Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
440
Utgivningsdatum
2012-11-08
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
177 x 110 x 30 mm
Vikt
230 g
SAB
Hc
ISBN
9789113047843

Innan floden tar oss

(130 röster)  |   Läs 23 recensioner
Pocket,  Svenska, 2012-11-08
89
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Sofia och Janne packar väskorna för att bosätta sig utomlands. Sofia har höga ambitioner för sitt nya jobb som biståndschef på svenska ambassaden i Dhaka, huvudstaden i Bangladesh. Janne ställer motvilligt in sig på att vara medföljande man och ta hand om hem och barn.

Samtidigt mördas en ung kvinna, Mukta, av sin man i en liten by långt ute på landsbygden. Hennes småsystrar flyr till Dhaka för att undvika att giftas bort med åldrande män.

Mötet med verkligheten i Dhaka blir lika omtumlande för svenska Sofia och Janne som för flickorna från byn och deras tillvaro vävs snart samman med de unga systrarnas. Deras förutsättningar är helt skilda men var och en drivs av sin övertygelse, sina mål och drömmar. Sofia stöter snart på hinder i sitt arbete med jämställdhetsfrågor och byflickorna upptäcker att de kan tjäna egna pengar.

Berättelsen synliggör en värld med festande diplomater, magra textilarbetare och svenska småbarnsfamiljer. En värld där karriärister och idealister samsas runt samma pool och där terrorism och tennismatcher präglar vardagen.

Innan floden tar oss är en roman som doftar och stinker, sprakar av färg, brusar av liv och tar oss till platser och händelser i en myllrande fart. Med samma närvaro och humor skildras svenskarnas försök att göra gott och vara politiskt korrekta som de bangladeshiska byflickornas drömmar och vägval. En vid, stark och spännande skildring som på samma gång berör angelägna och svåra frågor som de mer vardagliga.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Innan floden tar oss
 2. +
 3. Den som går på tigerstigar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den som går på tigerstigar av Helena Thorfinn (pocket).

Köp båda 2 för 178 kr

Kundrecensioner

Det finns 23 recensioner av Innan floden tar oss. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mycket bättre än jag väntat mig!
  - (Göteborg), 13 april 2018

  Wow! Det tog ett tag innan jag vågade mig på att börja läsa denna boken - jag var rädd att den skulle vara tungläst och med alldeles för mycket politik. Men vilken härligt bubblande, levnadsglad och komplicerad bok det visade sig vara!
  Jag har själv jobbat på eller nära ambassadsnivå så känner igen svårigheterna och gråzonerna och rivaliteten och diplomatin. Viljan att göra rätt som visar sig vara mycket lättare sagt än gjort när man väl börjar. Menlösa diplomater som sitter och pöser i ... Läs hela recensionen

 2. Modig!
  Catarina Bergström, 27 mars 2018

  Mycket bra aktuell bok. Perspektivet med bidrag från I-länder till U-länder är en viktig i samhällsfråga, framförallt för att belysa att kulturerna krockar!

 3. Aktuell

  Engagerande, kvinnors situation, speciellt med tanke på idag och i Islams påverkan.
  Varför köpa kläder från länder, där kvinnornas situation, är rent katastrofal.
  Kulturkrockar-människosyn.mm

 4. Tråkig och beskäftig.
  Sara , 12 augusti 2015

  Boken hade varit bättre om den hade varit 250 sidor och författaren inte varit så ivrig att visa hur påläst hon är. Tyvärr. Ämnet är intressant. Har själv bott i landet under några år, och känner igen mig - men det är för omständligt beskrivet.

 5. En rapport från bistondarbetarens viktiga arbete
  Maja Grön, 10 mars 2015

  En mycket tankeväckande och viktig bok. man lär känna folk som lever på riktigt och deras vilkor. Kan tillväxten vara viktigare än en människa? Kan vi fortsätta att konsumera billiga gläder och skor med god samvete efter att läst detta tankeväckade bok?

 6. Innan floden tar oss.
  maggan, 18 februari 2015

  Boken är över 400 sidor men trots det svår att lägga åt sidan. Den engagerar, fick mig att tänka efter ordentligt hur vi har det i dag. Jag har köpt flera ex för att ge bort till vänner. och har själv läst boken två gånger. Innan floden tar oss blev årets bok för mig 2014.

 7. Sträckläsning
  Monika Leander, 26 januari 2015

  När man vet att författaren varit på plats och sett detta med egna ögon känns det som en extra viktig bok för alla människor som handlar kläde på HM och Kapp Ahl.
  Samtidigt som det är en spännande bok med en handling som fastnar.
  Rekommenderas varmt

 8. Välskriven bok
  Marianne Abrahamsson, 7 november 2014

  Välskriven bok med parallella historier som vävs samman. Helena Thorfinn har ett väldigt bra språk. Bra debutroman i spännande miljö.

 9. Läs!
  /Susann, 17 mars 2014

  Har tänkt mycket på den här boken sen jag läste den, slukar många böcker och många försvinner snabbt ur minnet, men den här boken sitter kvar. Absolut läsvärd!

 10. Bra bok!
  Åsa Almestål, 24 februari 2014

  Intressant och bra bok som tar upp viktiga miljö- och rättvisefrågor i ett skönlitterärt sammanhang. Tankeväckande! Rekommenderas varmt. Jag hoppas det blir en fortsättning.

 11. Fantastisk bok om en obehaglig sanning
  Yvonne, 3 februari 2014

  Från hjälparbetarnas tillvaro kring poolpartyn till textilarbetarnas stenhårda vardag utan sentimentalitet och utan att någonsin väja för det fruktansvärda. Årets bästa bok. Läs den.

