Spådomen : en flickas memoarer (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
266
Utgivningsdatum
2016-04-11
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
177 x 110 x 15 mm
Vikt
151 g
SAB
Hc
ISBN
9789113072890
Spådomen : en flickas memoarer (pocket)

Spådomen : en flickas memoarer

(69 röster)  |  Läs 5 recensioner
Pocket,  Svenska, 2016-04-11
89
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Öppenhjärtigt och i laddade minnesbilder skriver Agneta Pleijel fram en ung flicka som en gång var hon. Boken spänner över tiden från födelsen 1940 och tjugo år framåt. Ledmotivet är den spådom som en älskad faster har fått, och vars uppfyllelse flickan med spänning följer.

Barndomen präglas av geografiska förflyttningar. Flickan är upptagen av att läsa - böckerna ger ord åt tillvarons vaghet - liksom av kvinnokönet, av familjen och av de häpnadsväckande skillnaderna mellan människor. Pappa matematikern och mamma musikern är mycket olika varandra. De är i konflikt och hon älskar dem båda.

Långsamt går det upp för henne att hon vuxit upp i en lögn. Så vem är hon? Hon måste vakta noga på sig själv. Skydda sig själv och de två yngre systrarna och inte trampa fel i den krigszon som föräldrarnas äktenskap alltmer förvandlas till. Hon tror på miraklet, magin och förvandlingen.

Händelserna utspelas i Stockholms förorter, i USA och i Lund. Det är en smärtsam och också humoristisk berättelse om sökandet efter sanning, moral och en plats i världen. Agneta Pleijel skriver om en tid som runnit förbi, men berättelsen är en högst aktuell skildring av en flickas väg mot vuxenhet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Spådomen : en flickas memoarer
 2. +
 3. Doften av en man

De som köpt den här boken har ofta också köpt Doften av en man av Agneta Pleijel (pocket).

Köp båda 2 för 178 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Spådomen : en flickas memoarer. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Sträv berättelse om uppväxt i akademikerfamilj.
  Pia Olterman, 9 februari 2024

  Boken följer en ung författarinna och hennes tankar och relationer till föräldrar, systrar, släkt, vänner och män, från barndom till vuxen ålder. Boken är rik på livshistorier, djupa tankar, livlig fantasi och mycket ångest.

  Agneta Pleijel målar omgivningen med svart kol som varvas med ljusglimtar av insikt och hopp. En bok om livets svåra konflikter där föräldrarnas tystnad, hemligheter och katarsis förs över på, och binder, den unga kvinnan i tvångstankar och grubbel. En bok som stannar kvar i tankarna.

 2. En poetiskt skriven skildring av en barndom...
  Erica, 15 november 2018

  ... som i vissa grundläggande avseenden inte alls liknade min egen, men som på något vis gav mig en ny, barndom att se tillbaka på - en barndom som hade passat mig bättre.

  Uppenbarligen så fanns där vissa centrala beröringspunkter jag kunde hänga upp identifikationen på ...
  ... och resten väste fram ur Agneta Pleijels magiska språk.

 3. Jag tycker om att läsa Aneta Pleijel

  Spådomen, Hundstjärnan och en vinter i Stockholm skildrar huvudpersonens relation till pappan, och olika män. Män som är älskade men otydliga och som sviker.

 4. Relationsproblem i familjen
  Gunnel Solveig Yttergren, 31 januari 2017

  En sorgsen bok om en vilsen och olycklig familj där besvikelse tar över den glädje som ändå finns. Kanske man kan diskutera den i en grupp. Hur och vad skall man berätta för sina barn om relationen mellan makar? Skall man tiga om sådant som ändå känns i luften och är obehagligt för alla i familjen.
  Tyckte att boken var litet tråkig i början men den gav mig efterhand en del att tänka på. Betyget blev till sist 4 stjärnor.

 5. Läs den!
  Ingrid Andersson, 14 januari 2017

  Länge sedan jag läst en sådan, för mig, angelägen bok. Igenkänningen finns där hela tiden. Föräldragenerationens totala oförmåga till kommunikation och relation. Hur föräldrarna blir offer för tystnadens kultur och oförmögna att se hur barnen lever genomdränkta av och oskyddade i detta. Hur barnen utlämnas till att ensamma söka förstå både sig själva och omgivningen. Hur de ständigt söker bekräftelse och kärlek genom att vara tillags för att ofta få somna otillfredsställda och med tudelade kä... Läs hela recensionen

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Agneta Pleijel