Statsministermordet (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
456
Utgivningsdatum
2022-02-16
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Sokcic, Miroslav (form)
Dimensioner
235 x 160 x 34 mm
Vikt
772 g
SAB
Oepb-c
ISBN
9789113118994

Statsministermordet

(52 röster)  |  Läs 13 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2022-02-16
249
 • Skickas från oss på måndag
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor

NOMINERAD TILL AUGUSTPRISET 2022!

När chefsåklagare Krister Petersson vid en presskonferens i juni 2020 meddelade sitt beslut att avsluta utredningen av mordet på Olof Palme, med motiveringen att den misstänkte var avliden, blev det ett kollektivt antiklimax för många svenskar. Alla som minns den där sena februarikvällen 1986, som följt utredningen med dess huvudspår och villospår, skulle de aldrig få något entydigt svar på vad som hände? Något som hjälpte dem att äntligen lämna det här nationella såret och gå vidare?

Hans-Gunnar Axberger återvänder till början och ger oss en bred och detaljerad beskrivning av världens största polisutredning, som redan från början missköttes så grovt att det efter några månader stod klart att förövaren med största sannolikhet skulle komma att klara sig undan.

Vad var det som gick fel? Hur kunde Sveriges statsminister mördas på öppen gata? Och hur kunde så många poliser och utredningstimmar ändå inte leda till en lösning av mordet?

Som huvudsekreterare i statens granskningskommission har Hans-Gunnar Axberger djupare kunskap om Palmeutredningen än de flesta. Statsministermordet är ett oumbärligt stycke nutidshistoria. Det är också en berättelse om Sverige, om vår bild av oss själva, och om vår oförmåga att lära av våra misstag.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Statsministermordet
 2. +
 3. Hitler : en biografi. D. 2

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hitler : en biografi. D. 2 av Joachim Fest (pocket).

Köp båda 2 för 328 kr

Kundrecensioner

Det finns 13 recensioner av Statsministermordet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Recension.
  Magnus Brynjer, 18 augusti 2023

  Axberger skriver mycket initierat och sakligt om mordet på Olof Palme och om hur förundersökningen sköttes av inblandade personer. Verket skildrar väl alla turer i förundersökningen och hur ledande politiker involverades i utredningen - något som givetvis inte borde ha skett. Även om mycket var känt sedan tidigare har den gett mig en mycket god bild av hela förloppet. Bör läsas av alla som är intresserad av svensk nutidshistoria, hur det rättsliga efterspelet till mordet sköttes och vad som gick fel.

 2. Bästa boken om Palmemordet som jag läst
  Paul Viberg, 13 december 2022

  En mycket välskriven bok om varför mordutredningen gick som den gick. Bästa boken jag läst om mordet, och jag har läst alla.

 3. Genomlysande
  Lennart Johansson, 24 oktober 2022

  Boken formligen smular sönder Palmeutredning(arna) på ett fenomenalt sätt. För alla oss som fortfarande tror på metodik. Glasklart och oerhört välskrivet. Och spännande inte minst.

 4. Opersonligt och trist skrivet
  Madeleine, 14 september 2022

  Öppnade den här boken med stora förväntningar men blev tyvärr besviken. Axberger är jurist och det märks, på gott och ont. Han kan sin sak och tar upp intressanta aspekter av Palmeutredningen. Problemet är hans sätt att skriva. Det är ultratorrt och mycket opersonligt. Olof och Lisbeth Palme benämns exempelvis inte vid namn utan som 'statsministern' och 'statsministerns hustru'/'målsäganden'. Skildringen av mordet saknar liv. Det griper aldrig tag, inte heller i åtföljande avsnitt som beskriver brottsutredningen. Synd.

 5. Skarpsinnigt med vasst språk
  D Eriksson, 26 maj 2022

  Axberger är lysande i att analysera mordutredningen och med ett syrligt språk ge mer kritik än vad som märks på ytan.

 6. Trovärdig
  kerstin harnesk, 16 maj 2022

  Stadsministermordet är en bok som är mycket detaljrik i sin beskrivning av händelsen. Läsaren får sig en tankeställare av hela utredningen. Verkar trovärdig.

 7. Bästa boken om Palmemordet
  Håkan Lundgren, 26 april 2022

  Saklig och ytterst relevant beskrivning av händelseförloppet i utredningen av Palmemordet! En kaotisk förlopp som man har svårt att förstå. Hur kunde det gå så illa?

 8. Mycket bra bok!
  Sanhällsintresserad, 19 april 2022

  En mycket välskriven bok om varför mordutredningen gick som den gick. Axberger skriver kunnigt och initierat om de olika faserna och turerna i utredningen. Han är dessutom en mycket god stilist, vilket gör att språket är spänstigt och medryckande. Boken kan varmt rekommenderas!

 9. Fakta och juridik om palmeutredningen
  q, 4 april 2022

  Strålande sammanställning över hur läget i Palmeutredningen utvecklats under den långa utredningstiden.

  Ett måste att läsa för alla som har hypoteser kring Statsministermordet och vill stämma av mot de fakta och bevis som finns. För mig blev det en ögonöppnare att svensk polis inte har någon möjlighet att bedriva utredningar utomlands och att eventuella samarbeten som Interpol aldrig gäller säkerhetstjänsters agerande.

  Men var är revolvern?

 10. Oumbärlig och underhållande läsning
  Micke B, 28 mars 2022

  Boken är ett måste för alla som är det minsta intresserade av svensk samtidshistoria. Författaren är en av de kunnigaste personerna när det kommer till Palmeutredningen, vilket märks. Dessutom är boken synnerligen välskriven. Det finns ett antal välfunna och drastiska formuleringar om olika nyckelpersoner och centrala skeenden under utredningens gång, som bara dessa är en stor läsupplevelse. Om du ska läsa en enda bok om Palmemordet, så är detta det givna valet.

 11. Rättsstatens förfall
  Björn Öjerskog, 23 mars 2022

  Axbergers bok är lysande! En kunnig, väl underbyggd sakmässigt och lysande stilistiskt. Förutom alla avslöjanden kring alla haverier kring själva mordet, utredningen (eller rättare sagt bristerna i denna), myndigheters brister mm, så är all personkaraktäristik en läsupplevelse. Just sättet att beskriva alla aktörer genom utnyttjande av deras egna alster som memoarer är dräpande. De flesta är ju idag döda, som Holmer, Ebbe, m.fl. men de som ännu lever torde både rodna och svettas när de läser ... Läs hela recensionen

 12. en bra bok!
  Tor Norrman, 18 mars 2022

  Statsministermordet är bra skriven, intressanta vändningar om mordutredningen och alla fel som gjordes
  i början,Holmer som inte klara av att lösa mordet, sossarna var ganska tafatta vågade inte ställa hårdare
  krav att tillsätta en proffsutredare tidigare.

 13. ytterst välskriven
  Apan Nilsson, 14 mars 2022

  en mycket välskriven och intressant redogörelse. Axberger bidrar till min förståelse varför ingen har dömts för mordet på öppen gata

Visa alla 13 recensioner

Fler böcker av Hans-Gunnar Axberger