-
Besviken
Hade fått denna varmt rekommenderad - men tyckte att den var lite för omständig. Vackert språk, men fragmentarisk och inte särskilt generös.
-
Skakande berättelse
Bostäder i vattenfyllda källare, svält och allmänt elände ger en skakande och osminkad bild av efterkrigsårets Tyskland. Stig Dagermans berättarteknik är osentimental, opartisk och känns modern.
-
Intressant
Mycket fokus har legat på själva kriget och några polletter som trillade in tack vare den här boken:
1. Nazisterna satt vid makten i 12 år. En otroligt kort tid om man tänker på vad som hände och där kan vi lära os en hel del.
2. Förhören där man utredde folks nazistiska förehavanden. Mycket likheter finns med dagens processer med migration. Redan då fuskade och ljög man för fulla segel. Men hur många var nazister, medlemmar i partiet? Enligt Dagerman var det 69 miljoner tyskar och ca...
Läs hela recensionen
-
Välskriven och intressant bok
Mycket välskriven och intressant bok. Kanske hade jag önskat mer beskrivningar om förhållandena i det sargade Tyskland efter kriget och mindre politik.
-
En bok alla borde läs
Denna bok är återigen mycket aktuel på grund av flyktingkrisen. När flyktingar skickas tillbaka eller självmant åker hem ska vi kunna föreställa oss vad som väntar dem vid ankomst och hur mycket hjälp de kommer att behöva för att bygga upp landet igen. Då var det Tyskland som låg i ruiner. Nu är det Syria och Afghanistan som håller på att bli totalt förstörda. Läsning av Tysk Höst är inte enbart hogt intressant, utan det är ett också ett nöja att läsa Stig Dagermans prosa.
-
En mycket insiktsfull bok om nederlag och nöd
En bok av en diktare som sätter människan i centrum - dock utan att förtiga de avigsidor och stämningar som fanns och som måste få finnas i efterkrigstidens Tyskland.
En uppräkning av statistiska uppgifter skulle endast verka störande på bokens helhetsintryck.
Elfriede Jelineks förord bör läsas som efterord för att bättre kunna förstås.