Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
240
Utgivningsdatum
2014-10-23
Upplaga
1
Utmärkelser
Augustpriset
Förlag
Norstedts
Dimensioner
178 x 110 x 18 mm
Vikt
140 g
SAB
N:k
ISBN
9789113061658

Expeditionen : min kärlekshistoria

(170 röster)  |  Läs 23 recensioner
Pocket,  Svenska, 2014-10-23
89
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
"Författaren och läkaren Bea Uusma har genom egen forskning och med ett starkt personligt engagemang kastat nytt ljus över denna tragiska polarexpedition."
Ur motiveringen till Augustpriset

Juli 1897. Ingenjör Andrées expedition ger sig iväg i en vätgasballong med riktning Nordpolen.
Snart befinner sig tre män, med minimala kunskaper om arktiska förhållanden, mitt i en vit mardröm. Efter tre dagar nödlandar de på isen, sedan följer månader av vandring mot fast mark, dragandes på tunga slädar. Trettiotre år senare hittas expeditionsmedlemmarna på Vitön. Varför dog de, trots tillgång till varma kläder, matkonserver och gevär?

I Expeditionen. Min kärlekshistoria reser författaren och läkaren Bea Uusma i Arktis och till Nordpolen och letar efter sanningen om expeditionens öde.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Expeditionen : min kärlekshistoria
 2. +
 3. Cooper, Kira och jag : Två katters guide till att läka en människa

De som köpt den här boken har ofta också köpt Cooper, Kira och jag : Två katters guide till a... av Niklas Lundström (inbunden).

Köp båda 2 för 278 kr

Kundrecensioner

Det finns 23 recensioner av Expeditionen : min kärlekshistoria. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fantastiskt läsvärd!
  Grönadal, 17 mars 2021

  Jag blir fångad direkt och kunde ej lägga ifrån mig boken förrän den var slutläst! Rekommenderas till alla bokälskare som har ett historieintresse!

 2. Fängslande från första sidan
  Pia (Stockholm), 20 oktober 2020

  Helt underbar, om än sorglig, läsupplevelse! Imponerande research av författaren. Nu vill man bara veta mer om de tre expeditionsmedlemmarna. Önskar att jag hade den här boken kvar att läsa.

 3. Intressant
  Bersvn, 19 oktober 2020

  Jag har varit intresserad av Andre' luftfärd sedan jag var barn på 1949-talet och den här boken gav mig mycket.

 4. Wowowowow
  Eddie, 24 mars 2020

  Har inte ord för hur bra den här boken är. Jag har bara en sak att säga: LÄS DEN! Du kommer inte ångra dig.

 5. Andréeäventyret förklätt till detektivroman
  Erica, 15 november 2018

  Bea Uusma var under många år helt fixerad vid sina tvivel på den vedertagna berättelsen - "detta hände" - och ett oemotståndligt behov av att försöka hitta sanningen om vad expeditionens medlemmar verkligen gick igenom.

  Utifrån sitt perspektiv som läkare så grävde hon sig ner i dagböcker, tidningsartiklar, andras skriverier och Andréemuseets djupaste källare. Hon besökte gång på gång Svalbard i sina försök att komma ut till den väderhärjade Vitön, och hon letade efter post som kunde ... Läs hela recensionen

 6. Sännande, passar mig perfekt
  Eva, 4 februari 2017

  Jag gillar att boken är så strukturerad. Fascinerad av att hon kan få mig att sträckläsa trots att det egentligen är ganska många omtag och inte händer så mycket. På något vis blir jag också uppslukad av hur hon kan låta denna historia påverka hennes liv så mycket. Känner till viss del igen mig och kanske min önskan om att hålla ut ännu längre för det jag brinner för.

 7. Sträckläsning
  Ulrika, 2 december 2015

  En fascinerande historia skriven av en fascinerande person! Det är en faktabok skriven med sådant intresse och sådan glöd så att man inte kan släppa taget. Man blir uppslukad av denna spännande och tragiska historiska händelse samtidigt som man fascineras över Bea Uusmas besatthet av den. Det är dock lätt att drabbas av en lätt besatthet själv som läsare när man följer Beas spår efter de tre polarresenärerna.

 8. Fantastisk
  Camilla Johansson (Örebro), 7 oktober 2015

  Jag skulle ge denna bok fler stjärnor om jag kunde. Bea Uusmas just "kärlek" till inte minst Nils Strindberg och storögda fascination för polfararnas öde i kombination med hennes mycket bra förmedlade kunskap gör boken helt makalös. Jag älskade den.

 9. 5 plus
  MT, 4 augusti 2015

  Fantastisk bok. Rekommenderas starkt.
  Det är något speciellt med denna bok som är svårt att sätta fingret på.
  Släng alla dussindeckare och läs denna istället.

 10. Bladvändare
  CamillaW, 30 juli 2015

  Bea Uusmas besatthet av denna expedition får en förvånansvärt att fastna och bli lite ivrig i att veta vad som hänt dom precis som hon. Boken bjuder på en riktigt bladvändare. Man blir riktigt fast i denna lättlästa bok. Blev förvånad över hur denn bok väckte intresset och fick en att riktigt längta efter slutet.

