Minnesbrunnen : om helgon, skallmätare och hotet mot demokratin (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
348
Utgivningsdatum
2022-08-30
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Nilsson Sjöblom, Cilla (form)
Dimensioner
197 x 142 x 26 mm
Vikt
457 g
SAB
Kt
ISBN
9789113119335

Minnesbrunnen : om helgon, skallmätare och hotet mot demokratin

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2022-08-30
248
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
"För mig handlar det inte om en längtan efter det förflutna - utan om en önskan att framtiden inte ska tappa bort historien utan ha den med sig."

Maja Hagerman har en unik förmåga att se den udda detaljen och stanna kvar vid den när andra rusar vidare. Hon vrider och vänder på händelser och fenomen i historien och frågar sig om vi verkligen sett allt. Är det inte något vi glömt eller missat?

Fem texter belyser här teman som glömska, spårtydning och minnets återkomst. Det kan handla om det medeltida helgonet S:t Botvid, om antropologen Gustaf Retzius märkliga resa på den finska landsbygden, om trädgårdsväxternas och fotografins historia och arvet efter arbetarrörelsen. De historiska nedslagen blir också en språngbräda ut i samtiden och framtiden. De visar hur vårt sätt att minnas, av flera olika skäl, nu håller på att förändras.

"Det pågår en kamp om minnen just nu. Vi lever med ett försåtligt men reellt hot, där kulturarv riskerar att kidnappas för politiska syften. Så det gäller att vara på sin vakt. Se till att berättelserna om de minnen vi delar förblir så komplexa och mångbottnade som de faktiskt är."
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Minnesbrunnen : om helgon, skallmätare och hotet mot demokratin
  2. +
  3. Det förlorade paradiset : berättelsen om Konsums uppgång och fall

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det förlorade paradiset : berättelsen om Konsum... av Sara Kristoffersson (inbunden).

Köp båda 2 för 517 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Minnesbrunnen : om helgon, skallmätare och hotet mot demokratin. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Påbjudes!
    Birgitta Kriisin (Krokstrand), 28 februari 2023

    Maja Hagerman är alltid mycket läsvärd. Denna kunniga och kloka kvinna har en egen förmåga att sätta ljuset på företeelser och sätta fingret på sammanhang. En sann humanist och en viktig röst.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Maja Hagerman