörsägen.
  Ser dock fram emot att till sommaren läsa dem.

  Mvh

 25. Fantastisk beskrivning av vardagslivet.
  Cath, 8 januari 2015

  Fantastisk beskrivning av vardagslivet i en svensk stad på 30-talet. Språket flyter på trots att mycket är tankar. Ser fram mot de kommande böckerna

 26. Svårläst och tempofattig
  Mårten Rönström, 6 januari 2015

  Jag hann knappt börja förrän jag slutade. Stilistiskt hel fel vilket gör berättelsen både otillgänglig och tråkig. Svårt att förstå att så många bejakar detta alster.

 27. Kommentar.
  Lena Åkerlund, 5 januari 2015

  Mycket bra. Kvinnohistoria. Den kursiverade texten stör mig något eftersom jag inte får tänka själv och värdera vad som sker. Blir pådyvlad värderingar som jag inte bett om. Värdefull beskrivning av dåtiden.

 28. mammas och mitt liv.
  Barbro Thulin, 26 december 2014

  Hur kan nogon veta saa precist hur det var? naestan lite skraemmande likt mammas 1910 o mitt 1934 liv. Mitt barnbarn ska faa laesa den boken och de kommande tvaa bockerna.

 29. Tänkvärd lite dyster bok
  Britta Elisabet Weiler (Stallarholmen), 3 november 2014

  Jag tyckte att boken var tänkvärd så till vida att den visade vad det gör med en människa som till varje pris vill passa in, men som har ett svart hål inom sig som måste döljas till varje pris. Att inte ha någon att gå till i en kris, någon som verkligen älskar en oberoende av man gör, är en ren och skär katastrof. Samtidigt upptäcker ingen Majs huvudpersonens dilemma då hon iakttar och härmar dem som agerar i den miljö hon ofrivilligt hamnat i.

  Jag tyckte också att boken var väl det... Läs hela recensionen

 30. En helt vanlig kvinna
  Mari Åberg, 31 oktober 2014

  Jag läste en recension av Kristina Sandbergs "Liv till varje pris" och blev nyfiken. Boken är del tre i en trilogi om Maj, en vanlig kvinna i Sverige på 1930-talet och framåt. Jamen, tänkte jag, den trilogin måste jag läsa, för jag själv skriver om vanliga människor i samma tidsperiod.

  Medan jag läste första delen "Att föda ett barn" kom Augustnomineringarna och Kristina Sandberg var en av de nominerade. Efter det har jag läst del två "Sörja för de sina" men har sista delen kvar att ... Läs hela recensionen

 31. Beskriver mkt skickligt 1938-1939 den tidens liv
  Harald, 23 oktober 2014

  Det handlar om perioden 1938-39 sett ur hemmafruns tillvaro ingift i ett borgerligt liv. Mig veterligt har jag inte sett ngn så fin skildring av en hemmafrus liv från den tiden. Idag finns det i princip inga hemmafruar längre.
  Fantastiskt väldetaljerat researcharbete. Stilistiskt en mkt säker framställning.
  Kommer att med stort intresse dyka ner i de två fortsatta delarna i denna trilogi.

 32. inte färdigläst
  Yvonne Kilman, 20 oktober 2014

  Jag har inte läst boken ännu, endast c:a 100 sidor men hittills så tycker jag mycket om den.

 33. Al dente
  Malin Åberg, 20 oktober 2014

  Det finns ett motstånd i boken, både innehållsmässigt och språkligt, men den är bra och intressant. Ger många funderingar över jämställdhet och feminism historiskt sett. Och nu.

 34. Att föda ett barn
  Gudrun Friberg (Kungsängen), 15 oktober 2014

  Jag skulle kunna rekommendera boken till någon som fått barn under samma generation. Jag tror att yngre kvinnor skulle ha lite svårare att ta till sig boken.

 35. Välskriven tidsskildring
  Viola, 13 oktober 2014

  En roman med en trovärdig vardagsskildring från en tid som ligger ett par generationer tillbaka. Maj lämnar hemtrakten för arbete i en medelstor norrlandsstad, där hon snabbt och oplanerat blir gravid och därmed dras in i mannens familj och sammanhang. Välskrivet och fängslande beskrivs Majs tillvaro som hemmafru genom graviditet, förlossning och föräldraskap. Hennes kamp både för att få vara sig själv och att bli accepterad av svärmor, som är närmsta granne, och den övriga familjen skildras ... Läs hela recensionen

 36. Lysande!
  Cina Kjellsson, 15 augusti 2014

  Angelägen handling och intressant språk. Och nästan 500 sidor. Jag skall genast läsa Sörja för de sina av samma författare!

 37. Svår textning
  Eva Ferm-Ingman, 15 april 2014

  Långa meningar och annorlunda skrivstil. Hade svårt att komma in i läsningen. Mycket speciell hantering av texten. Kändes trögt att komma igenom denna bok.

 38. Boken om Maj belyser hur det var att leva som ung...
  Nina Söderberg, 25 september 2013

  Boken om Maj belyser hur det var att leva som ung kvinna under 30-talet i Sverige.Hon är "tvungen" att gifta sög och gör därmed en klassresa som hon inte känner sig bekväm med. Hur hon kommer att knyta an till sitt barn och hur hon kommer att klara av sin mans alkoholmissbruk återstår att läsa om i nästa bok.

 39. En bok jag gärna rekommenderar till den som tycker om...
  Virve Paulsson, 22 juli 2013

  En bok jag gärna rekommenderar till den som tycker om att läsa om relationer. Välskriven och fängslande. Lätt att följa Maj, huvudpersonens tankar och känslor, om att föda ett inte önskat barn och med en pappa som uppenbarligen har allvarliga problem med spriten. Även släkten runt huvudpersonerna är väl beskriven. Jag ser fram emot en fortsättning!

 40. Fantastisk bok som ger mig förståelse för hur det var...
  Ann Zander, 1 maj 2013

  Fantastisk bok som ger mig förståelse för hur det var att vara mamma och maka under 40- och 50-talet. Härligt språk genom hela boken.

 41. I denna roman får vi följa den 20-åriga...
  Kristina Simar, 12 april 2013

  I denna roman får vi följa den 20-åriga Östesundskvinnan Maj som flyttar till Örnsköldsvik för att jobba som servitris på ett konditori. Vi följer henne under ett år under 1930-talet. Egentligen är Majs stora kärlek Erik och den hon tänkt gifta sig och bilda familj med. Men en dag träffar hon den betydligt äldre mannen Tomas, en frånskild man som även är arvtagare till en framgångsrik fabrik. Han förför Maj och hon blir gravid. Som tur, om man nu kan kalla det tur, så tar han sitt ansvar. För... Läs hela recensionen

Visa alla 41 recensioner

Fler böcker av Kristina Sandberg