Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
784
Utgivningsdatum
2013-11-14
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
180 x 110 x 50 mm
Vikt
464 g
SAB
Lz Wallenberg, Raul,Koafh-a.54
ISBN
9789113049380

""Det står ett rum här och väntar på dig ..."" : berättelsen om Raoul Wallenberg

(21 röster)  |  Läs 3 recensioner
Pocket,  Svenska, 2013-11-14
89
 • Skickas från oss på måndag
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Raoul Wallenberg hade tänkt sig ett annat liv. Han sökte ingen hjälteroll och egentligen inget äventyr. Krigsvåren 1944 skulle han fylla 32 år och arbetade på en litet handelsföretag som importerade gäss, kalkoner och äggpulver från Ungern. Han var utbildad arkitekt, satsade på en karriär i näringslivet men hade svårt att hitta rätt. Han var uttråkad.

Så kom Förintelsen till Ungern. En amerikansk-svensk räddningsaktion för de sista resterna av Europas judiska befolkning diskuterades. Svenska regeringen uppmanades skicka någon, men vem? En serie tillfälligheter gjorde att allas ögon föll på livsmedelshandlaren Raoul Wallenberg.

Ett halvår senare gick Raoul Wallenberg frivilligt de sovjetiska trupperna till mötes i ett utbombat Budapest. Han skulle aldrig komma tillbaka till Sverige.

"Det står ett rum här och väntar på dig ..." är inte bara en stor berättelse, som tar andan ur läsaren. Den är också resultatet av en historisk forskningsinsats i hittills både okända och outnyttjade arkiv. För första gången någonsin presenteras här den fullständiga historien om Raoul Wallenberg, så långt man kommer i källorna idag - barndomen och den tidiga karriären i krigets Stockholm, de dramatiska sex månaderna i Budapest, omständigheterna kring hans arrestering och fängelsevistelse i Sovjetunionen, samt det utdragna politiska spelet om hans öde fram till idag. För första gången kan vi också följa Raoul Wallenbergs familj genom hela den serie tragiska diplomatiska misslyckanden, som ledde till att han aldrig kom tillbaka. Berättelsen ger ett spännande svar på frågan hur det kom sig att Raoul Wallenberg i slutet av sjuttiotalet lyftes fram som amerikansk hjälte och blev en fråga av hög prioritet i Vita huset.

Författaren Ingrid Carlberg har med vetenskaplig precision arbetat fram en omskakande läsupplevelse, där kända gestalter i historien plötsligt får liv. Personen Raoul Wallenberg framträder ur skuggorna, hans tillvaro i Moskvas fängelser likaså. Täta nedslag i samtidshistorien skapar en djupare förståelse för vad som egentligen hände och varför.

"A truly fascinating, subtle and revelatory portrait of this enigmatic character and perhaps the closest any historian has got to the real man and the truth of his fate."
Simon Sebag Montefiore
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. ""Det står ett rum här och väntar på dig ..."" : berättelsen om Raoul Wallenberg
 2. +
 3. Marionetterna : en berättelse om världen som politisk teater

De som köpt den här boken har ofta också köpt Marionetterna : en berättelse om världen som po... av Ingrid Carlberg (inbunden).

Köp båda 2 för 348 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av ""Det står ett rum här och väntar på dig ..."" : berättelsen om Raoul Wallenberg. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Berättelsen om Raoul Wallenberg
  Ann-Christine Falck, 19 november 2020

  Jätteintressant men väldigt lång och detaljerad. Texten var så liten att jag fick vänta till efter min ögonoperation för att kunna läsa den.

 2. Sjuhundra sidor tättskriven text; nog låter det en...
  Lennart, 20 januari 2014

  Sjuhundra sidor tättskriven text; nog låter det en aning avskräckande alltid. Inte utan viss bävan var det som jag tog mig an Ingrid Carlbergs tegelsten. Men efter bara några sidor var jag ohjälpligt fast. Dag och natt, morgon och kväll; det gick inte att lägga ifrån sig boken. Och så ska det vara en fackbok, inte en spänningsroman!

  Följsamt och övertygande för oss författaren in i ett drama vars upplösning ännu inte har fått sin slutgiltiga förklaring. Hon växlar hela tiden perspek... Läs hela recensionen

 3. Spännande hela tiden och dessutom på riktigt!...
  Nena, 19 januari 2014

  Spännande hela tiden och dessutom på riktigt! Skildringen av hans liv fram till arresteringen är enligt min mening det bästa i hela boken.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Ingrid Carlberg