Inne i spegelsalen (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Antal sidor
144
Utgivningsdatum
2021-09-06
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Illustratör/Fotograf
Liv Strömquist, Karin Cyrén
Dimensioner
241 x 176 x 15 mm
Vikt
490 g
SAB
Hci
ISBN
9789113111209

Inne i spegelsalen

(26 röster)  |   Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2021-09-06
269
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss på måndag
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Vi lever i en tid besatt av fysisk skönhet. Fotografier - hur vi ser ut på bild - har blivit allt viktigare och kommit att uppta allt större plats i vårt medvetande. Vi kommunicerar genom bilder, dejtar genom bilder, följer andras liv och berättar om vårt eget genom bilder. Alla går runt med en kamera i handen. Vi har alla förvandlats till voyeurer, fast det vi betraktar är oss själva. Sexighet har förvandlats en diffus form av status och kompetens.

Samtidigt som kvinnlig fysisk skönhet är mer spridd och dyrkad än någonsin, genom miljarder fotografier och selfies, är skönheten hotad, eftersom den approprierats av kapitalismen och gjorts till ett konsumtionsobjekt.

Med hjälp av av filosofiska och sociologiska teorier speglar Liv Strömquist vår tids upptagenhet av att vara snygg, och berättar om några kvinnor genom historien vars liv styrts av deras yttre. Gamla Testamentets Rakel, som Josef gifte sig med eftersom hon var vackrare än sin syster. Kejsarinnorna Sisi och Eugénie som tävlade i vem som hade den smalaste midjan och fick hela Europas adelsdamer att följa efter. Snövits mamma som försöker hitta ett sätt att förhålla sig till den fysiska skönhetens förgänglighet. Marilyn Monroe som blev fotograferad naken sex veckor innan sin död, Kim Kardashian som fotograferar sig själv och bysten av drottning Nefertiti som fyller alla som tittar på henne med en känsla av ett gåtfullt, meningslöst begär.

Som ingen annan sätter Liv Strömquist fingret på vår samtid. Det är roligt, insiktsfullt - och allt annat än smickrande.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Inne i spegelsalen
  2. +
  3. Liv Strömquists astrologi

De som köpt den här boken har ofta också köpt Liv Strömquists astrologi av Liv Strömquist (häftad).

Köp båda 2 för 540 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Inne i spegelsalen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Underhållande och folkbildande
    @bokslukarfeministen, 15 november 2021

    Inne i spegelsalen bjuder upp till reflektioner och tankar om vår tids syn på skönhet, samt hur denna syn på skönhet har påverkat oss människor. Liv skriver på ett lika underhållande sätt som alltid i hennes serieromaner, vilket gör hennes sätt att folkbilda till ett rent nöje. Liv Strömquist har alltid varit en av mina favoriter inom genren, dock tycker jag att Inne i spegelsalens innehåll kändes lite rörigt, jag hade lite svårt att fokusera. Dock kanske det har att göra med i vilken sinness... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Liv Strömquist