Främmande fåglar : Jascha, mormor och jag (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
245
Utgivningsdatum
2022-09-20
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Lyth, Annika (form)
Dimensioner
218 x 143 x 20 mm
Vikt
389 g
SAB
Gcz Golowanjuk, Jascha,Lz Haas, Ruth,Lz Haas Forsling, Jessika
ISBN
9789113121406

Främmande fåglar : Jascha, mormor och jag

(2 röster)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2022-09-20
248
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Från sin mammas dödsbädd tar Jessica Haas Forsling med sig ett tummat exemplar av boken Främmande fågel av Jascha Golowanjuk, ett författarnamn hon aldrig hört förut. På titelsidan står hennes mormors namn, den mytomspunna Ruth som försvann så tidigt. Jessica förstår inte varför boken kallar på henne. Men den kommer att ge hennes liv en ny riktning.

Jascha Golowanjuk var i mitten av förra seklet en bästsäljande författare i Sverige, hans äventyrliga och exotiska romaner älskades av många och han umgicks med tidens största profiler. Men hans sårbara identitetstillhörigheter - jude, homosexuell, invandrare - gjorde honom till en främmande fågel i den svenska kultursfären och idag är det få som minns honom. Han var en utböling i det modernistiska folkhemsbygget på Gärdet i Stockholm, precis som Ruth Haas som flytt från Berlin och bodde några gator bort. De var båda utlevande normbrytare, som levde stort men som gömdes i skuggorna.

När Jessica Haas Forsling plötsligt står som ensam förmedlare av familjehistorien till sina barn, pekar alla pilar mot henne, Ruth. Men medan mormodern ligger tyst i sin grav på Judiska begravningsplatsen, är det Jascha Golowanjuk som fyller i de gapande luckorna i sökandet bakåt.

I Främmande fåglar väver författaren ett vindlande nät mellan Jascha och Ruth. I mitten står lite motvilligt hon själv och hennes egen jakt - efter minnen, sammanhang, en judisk identitet. Det blir en gripande berättelse om att förlora trådarna bakåt och att ta makten över sin historia.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Främmande fåglar : Jascha, mormor och jag
  2. +
  3. Kärlekens Antarktis

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg (pocket).

Köp båda 2 för 337 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Främmande fåglar : Jascha, mormor och jag. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. En blivande klassiker

    En lysande bok om efterkrigstidens Sverige och de emigranter som i sista stund räddade sig dit, och en fantastiskt levnadsteckning av författaren och musikern Jascha Golowanjuk. Parallellerna till en samtida mormor till skribenten är välfunna och väldokumenterade. En bok som absolut kan rekommenderas och som borde bli en bestseller och en kritikersuccé

Visa alla 1 recensioner