Kransen (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Kristin Lavransdotter (del 1)
Antal sidor
354
Utgivningsdatum
2016-09-01
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Översättare
Gun-Britt Sundström
Originaltitel
Kristin Lavransdatter. Kransen
Dimensioner
217 x 147 x 30 mm
Vikt
522 g
SAB
Hce
ISBN
9789113059600

Kransen

(9 röster)  |   Läs 4 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2016-09-01
269
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
"Det året Kristin fyllde femton år på våren stämde Lavrans Björgulfsson och riddar Andres Gudmundsson av Dyfrin möte på Holledis ting. De avtalade då att Andres andre son, Simon, skulle fästa Kristin Lavransdotter och få Formo, som var herr Andres arvegård på mödernet."

Kristin Lavransdotter är Sigrid Undsets stora historiska romantrilogi som utspelas i Gudbrandsdalen på 1300-talet. I den första delen, Kransen (1920), följer vi den unga Kristin som blir lovad till faderns vän Simon Darre. Men under sin tid som ungsyster i klosterskolan råkar hon en dag illa ut och räddas i sista stund av den stilige riddaren Erlend. Kristin blir förälskad, trots att den högättade unge mannens rykte är tvivelaktigt och att deras förhållande riskerar att få våldsamma konsekvenser för deras respektive familjer.

Med Kristin Lavransdotter fick Sigrid Undset sitt stora internationella genombrott och erhöll kort därefter Nobelpriset med motiveringen "förnämligast för hennes mäktiga skildringar ur Nordens medeltida liv". Nu presenteras hela trilogin i en efterlängtad nyöversättning av Gun-Britt Sundström, som även skrivit förordet.

"Kristin Lavransdotter är ju känd som en av världens största kärleksromaner, men den är större än så. Visst är den erotiska passionen ett bärande tema, men märkvärdigare ändå är skildringen av kärlek till barnen (konkret, sensuellt beskriven så underligt sällsynt i litteraturen) och hur den samspelar och konkurrerar med kärleken mellan föräldrarna. Det mästerliga är den stora väven av olika slags relationer." Ur Gun-Britt Sundströms förord.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kransen
 2. +
 3. Röde Orm : en berättelse från okristen tid

De som köpt den här boken har ofta också köpt Röde Orm : en berättelse från okristen tid av Frans G Bengtsson (inbunden).

Köp båda 2 för 543 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Kransen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. BÄSTA!

  BÄSTA bok for ever and ever. Har läst den många gånger. Men för mig duger originalöversättningen mer än väl. Då är man tillbaka i 1300-talet även språkligt.

 2. Nja... inte riktigt förtjust
  Gudrun, 31 oktober 2016

  Jag beslutar att ge den nya översättningen en chans. Detta är nämligen min favoritbok sedan länge, och jag har läst den flera gånger. Jag lever mig verkligen in i denna tid och miljö när jag läser. Just därför så tror jag att det lite ålderdomliga språket i den gamla översättningen passar mig bättre. Det ger mig den rätta känslan. Även om inte så mycket är förändrat så är det ändå en modernare språkdräkt som framträder i nyöversättningen. Lite pratigare kanske jag tycker.
  Det som blev lit... Läs hela recensionen

 3. Nya översättningen en besvikelse
  Pomperipossa, 11 oktober 2016

  Jag hade stora förväntningar på den nya översättningen av denna fantastiska bok. Tyvärr tyckte jag att Gun-Britt Sundström använde sig för mycket av anakronistiska ord och uttryck (i något slags missriktad strävan att vara modern?) och även en del inkonsekvens och slarvighet i ordvalen. Vissa avstavningar var rysliga. Men Kristin Lavransdotter är en enastående roman och står pall för översättares klåfingrighet. Eurenius översättning står sig väl och kanske väljer jag den när det är dags för nästa genomläsning.

 4. Kristin Lavransdotter
  Ingrid , 16 september 2016

  En klassiker som jag äskade som ung när jag läste den 1966, och som jag nu i Gun-Britt Sundströms nya översättning fortfarande älskar. Jag kommer att skaffa mig alla tre delarna. Ingrid

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Sigrid Undset