Pendeln : ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna (ljudbok)
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (311.9 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Cecilia Nilsson
Utgivningsdatum
2019-05-15
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Översättare
Karin Andrae
ISBN
9789113098753
Pendeln : ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna (ljudbok)

Pendeln : ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna Ljudbok

(13 röster)  |  Läs 2 recensioner
Ljudbok,  Svenska, 2019-05-15

Styckköp

148

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Under våren 2010 besökte Julie Lindahl i ren förtvivlan det tyska federala arkivet i Berlin. Det förflutna hade kastat sin skugga över hennes familj och förgiftat relationer och lämnat stort lidande i spåren efter sig. Lindahl var förberedd på det värsta och hennes farhågor bekräftades då hon fick reda på att hennes morföräldrar hade tillhört SS i det ockuperade Polen under andra världskriget, och att de hade flytt till Latinamerika 1960, strax efter rättegången mot Adolf Eichmann. Denna upptäckt ledde till en sexårig resa genom Tyskland, Polen, Paraguay och Brasilien. Den förvandlade hennes värld och sättet som hon såg på nyckelgestalterna i den, inklusive henne själv.

I sin bok, Pendeln, låter hon läsaren följa med på en dramatisk resa genom mänskligheten. I mormor Oma som älskar fin litteratur och musik, men som inte lyckas avsvära sig sin gamla ideologi, utforskar hon den tunna gränsen mellan civilisation och barbari. Hon upplever kylan som sänker sig när den gränsen förbleknar. Under utforskningen av morföräldrarnas radikalisering till renläriga nationalsocialister vandrar hon in i det obesvarbaras domäner, frågor som kanske inte går att besvara men som trots det måste ställas: Vad är ondska, varifrån kommer den och hur växer den? I senare generationers trauman blir hon medveten om den vrångbild som skammen ger upphov till när tystnad och lögner används för att dölja krigets och folkmordets verklighet.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Pendeln : ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Annorlunda synvinkel
    -, 6 september 2020

    Så starkt att ta reda på och berätta om sin egen familjs nazistiska förflutna. Liknar inget jag tidigare läst om nazismen.

  2. Mycket lärorik
    Anneli Kallio, 13 juni 2020

    Stort tack till författaren som delat med sig av denna släkthistoria.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Julie Lindahl