Annie Ernaux (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
279
Utgivningsdatum
2022-10-24
Upplaga
2
Förlag
Norstedts
Översättare
Maria Björkman
Originaltitel
Les années
Medarbetare
Acedo, Sara R. (form)
Dimensioner
217 x 145 x 23 mm
Vikt
428 g
SAB
Hce
ISBN
9789113129655
Åren (inbunden)

Åren

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2022-10-24
99 219 Du sparar 120 kr!
 • Bokreatitel 2023! Boken levereras tidigast den 21/2.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
2022 års Nobelpristagare i litteratur!

Åren är en berättelse om tiden mellan 1941 till 2006, från författaren Annie Ernaux uppväxt i en arbetarklassfamilj i Normandie, via katolsk privatskola, till tiden som lärare i litteratur i Paris, förortslivet, de två sönerna och slutligen skilsmässan. Men det är inte en genomsnittlig självbiografi, utan ett slags egensinnigt kollektivt minne. Ernaux uppfinner en ny stil som är subjektiv och opersonlig, privat och allmän, och en ny genre - den kollektiva självbiografin - för att på så sätt fånga tidens gång.

Ernaux behandlar teman som den katolska prydhetens kollaps, sekulariseringens framfart, p-pillret, abortfriheten och kvinnans frigörelse. Ett annat viktigt tema är hur vi lämnat skammen bakom oss och gått in i ett allt extremare konsumtionssamhälle.

Vi kan läsa Annie Ernaux oslagbart träffsäkra essä över samtiden, efterkrigstidens Europa, närmast som ett lackmuspapper över var vi befinner oss idag: i en tid av klasskillnader, populism, sönderfallande landsbygd och alienering. Åren har jämförts med Marcel Prousts stora minnesarbete På spaning efter den tid som flytt, men ur ett folkligt, kvinnligt och samtida perspektiv.
Visa hela texten

Annie Ernaux

 • Åren
 • Min far & Kvinnan
 • Omständigheter

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Annie Ernaux. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bara konstig
  Agge, 18 december 2022

  Mycket konstigt att hon fått Nobelpriset.
  Ett obehagligt skämt (?) om den stickande höggravida kvinnan som knaprar medicin (neurosedyn) och som inte verkar bry sig om risken för barnet då hon svarar att hon inte kan sticka ärmar, bara fram- och bakstycken. Där slutade jag läsa. Fullständigt obegripligt och obehagligt.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Annie Ernaux