Slavdrivaren : ett reportage om bossar, gigekonomi och slaveriets spöke (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
239
Utgivningsdatum
2023-09-22
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Wilsson, Eva (form)
Dimensioner
210 x 135 x 17 mm
Vikt
430 g
SAB
Oha
ISBN
9789113129426
Slavdrivaren : ett reportage om bossar, gigekonomi och slaveriets spöke (inbunden)

Slavdrivaren : ett reportage om bossar, gigekonomi och slaveriets spöke

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2023-09-22
249
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
"Helt enastående"

Aftonbladet

Vid en gejmingdator i en etta i Södertälje sitter Dennis och styr över cykelbud i en chatt. Han är dispatcher på Foodora och har till uppgift att driva på de bud som är för långsamma eller ber om raster, allt för att hålla igång flödet. Ibland tycker han synd om buden, lika ofta blir han irriterad på dem och kallar dem slöa, fuskare. Han liknar sig själv vid historiens slavdrivare, klämd mellan buden nedanför honom och ledningen ovanför honom. Avskydd från båda håll.

I uppföljaren till hyllade Cykelbudet flyttar Anders Teglund upp en nivå i hierarkin och skildrar en annars osynlig del av gigekonomin. Han väver samman Dennis arbetsdag med beskrivningar av slavdrivarens position genom tiderna. Här finns den privilegierade undersåten i form av medlöpare och kollaboratörer. Från Malinche, slavflickan som tolkade åt Cortés, till Josiah Henson som höll i piskan men som inte ville slå, till judiska kapos som tvingades döda sina medfångar i förintelselägren, Frederick Taylor som gjorde fabriksarbetare till robotar och mellanhanden som hämtar kobolt av tvångsarbetare i dagens Kongo. Och den som ser till att cykelbuden levererar pizzor i alla väder i våra städer.

Det är en mörk berättelse om ett samhälle med allt större segregation, där bekvämligheten hos dem som har det bra går före villkoren för dem som inte har. Om hur gamla mönster återupprepas ännu i vår tid. Slaveriets spöke tycks hemsöka oss.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Slavdrivaren : ett reportage om bossar, gigekonomi och slaveriets spöke
 2. +
 3. Cykelbudet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Cykelbudet av Anders Teglund (pocket).

Köp båda 2 för 328 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Anders Teglund

 • Cykelbudet

  Anders Teglund

  Vilka är de rosa buden som svischar förbi i staden? Pandemin har drabbat kulturarbetaren Anders Teglund hårt. Ur en vilja att dokumentera samtiden och för att sysselsätta sig när kultursektorn tvärbromsat tar han jobb som cykelbud på Foodora. Para...

 • Nu är det dokumenterat

  Jonas Teglund, Anders Teglund, Nina Björk

  Detta är en dvd-film och en bok. Filmen hade premiär på Göteborgs Internationella Filmfestival 2013 och ges nu ut i en specialutgåva med essä av Nina Björk. Vad händer när man försöker dokumentera tillvaron? I Nu är det dokumenterat möter vi Jonas...