 12. Intressant och underhållande, jag saknade boken när...
  gerda , 30 november 2013

  Intressant och underhållande, jag saknade boken när jag hade läst klart. Särskild systrarnas öde berörde. Men för omständigt och övertydligt.

 13. Lite långtråkigt och i mellanåt "rörig" om man inte...
  Helena, 28 november 2013

  Lite långtråkigt och i mellanåt "rörig" om man inte känner till hur biståndsprogram/organisationer "funkar" utomlands men man kan ju inte sluta undra om det i verkligheten är som boken beskriver, vilket i så fall är fruktansvärt.

 14. Vi har bestämt att ha boken i Karlskoga-Degerfors...
  siv kanon, 15 oktober 2013

  Vi har bestämt att ha boken i Karlskoga-Degerfors FN-förenings Cirkel där vi läser om stora frågor om vår värld. Just nu om kvinnors situation på olika platser i världen Vi är för närvarande sju personer i cirkeln. Cirkel har träffar var fjortonde dag så det kommer att ta en tid innan boken är genomläst. Men naturligtvis tror vi att vi valt en bok som åtminstone är mycket bra.

 15. Sjukt bra bok! En intelligent, tänkvärd och mycket...
  Kris, 26 september 2013

  Sjukt bra bok!
  En intelligent, tänkvärd och mycket underhållande sak som utspelar sig i Bangladesh. Läsläs!

  Jag väntar redan med spänning på Helan Thorfinns nästa bok.

 16. Verkligen en bok att rekommendera! Den är så fint...
  BettanBoop, 23 september 2013

  Verkligen en bok att rekommendera! Den är så fint beskrivande så det känns nästan som man befinner sig på plats där i Dhaka. Det är så man känner dofterna och hör ljuden etc. Läs den!

 17. Utomordentligt skriven bok som berör problematiken på...
  Martin Wahl, 26 augusti 2013

  Utomordentligt skriven bok som berör problematiken på området väl. Har själv ett flerårig erfarenhet från liknande situationer och det som då uppstår i och ibland människor.

 18. Har själv varit i Dhaka och det stämde så bra....
  Inger Lindeborg, 7 juni 2013

  Har själv varit i Dhaka och det stämde så bra. Intressant också med synen på bistånd och vilken okänd värld detta är.

 19. Upplevde den som långtråkig, även om den är en bit av...
  Gudrun , 6 juni 2013

  Upplevde den som långtråkig, även om den är en bit av dagens sanning. Orkade inte riktigt hänga med i alla händelser och namn.

 20. Jaha, så fick man hetsa upp sig lite. Ingen rolig...
  Hobbybibliotekarien, 18 maj 2013

  Jaha, så fick man hetsa upp sig lite. Ingen rolig läsning men otäckt sann(troligtvis) med tanke på att det alldeles nyss rasat en textilfabrik i just Dhaka, huvudstaden i Bangladesh. Helenas huvudperson, Sofia, tar ett jobb som biståndschef på svenska ambassaden i Dhaka. Inget blir liksom vad de tänkt sig varken med egna familjen eller med jobbet. Många jobbar sedan länge på ambassaden och vill inte tappa privilegier eller bli obekväm då Sofia presenterar sin plan för jämställdhetsarbete och ... Läs hela recensionen

 21. Boken "Innan floden tar oss" var lärorik och...
  Gunbritt Eikman, 14 maj 2013

  Boken "Innan floden tar oss" var lärorik och engagerande om bengalernas fattigdom och livsvillkor. Kontrasten var stor till de europeiska diplomaterna och biståndsarbetarna, men just konstrasten gjorde att berättartekniken fungerade mycket bra. Boken har verkligen känts aktuell på sistone då en stor textilfabrik i Dhaka rasade med nästan 1000 döda som följd. Man hoppas extra mycket just nu på förändringar i ett av världens fattigaste länder. Vi västerlänningar har en del att fundera på och my... Läs hela recensionen

 22. En härlig bok (Innan floden tar oss) som tydliggör...
  Carin Folke, 8 maj 2013

  En härlig bok (Innan floden tar oss) som tydliggör problemen med svårigheten med att anpassa sig till ett liv i ett land fullt av korruption och fattigdom samtidigt som kontrasterna mellan livet för biståndsarbetare och fattiga flickor från landet belyses på ett helt fantastiskt sätt. En fin balans med mycket känslor invävda. Hoppas Helena Thorfinn skriver fler böcker.

 23. Det bästa är berättelsen om de två systrarna, den...
  Ingrid.Mariann, 2 maj 2013

  Det bästa är berättelsen om de två systrarna, den känns mest berörande, ambassadlivet är rätt tråkigt att läsa om. Förutsägbart.

Visa alla 23 recensioner

Fler böcker av Helena Thorfinn

 • I munkens skugga

  Helena Thorfinn

  Katja har blivit utmanövrerad från jobbet som mellanchef på kommunen och måste komma bort från allt. Det enda som känns lockande är att hälsa på systersonen Simon, trainee på Unicef i Burma/Myanmar - det gåtfulla landet som håller på att öppna upp...

 • Den som går på tigerstigar

  Helena Thorfinn

  Det har blivit dags för Sofia och Janne att återvända till Dhaka efter semestern i Sverige. Ett terrorattentat har under sommaren inträffat på ett av de ställen familjen brukar besöka och de kommer tillbaka till en förändrad och chockad stad. Sofi...