Landet utanför : Sverige och kriget 1943-1945 (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (1.4 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Serie
Landet utanför (del 3)
Utgivningsdatum
2023-09-30
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
ISBN
9789113125442
Landet utanför : Sverige och kriget 1943-1945 (e-bok)

Landet utanför : Sverige och kriget 1943-1945 E-bok

(2 röster)  |  Läs 2 recensioner
E-bok,  Svenska, 2023-09-30

Styckköp

149

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
I den avslutande delen av sin breda trilogi om Sverige under andra världskriget skildrar Henrik Berggren de sista dramatiska krigsåren. Efter slagen vid El Alamein och Stalingrad har den tyska krigslyckan vänt och röster höjs för att "lägga om kursen i de allierades riktning". Men Sverige är fortfarande inringat av Tyskland och trots en växande kritik mot eftergiftspolitiken går samlingsregeringen försiktigt fram.

Med hjälp av dagstidningar, dagböcker, brev och romaner skildras vardagslivet i krigets skugga. Svenskarna går på bio och restaurang som aldrig förr, äktenskap och barnafödande ökar och författarna debatterar om litteraturen har en plikt att göra beredskapstjänst. Samtidigt har krigsåren förändrat Sveriges invånare. Med de danska judarnas flykt hösten 1943 sjunker insikten på allvar in om att nazisterna är på väg att utplåna Europas judar. Det stoppar dock inte Sverige från att exportera järnmalm och kullager till Tyskland i utbyte mot kol. När USA hotar att bomba SKF i Göteborg ställs frågan om svensk neutralitet på sin spets...
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Landet utanför : Sverige och kriget 1943-1945. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Imponerade skildring av krigsåren
    Karl H, 30 januari 2024

    Henrik Berggren har på ett storartat sätt tecknat en levande bild av andra världskrigets slutskede både ur det storpolitiska perspektivet och från det svenska folkhemmets horisont. De få invändningar man kan ha mot boken är att den i vissa delar är väl utförlig. Det finns också en del upprepningar från Berggrens böcker om de tidigare krigsåren men det är väl nödvändigt då författaren inte kan utgå från att läsaren har läst de föregående böckerna i serien.

  2. Viktig och intressant.
    BOF, 22 november 2023

    Henrik Berggrens tredje bok i serien om Sverige under andra världskriget är så bra. Bilden som växer fram när man läser hans böcker visar hur komplex situationen var. Många vill måla Sveriges agerande eller brist på agerande i svart och vitt. Detta när man har facit i hand. Hans böcker är kanske de mest nyanserade som skrivits om Sverige under andra världskriget.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Henrik Berggren