Åren (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.6 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2020-03-05
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Översättare
Maria Björkman
ISBN
9789113098647

Åren E-bok

(19 röster)  |  Läs 4 recensioner
E-bok,  Svenska, 2020-03-05

Styckköp

99

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Åren är en berättelse om tiden mellan 1941 till 2006, från författaren Annie Ernaux uppväxt i en arbetarklassfamilj i Normandie, via katolsk privatskola, till tiden som lärare i litteratur i Paris, förortslivet, de två sönerna och slutligen skilsmässan. Men det är inte en genomsnittlig självbiografi, utan ett slags egensinnigt kollektivt minne. Ernaux uppfinner en ny stil som är subjektiv och opersonlig, privat och allmän, och en ny genre - den kollektiva självbiografin - för att på så sätt fånga tidens gång.

Ernaux behandlar teman som den katolska prydhetens kollaps, sekulariseringens framfart, p-pillret, abortfriheten och kvinnans frigörelse. Ett annat viktigt tema är hur vi lämnat skammen bakom oss och gått in i ett allt extremare konsumtionssamhälle.

Vi kan läsa Annie Ernaux oslagbart träffsäkra essä över samtiden, efterkrigstidens Europa, närmast som ett lackmuspapper över var vi befinner oss idag: i en tid av klasskillnader, populism, sönderfallande landsbygd och alienering. Åren har jämförts med Marcel Prousts stora minnesarbete På spaning efter den tid som flytt , men ur ett folkligt, kvinnligt och samtida perspektiv.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Åren. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Roman?
  Susanne Zetterberg, 2 december 2022

  Stor besvikelse, anser att Åren består av iakttagelser, tankar och åsikter. Man följer ingen specifik person. Det finns inget att hänga upp tankarna/händelserna på.

 2. Tjatig
  telemi, 14 november 2022

  Mest en uppradning av franska förhållanden i samhället under många år, summariskt och ointressant för den oinitierade, dvs en normal svensk.

 3. Tröttsam
  Bokmalin, 24 oktober 2022

  Tröttsam att läsa. Ostrukturerad utan några kapitel med en enda lång ström av poänglösa anekdoter. Om man inte vuxit upp i Frankrike blir också igenkänningsfaktorn noll. När författare berör kända franska skeenden som Vietnam, Algeriet, de Gaulle etc skyndar hon förbi dem. Inget i historien berör eller fastnar.

 4. Köp inte denna bok
  Else-Britt, 21 oktober 2022

  "Åren" anser jag vara alltför lokalt fransk, omnämnda personer känner jag inte till och kan inte relatera till dem. För mycket lösryckta påståenden utan en handling eller förklaring. Boken ger mig absolut ingenting så jag kommer inte att läsa ut den. Vackert omslag!

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Annie Ernaux