Landet utanför : Sverige och kriget 1939-1940 (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (1.1 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Serie
Landet utanför (del 1)
Utgivningsdatum
2018-09-27
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
ISBN
9789113091280

Landet utanför : Sverige och kriget 1939-1940 E-bok

(7 röster)  |  Läs 3 recensioner
E-bok,  Svenska, 2018-09-27

Styckköp

95

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Hösten 1939 trodde många att Sverige skulle klara sin neutralitet på samma sätt som under första världskriget. Men med finska vinterkriget och det tyska angreppet på Norge och Danmark våren 1940 tycktes det som om Skandinavien skulle bli skådeplats för den stora urladdningen mellan stormakterna.

Ransoneringskort delades ut, den illa utrustade svenska armén mobiliserades, kommunister internerades och riksdagen började förbereda grundlagsändringar för att begränsa tryckfriheten.

Men samtidigt som ljusen släcktes i många av Europas städer fortsatte vardagslivet i Sverige. Biograferna gick för fullt, dansorkestrarna spelade, män och kvinnor blev kära och fick barn, författarna skrev böcker och sportaffärerna sålde kälkar och skidor som aldrig förr under den snörika vintern.

Den första delen av trilogin Landet utanför skildrar hur kända och mindre kända svenskars liv gestaltade sig under det första krigsåret. Framställningen går fram till den mörka sommaren 1940 då de tyska arméerna stod segerrika på den europeiska kontinenten och endast Storbritannien kämpade vidare.

Skulle Sverige kunna hålla sig utanför världskriget? Borde Sverige göra det?
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Landet utanför : Sverige och kriget 1939-1940. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Intressant och viktig bok.
  BOF, 11 juli 2021

  En läsupplevelse. Svår att lägga ifrån sig. Befriande läsning i jämförelse med alltför många som som vet precis hur man skulle handlat och beslutat. Med facit i hand. Boken bjuder på en mängd exempel på hur komplicerat läget var i Europa vid den tiden. Hur beslut växte fram utifrån den kunskap och information man hade vid ett givet tillfälle. Och hur regeringen PA Hansson lyckades hålla ihop landet. Värd all respekt. Ser fram mot fortsättningen.

 2. Historia på nytt sätt
  Analytikern, 14 april 2021

  Intressant beskrivning av denna tid på ett nytt sätt där man får en känsla för hur man tänkte och resonerade på denna tid utan det facit som ofta utgör bakgrund till sedvanliga beskrivningar av historien.

 3. Magnifik läsning
  Åke Malm, 7 april 2021

  Det har varit en dryg veckas läsning med stort nöje. Nu väntar mig del 2!

  Men, men appen funkar dåligt. Sista kapitlet hade jag aldrig lyckats läsa om inte för att jag tankat ned texten till PC:n.
  Vänliga hälsningar från Rom
  Åke Malm

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Henrik Berggren