Landet utanför (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Landet utanför (del 1)
Antal sidor
483
Utgivningsdatum
2018-09-26
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Wickholm, Pär (form)
Dimensioner
231 x 156 x 30 mm
Vikt
801 g
SAB
Kc.54
ISBN
9789113039527
Landet utanför : Sverige och kriget 1939-1940 (inbunden)

Landet utanför : Sverige och kriget 1939-1940

(72 röster)  |  Läs 10 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2018-09-26
249
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Landet utanför : Sverige och kriget 1939-1940 Kan levereras innan julafton
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Hösten 1939 trodde många att Sverige skulle klara sin neutralitet på samma sätt som under första världskriget. Men med finska vinterkriget och det tyska angreppet på Norge och Danmark våren 1940 tycktes det som om Skandinavien skulle bli skådeplats för den stora urladdningen mellan stormakterna.

Ransoneringskort delades ut, den illa utrustade svenska armén mobiliserades, kommunister internerades och riksdagen började förbereda grundlagsändringar för att begränsa tryckfriheten.

Men samtidigt som ljusen släcktes i många av Europas städer fortsatte vardagslivet i Sverige. Biograferna gick för fullt, dansorkestrarna spelade, män och kvinnor blev kära och fick barn, författarna skrev böcker och sportaffärerna sålde kälkar och skidor som aldrig förr under den snörika vintern.

Den första delen av trilogin Landet utanför skildrar hur kända och mindre kända svenskars liv gestaltade sig under det första krigsåret. Framställningen går fram till den mörka sommaren 1940 då de tyska arméerna stod segerrika på den europeiska kontinenten och endast Storbritannien kämpade vidare.

Skulle Sverige kunna hålla sig utanför världskriget? Borde Sverige göra det?
Visa hela texten

Landet utanför

 • Landet utanför : Sverige och kriget 1939-1940
 • Landet utanför : Sverige och kriget 1943-1945
 • Landet utanför : Sverige och kriget 1940-1942

Kundrecensioner

Det finns 10 recensioner av Landet utanför . Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Välskrivet och mycket informativt
  Ann Gustafsson, 28 maj 2021

  Äntligen mer uttömmande om Sverige under andra världskriget. Vilket otroligt arbete Berggren lagt ner. Visst är det tätt med information, men oerhört intressant att följa hur tankegångarna gick bland allt från "vanligt" folk upp till regeringsnivå. Läst parallellt med min mamma som är snart 88 och minns en hel del från kriget och också uppskattat att få många frågetecken utredda.

 2. En lysande berättelse
  Bertil Lindberg, 7 maj 2021

  Jag har nu läst de två utgivna delarna av serien Landet utanför. Jag har gjort det mot bakgrunden av ett otal andra verk som behandlat andra världskriget, nazismens fasor, judeförföljelserna, den svenska undfallenheten gentemot Tyskland, de svenska nazisterna, finnarnas enorma insatser i kriget mot Ryssland, fortsättningskriget och mycket mycket mer. Men det här är fösta gången jag har sett en helhet och samtidigt förstått enskildheterna i en del av de fasor jag som barn såg och hörde talas o... Läs hela recensionen

 3. Läsvärt om vårt land under världskriget.
  Hans Skagerlind, 22 april 2021

  Henrik Berggren ger läsaren en fantastisk upplevelse. Genom att beskriva olika delar av samhället får man en god uppfattning av den tidsanda som rådde. Han hänvisar till dagböcker, tidningsartiklar, nyheter och de politiska motsättningar som rådde. Läs alla tre böckerna!

 4. Bra bok
  Sten Andersson (Borås), 15 april 2021

  Lättläst och mycket historiskt intressanta fakta, rekommenderas starkt till alla som vill veta varför vi står där vi står i dag.

 5. Nyanserar bilden av skeendet
  Ulf Carlson, 13 april 2021

  Mycket läsvärd, ger bakomliggande resonemang till och en mer nyanserad bild av det som skedde under perioden. Saklig och fri från moraliska ställningstaganden.

 6. Många bättre böcker om ämnet än denna.
  Lars, 13 juni 2020

  Ovanligt uselt för att vara Henrik Bergren. Astrid Lindgrens dagbok ger mer och vill ni läsa något bra. Läs då John Gilmore bok om landet i kläm mellan Hitler och Stalin.

 7. Rekommenderas starkt.
  -, 26 november 2019

  Något av det bästa jag läst om Sverige och andra världskriget. Historieskrivning i absolut världsklass. Kan inte nog rekommendera den.

 8. Annorlun skildring av kriget ur svenskt perspekt
  Kalle, 18 mars 2019

  Landet utanför är bitvis en knastertorr faktabok som ofta fastnar i detaljerade personskildringar av personer och händelser man aldrig hört talas om. Trots det är det en mycket läsvärd skildring av kriget sett inifrån Sverige och vid den tidpunkt som det faktiskt ände - inte summerat i efterhand. Sett ur detta perspektiv är det lättare att förstå varför man agerade som man gjorde och varför det ibland blev fel.
  Boken fokuserar på åren 39-40, de första krigsåren innan hela världen sätts i brand.

 9. Bilden av ett land i kris och anpassning.
  Hugo Karlsson, 16 februari 2019

  Krigshändelserna utanför landets gränser och främmande makters påverkar på landet var en del av krisen. En annan och i alla sammanhang nästan lika svårhanterad kris var hur människorna i Sverige ansåg att man skulle förhålla sig till krigförande länder i Europa, i första hand till nazi-Tyskland och Sovjetunionen, men även till Frankrike, Storbritannien, Finland och Norge. Anpassningsprocessen var svår, avvägningarna mot yttre krafters krav var svåra att bedöma, avvägningarna mot inre krafter ... Läs hela recensionen

 10. Viktigt att minnas kriget!
  Elof Petterson, 15 januari 2019

  Viktigt att minnas kriget!
  Viktig och relevant för mig som växte upp under kriget; hjälper mig att bättre förstå hur mitt liv började. Jag var 3 år då kriget började och minns tydligt hur tyska flygplan flög över oss i Trollhättan på väg mot Norge 1940.

Visa alla 10 recensioner

Fler böcker av Henrik Berggren