Herrarna satte oss hit : om tvångsförflyttningarna i Sverige (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
190
Utgivningsdatum
2020-01-28
Upplaga
1
Utmärkelser
Augustpriset
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Bergkvist, Jennifer (form) / Ulmaja, Nina (form)
Dimensioner
232 x 157 x 20 mm
Vikt
542 g
SAB
Ohe,Kcs
ISBN
9789113101682

Herrarna satte oss hit : om tvångsförflyttningarna i Sverige

(82 röster)  |   Läs 14 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-01-28
247
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Vinnare av Augustpriset 2020 för Årets svenska fackbok!

För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bággojohtin, tvångsförflyttning. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka.

Bakgrunden är att Norge har blivit en egen nation. Att människor flyttar över gränsen med renar är ett rött skynke för den norska staten som vill ha markerna för sina landsmän. 1919 kommer Sverige och Norge överens om att begränsa hur mycket ren som får flytta över gränsen och i och med det inleds tvångsförflyttningarna av ett stort antal renskötande familjer. Det blir också inledningen på ett mörkt kapitel i Sveriges historia.

Herrarna satte oss hit berättar nu historien genom de tvångsförflyttades ögon. Elin Anna Labba har samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från de som inte längre kan berätta. Boken skildrar ett hårt liv, renar som går förlorade när de vänder norrut mot tidigare marker, barn som lämnas till släktingar och sedan blir kvar. Sorg som tystas men ändå förs vidare.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Herrarna satte oss hit : om tvångsförflyttningarna i Sverige
 2. +
 3. Från terrorns frontlinjer

De som köpt den här boken har ofta också köpt Från terrorns frontlinjer av Magnus Ranstorp (pocket).

Köp båda 2 för 326 kr

Kundrecensioner

Det finns 14 recensioner av Herrarna satte oss hit : om tvångsförflyttningarna i Sverige. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Samer i Sverige
  HG Wendt, 8 mars 2022

  En fruktansvärd men samtidigt spännande läsning hur vi i Skandinavien misshandlade våra samer. Den här boken borde finnas med i skolundervisningen.

 2. Herrarna satt oss dit
  Yves Devolder, 26 juli 2021

  En bok för alla som är intresserade av det samiska förflutna och vill upptäcka det förskräckliga öde och erfarenhet av samerna som fick lämna sitt område, sina traditioner och fick lära sig hur att leva i ett helt okänt landskap och land. Det var som att leva i ett fängelse! Denna bok är även bättre eftersom den innehåller många vittnesmål och foton av detta folk. Det är inte överraskande att boken fick ett pris! Vaemt rekommenderad!

 3. En glömd/gömd del av Sveriges historia
  Kicki Hammarlund , 9 april 2021

  Boken berättar finstämt om upplevelser under tvångsförflyttningen av samer. Den ger också en inblick i samernas förhållande till naturen. En viktig bok om det som inte får glömmas.

 4. Herrarna satte oss hit : om tvångsförflyttning
  Bengt Svensson, 5 februari 2021

  Det var en bra bok och den kan jag tänka mig att fler kan läsa den . Har läst många böcker som handlar om samerna det är sådant som har hänt .

 5. Bra!
  Riksi, 29 januari 2021

  Saknade en mer detaljerad karta, en samisk-svensk ordlista och en översättning av jojkarna.
  Annars mycket viktig, intressant och välskriven bok. Hoppas den blir en del av den obligatoriske litteratur i grundskolan!

 6. Fin berättelse om tvångförflyttningar av samer
  Jan Söderström, 22 januari 2021

  En viktig bit av den svenska historien - den del som vi inte har anledning att vara stolta över. Bra berättelse om de öden som drabbade de tvångsförflyttade familjerna och de svårigheter som det svenska samhället har haft att ta hänsyn till urfolkens traditionella sätt att leva och försörja sig. Men det ha varit bra med ordförklaringar för en del ord för dem som inte vet något om renskötsel och dess termer.

 7. Fantastisk
  @bokslukarfeministen, 11 januari 2021

  Herrarna satte oss hit är så värdig Augustpriset då det är en bok som inte bara är oerhört viktig, utan även är fantastisk på så många sätt att jag knappt vet var jag ska börja. Rösterna av alla de intervjuade är så levande så det känns som om en sitter med i samma rum och lyssnar, och varje berättelse är lika rörande. Alla borde läsa denna bok för att den helt enkelt är fantastisk, och väldigt upplysande.

 8. Herrarna satte oss hit
  Mona Sahlman, 5 januari 2021

  En bok som bör läsas av alla. Svensk historia som våran regering bör skämmas över och som man aldrig pratat om vad jag vet. Att Samer blivit/är illa behandlade visste jag men inte i den här utsträckningen.
  Beskrivningen över de platser som man vandrade till och bodde på gjorde att jag blev nyfiken var de låg.
  En bra bok väcker ens nyfikenhet.

 9. Läs!
  Ingrid, 3 december 2020

  Herrarna handlar om en mörk del i vår gemensamma svensk-samiska historia. Elin Annas väldokumenterade berättelse är både skarp, medkännande och underfundig.

 10. Göra rent i sitt eget hus
  Boaloo, 4 november 2020

  Vår historia är inte alltid så vacker.
  Angelägen bok.

 11. Herrarna satte os hit
  Katrin Karlsson, 1 oktober 2020

  Grymt bra bok som man blir helt tagen av och som är så underbart illustrerad.Så fint skildrade berättelser om tvångsförlyttning av våra samer, en bok som verkligen berör

 12. Herrarna satte oss hit - en del av svensk historia
  anodr (Stockholm), 31 augusti 2020

  Vilken grymt bra historisk bok. Författaren har tagit del av berättelser och dokument från tvångsförflyttningarna av samer i vårt land som skedde för ett sekel sedan. Elin Anna Labba har på ett nästintill poetiskt sätt skildrat det i skrift, den del av Sveriges mörka historia som det sällan talas om. Hur samer från norra Lappland tvångsförflyttades till sydligare delar efter renbeteskonventionen år 1919 som gjorde att de renskötande samerna inte längre fick flytta med renarna till Nordnorge s... Läs hela recensionen

 13. Ett stycke mörk historia som få känner till.
  Nils Bertil Nilsson, 26 maj 2020

  Boken är lättläst och rikt illustrerad. Sakligt framställd där röster från de som deporterades får komma till tals. En bit av svensk historia vars konsekvenser kan skönjas fram till våra dagar.

 14. Herrarna satte oss hitt
  Christina Åkerström, 13 februari 2020

  Tack Anna Elin Labba för denna bok, jag är helt tagen. jag skäms att vara svensk när man läser hur vår urbefolkning har behandlats. Skäms
  Sverige och Norge .

Visa alla 14 recensioner

Fler böcker av Elin Anna Labba