Himlen nära : Stig Dagerman och Anita Björk - en bok om konstnärskap, livskamp och kärlek (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
366
Utgivningsdatum
2023-09-15
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Sokcic, Miroslav (form)
Dimensioner
18 x 209 x 142 mm
Vikt
565 g
SAB
Ikz Björk, Anita,Gcz Dagerman, Stig
ISBN
9789113126357
Himlen nära : Stig Dagerman och Anita Björk - en bok om konstnärskap, livskamp och kärlek (inbunden)

Himlen nära : Stig Dagerman och Anita Björk - en bok om konstnärskap, livskamp och kärlek

(10 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2023-09-15
263
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
När författaren Stig Dagerman och skådespelaren Anita Björk 1950 blir ett par är de båda 28 år och redan omsusade. Han en etablerad författare, känd för sina romaner, dagsedlar och reportaget Tysk höst, hon en stjärna på uppgång, snart efterfrågad i Hollywood. Vad som är mindre känt är att han nu har problem att skriva. 1951 får de en dotter, men de kan inte gifta sig förrän 1953. Anitas enkla bröllopsring bär inskriften "Himlen nära". Anita har då nått internationell ryktbarhet, medan man fortfarande väntar på en ny Dagermanroman. Den kommer, lovar Stig. Ett år senare får ett chockat Sverige veta att Stig Dagerman hittats död i sitt garage.

Lo Dagerman var länge tveksam till att tala om sina föräldrars "konstnärsäktenskap". Vad som kunde låta romantiskt dolde ju ett trauma. Hur skulle hon kunna berätta och samtidigt värna om deras integritet? Hon lusläste personliga anteckningar, dagböcker, brev och intervjuer, för att få fram deras egna röster. Så att Stig och Anita själva skulle få komma till tals.

Himlen nära är en bok om konstnärskap, livskamp och kärlek, mot en bakgrund av kulturscenen under 1900-talets andra hälft. Den slutar inte med Stigs död, utan utforskar vad som följde i dess spår och ställer frågan hur man håller en skapandeprocess levande.

I år skulle Stig Dagerman (1923-1954) och Anita Björk (1923-2012) ha fyllt 100 år.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Himlen nära : Stig Dagerman och Anita Björk - en bok om konstnärskap, livskamp och kärlek
 2. +
 3. Min bokvärld

De som köpt den här boken har ofta också köpt Min bokvärld av Kerstin Ekman (inbunden).

Köp båda 2 för 522 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Himlen nära : Stig Dagerman och Anita Björk - en bok om konstnärskap, livskamp och kärlek. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Läsvärd och fördjupande
  David Danielsson, 18 november 2023

  En bok som beskriver Stig Dagermans liv tillsammans med och oberoende av Anita Björk på ett sätt som är intressant, ingående och som krossar vissa av de myter om författaren som har frodats. Obligatorisk läsning för de som är intresserade av både Dagerman, Björk, tidsepoken(-erna), skådespeleri, skrivandet, samhällsklimatet, kulturdebatten och allt relaterat.

 2. Ett måste till Stig Dagermans läsare
  Bernard Kolesnik, 4 oktober 2023

  Jag hoppas att den vacker bok om kärlek och tragiska sista år av Stig Dagerman som skrev dotter till Anita Björk och den svenske mest intressante efterkrigs författare blir nominerad till Augustipriset.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Lo Dagerman