Herrarna satte oss hit : om tvångsförflyttningarna i Sverige (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.6 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2020-01-31
Upplaga
1
Utmärkelser
Augustpriset
Förlag
Norstedts
ISBN
9789113101781

Herrarna satte oss hit : om tvångsförflyttningarna i Sverige E-bok

(5 röster)  |   Läs 1 recension
E-bok,  Svenska, 2020-01-31

Styckköp

99
Billigast på PriceRunner

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Vinnare av Augustpriset 2020 för Årets svenska fackbok!

För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bággojohtin, tvångsförflyttning. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka.

Bakgrunden är att Norge har blivit en egen nation. Att människor flyttar över gränsen med renar är ett rött skynke för den norska staten som vill ha markerna för sina landsmän. 1919 kommer Sverige och Norge överens om att begränsa hur mycket ren som får flytta över gränsen och i och med det inleds tvångsförflyttningarna av ett stort antal renskötande familjer. Det blir också inledningen på ett mörkt kapitel i Sveriges historia.

Herrarna satte oss hit berättar nu historien genom de tvångsförflyttades ögon. Elin Anna Labba har samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från de som inte längre kan berätta. Boken skildrar ett hårt liv, renar som går förlorade när de vänder norrut mot tidigare marker, barn som lämnas till släktingar och sedan blir kvar. Sorg som tystas men ändå förs vidare.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Herrarna satte oss hit : om tvångsförflyttningarna i Sverige. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Fantastiskt poetisk dokumentär bok
    Mats Kullander (Årsta), 31 oktober 2021

    Elin Anna Labba har ett språk som är ren poesi, mitt i allt det grymma som händer. En mycket läsvärd bok!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Elin Anna Labba