 11. Sträckläste
  christina claesson, 22 juni 2015

  Fantastiskt spännande undersökning av Andréexpeditionen, som ger en ny form åt facklitteratur, förenar det subjektiva poetiska med det sakliga. Älskar boken och rekommenderar den vilt åt alla jag känner.

 12. Expeditionen: min kärlekshistoria av Bea Uusma
  Eva Ekelund, 17 juni 2015

  Alla i vår familj har läst den och gett den många stjärnor ! Om liv och död i isens grymma värld.

 13. Kärlek till en kärlekshistoria :)
  loui.se, 26 april 2015

  Jag hörde Beas sommarprat i P1 och blev helt betagen. Köpte hennes bok och sträckläste den. Gav den till min dotter (som inte brukar läsa böcker), hon sträckläste den och älskade den. Hon gav sina kompisar boken i julklapp och de älskade den. Jag har gett den till flera av mina kompisar och de är också "hooked". En nästan viral respons. Nu vill vi alla till Ingenjör Andres museum i Gränna. Bea Uusma borde få provision :)
  En mycket bra bok!

 14. True crime i Arktis
  Per Vallin, 23 april 2015

  En riktigt bra bok. En spännande "True Cime story" om Bea Uusmas försök att reda vad deltagarna i André-expiditionen dog av. Förträfflig dokumentation.
  Två invändninga:
  1. Även om trikiner inte är dödliga i normalfallet kan det mycket väl vara dödsorsaken. med tanke på vilken kondition de befann sig i när de kom till Vitön.
  2. Bea Uuama utgår ifrån att de handlade rationelt under de dagar de var vid liv på Vitön. Knappast troligt då de måste varit ordentligt nedgångna, de dog ju på stället.

 15. Överraskande spännande
  Hannah Driveklepp, 20 februari 2015

  Om någon hade sagt till mig för ett år sedan att jag skulle läsa en facklitterär bok om en polarexpedition och verkligen uppskatta den hade jag antagligen skrattat personen i ansiktet. Konstigt nog blev jag direkt fångad av denna berättelse om Andrées polarexpedition. Berättelsen i sig är fascinerande men Bea Uusmas besatthet av expeditionen är definitivt smittsam. Precis som Uusma vill en ha svar på gåtan om vad som egentligen hände under denna mytomspunna upptäcktsfärd.

  Mitt tips ... Läs hela recensionen

 16. Underbar!
  Jenny, 10 februari 2015

  Spännande, intressant och snabbläst. Bea Uusma lyckades verkligen förmedla historien, hon lyckas att få läsaren (i alla fall mig) att känna mig att jag var där. På Vitön.
  Svårt att sluta tänka på boken.

 17. "Pageturner..!"
  Inger Bobjer, 27 januari 2015

  Helt fantastisk. En blandning av skönlitteratur och fackbok, som aldrig släppte greppet om mig. Vilket engagemang. Fick lära mig mycket jag inte hade en aning om. Kan rekommenderas!

 18. Fascinerande expedition och författare!
  KnasJennie, 21 januari 2015

  Boken är väldigt intressant ur två aspekter - dels att följa Bea Uusma och hennes besatthet (svårt att kalla det ngt annat!) och dels få en ny vinkling på Andrés polarexpedition!
  I boken får vi följa Bea hur hon "upptäcker" Andrés polarexpedition och besattheten att lösa gåtan kring deltagarnas död. En fantastisk bok!

 19. Kärlek vid första meningen
  Erika Bergkvist, 14 januari 2015

  En helt makalös fackbok och kärlekshistoria. Den fick mig att önska att jag brunnit så mycket för något att jag gjort vad som helst för att få veta sanningen. Läs den. Du kommer att älska Bea Uusma.

 20. Ok
  Anna , 17 december 2014

  Tyckte det var kul att läsa något helt annat mot vad jag brukar men tyckte den här var ok men inget mer. Lättläst bok.

 21. Oväntat medryckande
  butomusu, 8 december 2014

  Fantastisk bok om Andréexpeditionen. Bea Uusma presenterar fakta med vördnad och eftertanke, och sätter in dem i sitt sammanhang. Dessutom delar hon med sig av sin smittande fascination för expeditionen. Pocketupplagan är bra, men jag har i efterhand sett att den inbundna upplagan bjuder på ännu rikligare med illustrationer och förmodligen ytterligare lyfter upplevelsen.

 22. Intressant och spännande
  Karin Forsgren, 6 november 2014

  Med Uusmas personliga sätt att skriva blev den här boken en stor läsupplevelse trots att jag inte är så intresserad av polarexpeditioner. Hennes efterforskningar blir till en pusseldeckare där bit läggs till bit för att mysteriet ska lösas. Boken är lättläst och fångade mitt intresse direkt så jag kan verkligen rekommendera den!

 23. En fantastisk historia! Sträckläsning
  Jens (Stockholm), 27 oktober 2014

  Bea Uusma har gjort något fantastiskt. Berättar om den spännanande Expeditionen på ett väldigt intressant och detaljrikt sätt. Man förstår Beas fascination och blir medryckt. Sträckläste denna, när man väl börjat läsa går det inte att sluta. Man vill veta hur det går för Expeditionsmedlemmarna och kärlekshistorien!

Visa alla 23 recensioner

Fler böcker av Bea Uusma