I en sal på lasarettet : en berättelse om min mamma, tuberkulosen och folkhemmet (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
406
Utgivningsdatum
2022-08-19
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Wilsson, Eva (form)
Dimensioner
218 x 144 x 30 mm
Vikt
568 g
SAB
Lz Wiman, Alice,Veba:kc.55,Vp-cz Tjärnan: Tjärnans barnsanatorium
ISBN
9789113116396

I en sal på lasarettet : en berättelse om min mamma, tuberkulosen och folkhemmet

(10 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2022-08-19
249
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
En kall februarikväll 1947, två dagar före hennes sjuårsdag, skrivs en flicka med tbc in på Norrtulls sjukhus. Efter fyra månader på sjukhuset skickas hon till barnsanatoriet Tjärnan i Dalarna för att tillfriskna. Först till lucia ska den lilla flickan få komma hem till sin familj igen.

Flickan kommer att bli Björn Wimans mamma. I den här boken berättar han hennes historia: vistelsen på sanatoriet, hemkomsten och rädslan för att insjukna igen, tystnaden som omgav sjukdomen i familjen, hur erfarenheten präglat henne som barn och som vuxen.
Det är också en berättelse om den fruktade lungsjukdom som skördat så många liv under mänsklighetens historia, som kommit att symbolisera såväl smuts och fattigdom som förfining, kultur och livshunger. Och om varför tuberkulosen blev det framväxande folkhemmets största fiende.

I en sal på lasarettet är en gripande, rik och insiktsfull bok om en sjukdom, om människorna som drabbades av den och om ett samhälle som kanske gick för långt i sin iver att utplåna den. För vad gör det med ett litet barn att vara borta från sina föräldrar så länge? Och vad har det gjort med den generation som kommit efter?
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. I en sal på lasarettet : en berättelse om min mamma, tuberkulosen och folkhemmet
 2. +
 3. Tillsammans : människan som människans räddning

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tillsammans : människan som människans räddning av Lasse Berg (inbunden).

Köp båda 2 för 378 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av I en sal på lasarettet : en berättelse om min mamma, tuberkulosen och folkhemmet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Historielektion i tbc
  Sinikka Laitinen, 17 april 2024

  Mycket intressant. Parallelt med sin mammas historia berättar författaren om svenskt sjuk- och ffa tbcvårdens historia. Man kan säga: tack och lov att det finns både vaccin och medicin mot tbc idag.

 2. Pandemin genom åren.
  AS, 12 april 2024

  Väldigt berikande och informativ insamling av essäer. De första betraktar efterkrigstiden med en gränsöverskridande rytm. Språkmelodin är unik!

  Stilen vänder om. Synvinklar också. Diskussionen kring fakta är omfattande och heltäckande. Alla tankar och röster räknas in!

  Viktig i fråga om bland annat patientens autonomi.

  Boken är skriven med tacksamhet och kärlek!

  Rekommenderas starkt till alla barn!

 3. Djupt och brett om tbc och synen på sjukdom
  Papama, 8 februari 2023

  Ett fint journalistiskt arbete som tar upp många aspekter på tuberkulosen i Sverige. Det börjar i den privata familjehistorien och berättar om hur sjukdomen uppfattades av de närmaste, sedan vidgar sig boken och tar upp samhällets syn på sjukdom och hälsa, berättar om sanatorierna och den speciella kulturen hos de anställda. Wiman har intervjuat sanatoriepatienter och vårdpersonal, det hänvisas till många skriftliga källor. En läkare jag känner gav boken till sin ST-elev.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Björn Wiman