"De kommer att vara annorlunda svenskar" : berättelsen om Sveriges första muslimer (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
334
Utgivningsdatum
2022-04-22
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Kühlhorn, Lotta (form)
Dimensioner
218 x 145 x 28 mm
Vikt
532 g
SAB
Kc.5,Ohdi,Cmdd
ISBN
9789113118871

"De kommer att vara annorlunda svenskar" : berättelsen om Sveriges första muslimer

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2022-04-22
238
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Vid förra sekelskiftet flyttade en man vid namn Ebrahim Umerkajeff till Stockholm och länge levde han där som landets enda muslim. Han kom till Sverige som ung fattig äventyrare men blev med tiden en framgångsrik affärsman med våning på Östermalm och butik på Birger Jarlsgatan. 1930 fick han sällskap av familjen Arhan från Turkiet och när ytterligare muslimska familjer kom som flyktingar under andra världskriget hjälpte Ebrahim dem till rätta. Det är dessa människor, Sveriges första muslimer, som står i centrum i den här boken.

Men här finns också en större berättelse om det svenska 1900-talet. När Ebrahim Umerkajeff kom till Stockholm hade landet drygt fem miljoner invånare. Av dem var 99,7 procent medlemmar i Svenska kyrkan och bara 35 000 invånare var födda utomlands, nästan alla i grannländerna. Idag är tjugo procent av alla människor som bor i Sverige födda någon annanstans, och från att ha uppfattats som något fjärran och exotiskt är islam Sveriges näst största religion. Under 1900-talet utvecklades också Sverige till världens mest sekulariserade land, där religionen kom att betyda allt mindre för människor. Samtidigt har det genom en rad politiska beslut och ideologiska skiften blivit Europas mest mångreligiösa land.

"De kommer att vara annorlunda svenskar" sade Olof Palme i ett ofta citerat jultal. "De kommer alltid att vara präglade av vad de lämnat bakom sig på vägen till Sverige. De kommer både att värna sin egenart och vara del i den svenska gemenskapen."

Ebrahim Umerkajeff och de första muslimerna är början på den berättelsen, berättelsen om hur Sverige blev ett invandrarland.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. "De kommer att vara annorlunda svenskar" : berättelsen om Sveriges första muslimer
  2. +
  3. AI & makten över besluten

De som köpt den här boken har ofta också köpt AI & makten över besluten (häftad).

Köp båda 2 för 487 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av "De kommer att vara annorlunda svenskar" : berättelsen om Sveriges första muslimer. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Maria Elisabeth Hult
    Mikael Wooremaa, 6 mars 2024

    De kommer att vara annorlunda svenskar av Simon Sorgenfrei. En bok om Sveriges första muslimer. Det började med Ebrahim Umerkajeff. Han kom till till Stockholm i början på förra sekelskiftet. Han slog sig ner på Östermalm och startade en butik för pälsar. Det var det han hade levt av innan ankomsten till Sverige. När han anlände var han Sveriges enda muslim. Han fick så småningom sällskap av fler. Precis som vanligt när man läser en sådan här bok, inser man hur lite man egentligen vet om Sver... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Simon Sorgenfrei