Käraste Herman : rasbiologen Herman Lundborgs gåta (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
416
Utgivningsdatum
2016-11-21
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
180 x 110 x 30 mm
Vikt
244 g
SAB
Lz Lundborg, Herman
ISBN
9789113074283

Käraste Herman : rasbiologen Herman Lundborgs gåta

(10 röster)  |   Läs 3 recensioner
Pocket,  Svenska, 2016-11-21
89
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Ledaren för världens första statliga rasbiologiska institut 1922-35, läkaren och professorn Herman Lundborg i Uppsala, talade hotfullt om rasblandningens degenererande effekter men fick i hemlighet barn med en kvinna av "fel typ" i Lappland.

I den första boken om hans liv berättas om forskningsgåtorna han trodde sig lösa, om forskarvännerna i Nazityskland som var inflytelserika rasexperter, och om personer han mötte vid sina undersökningar, inte minst kvinnor, som skakade om hans tillvaro i grunden. I tusentals brev till Lundborg kan vi följa honom, från det att han juni år 1913 ger sig av norrut på den första av många resor till Lappmarken. Han vill göra nytta för Sverige med den nya vetenskapen, rasbiologin: mäta, fotografera, samla och jämföra utseenden. Klassificera alla han möter i högre och lägre ras. En av dem är Maria, som får följa med till Uppsala, bo på hans kontor och jobba där som städerska. När hon föder hans barn uppges att fadern är okänd. Pojken lämnas bort, men Maria lyckas faktiskt ändå få tillbaka sitt barn.

Lundborg hyllar Hitler, vill se ett Sverige med nästa bara nordiskt germanska blonda och blåögda människor i. Han utvecklar metoder för rasundersökning som senare kommer att användas inom SS. Han var mannen som åtog sig ett storslaget uppdrag: att "rädda det svenska folket".

Maja Hagerman nominerades till Augustpriset för sin bok Käraste Herman.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Käraste Herman : rasbiologen Herman Lundborgs gåta. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Käraste Herman

  Boken i pocket är svårläst eftersom det är så liten text, men innehållet är bra. Svenskan är bra men lite för lik andra böcker!

 2. Viktig bok
  Onemile, 9 december 2017

  Detta är en väldigt viktig bok, något vi aldrig får glömma bort, även om det är en mörk fläck i Sveriges historia.

  Man märker att författaren har gjort ett gediget arbete. Det jag inte gillar med boken är att det är många av författaren, personliga tolkningar, säkert ofta korrekta, men de färgar bokens innehåll till det sämre. Hade hellre sett den som en helt faktabaserad redogörelse.

 3. Skallmätningar i Jukkasjärvi socken!
  Alf Josefsson, 24 januari 2017

  Har inte läst hela boken ännu men den verkar vara intressant. Lappflickan som Herman Lundborg
  gjorde med barn kommer från grannbyn. Jag känner en man som berättat när han mättes.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Maja Hagerman