Granskogsfolk : hur naturen blev svenskarnas religion (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
335
Utgivningsdatum
2020-07-22
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Nilsson Sjöblom, Cilla (form)
Dimensioner
220 x 145 x 25 mm
Vikt
492 g
SAB
C:oa,Uhb
ISBN
9789113102771
Granskogsfolk : hur naturen blev svenskarnas religion (inbunden)

Granskogsfolk : hur naturen blev svenskarnas religion

(38 röster)  |  Läs 9 recensioner
Inbunden, Svenska, 2020-07-22
243

Just nu 12% rabatt på allt! Använd kod JUNI6

Gäller alla köp över 299 kr, t.o.m. 7 juni. Villkor

 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Sverige kallas ibland för världens mest sekulariserade land. Medlemstalen i de religiösa församlingarna sjunker. Samtidigt söker sig allt fler svenskar ut i naturen för att hitta en plats för kontemplation. Är det så att det är ute i skog och mark som de avkristnade svenskarna möter det som en gång söktes i kyrkan? Är naturen svenskarnas nya religion och hur blev den i så fall det?

I Granskogsfolk tecknar David Thurfjell den svenska naturkärlekens religionshistoria, från fornnordiska föreställningar om en besjälad vildmark, via de katolska och lutherska periodernas folktro och troslära, till den moderna tidens exploatering och naturromantik. Det blir en berättelse om vår relation till den natur som vi älskar och är en del av, men som vi samtidigt ständigt söker dominera eller fjärma oss ifrån.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Granskogsfolk : hur naturen blev svenskarnas religion
 2. +
 3. En lockton i ödemarken : om människans förmåga att besjäla världen

De som köpt den här boken har ofta också köpt En lockton i ödemarken : om människans förmåga ... av David Thurfjell (inbunden).

Köp båda 2 för 502 kr

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Granskogsfolk : hur naturen blev svenskarnas religion. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Är religionen död?
  Curt-Ingvar Hamrén, 26 maj 2023

  David Thurfjell tar oss med på en resa om hur förhållit oss till skogen under historien. Numera är det en plats där vi finner frid och reflekterar över naturens storslagenhet och vår litenhet. En mycket intressant bok!

 2. Förtrollande
  @bokslukarfeministen, 25 april 2021

  Jag blev förtrollad direkt när jag började läsa Granskogsfolk på grund av språket och de fantastiska miljöbeskrivningar som Thurfjell skildrar. Den är både vacker och poetisk och fick mig känna en oerhörd lust att genast ge mig ut i naturen och bli ett med den. Den sätter även ord på känslor som en själv har svårt för att förmedla och läsningen är mycket intressant då han både närmar sig religionen men även historien i sitt berättande om naturen. Jag gillade också att Thurfjell verkligen utre... Läs hela recensionen

 3. Poesi och vetenskap i skön förening
  Hans Gunnar Kindstrand, 12 april 2021

  David Thurfjell har lyckats skriva en vetenskaplig avhandling på ett poetiskt och vackert språk, som det är en njutning att läsa. Dessutom sätter han ord på företeelser som präglas av ordfattigdom och om känslor som vi vanligen talar tyst om. I tider som präglas av nyttotänkande, där naturen skövlas av modernt skogsbruk och en vindindustri som tappat alla hämningar, är det befriande att någon orkar tänka klart.

 4. Perspektiv på naturens existentiella funktioner.
  Annika Nordekvist (Luleå), 5 januari 2021

  Intressant vägledning om vad naturen har för betydelse ur olika aspekter för människor, djur och natur i både nutid och dåtid.

 5. En ögonöppnare
  Maria, 29 december 2020

  Utredande och akademiskt skriven men ändå poetiskt underhållande och en vacker påminnelse om vår relation till naturen. Med sina målande beskrivningar och teorier sätter författaren ord på känslor jag inte visste att jag hade. Tack! Jag köpte ett ex till min bror också, som är lika nöjd.

 6. Tankeställare
  Sannah, 17 december 2020

  En välskriven och tankeväckande bok. Ingen flummig religionsbok här inte utan en bok som tar dig genom historia och religionsvetenskap ur ett nytt perspektiv. En bok för alla oss som helst tillbringar en ledig dag ute i skogen.

 7. Mina skogar
  Lennart Berget, 11 december 2020

  Boken gav mig påminnelser från min egen barndom i det norrländska skogslivet och över tid med den utveckling som följt. Jag har själv reagerat över att exempelvis den mängd flygande insekter som på 1970-80-talets somrar pepprade bilens vindrutor nu nästan försvunnit. Sedan är det en intressant fördjupning i vår ganska snabba övergång från det kristna till det sekulariserade livet. Det känns bra att jag har min skogsgård i 'vildmarken' med sin historia.

 8. Min nya bibel
  Frippe, 26 oktober 2020

  Helt fantastisk bok! Beskriver vår nordiska utveckling och historia på ett exemplariskt sätt. Öppnar ögonen på oss och gör att man förstår varför man som svensk är väldigt oförstående till kristendomen.
  Alla borde tvingas läsa den i skolan!

 9. Välskrivet, tänkvärt och träffande
  Sofia, 5 oktober 2020

  Fantastiskt välskriven och tankeväckande bok. Skrattade högt flera gånger när jag tvingades se på mig själv och mina föreställningar om naturen ur ett utifrånperspektiv.

Visa alla 9 recensioner

Fler böcker av David Thurfjell