Terranauterna : om människans dröm att upptäcka och kartlägga världen (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
319
Utgivningsdatum
2024-01-12
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Liljemärker, Håkan (form)
Dimensioner
235 x 160 x 28 mm
Vikt
796 g
SAB
N:k
ISBN
9789113129679

Terranauterna : om människans dröm att upptäcka och kartlägga världen

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2024-01-12
259
  • Skickas från oss på måndag
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"Resultatet är fantastiskt och en fingervisning om hur framtida fackböcker inom humaniora och pappersböcker överlag kan vinna en större publik och genomslagskraft i ljudbokens tidevarv. För det här är en bok som man vill hålla i, känna, dofta och se på. Helhetsbetyg: 5." Katarina Tavakol, BTJ.

"Som essäist står Staffan Bergwik helst i bakgrunden, smyger fram sina slutsatser hellre än ropar ut dem över nejderna. Men är imponerande beläst, och stilistiskt lugnt resonerande: Historien predikar inte för oss, den visar på komplikationer och paradoxer." Sven Olov Karlsson, Expressen

"Terranauterna är en berättande, kunskapsförmedlande och mycket vacker bok med mängder av illustrationer: historiska kartor, upptäcktsresandes teckningar, ritningar på luftballonger och glober, och inte minst de numera klassiska fotografierna av vår planet." Ann-Sofi Ljung Svensson, Sydsvenskan

"Staffan Bergwik skriver utifrån djup sakkunskap utan att bli tung eller svårbegriplig." Fredrik Borneskans, Upsala Nya Tidning

Under utgrävningen av Çatalhöyük i Turkiet hittades några väggmålningar som visar staden rakt ovanifrån. De är över åtta tusen år gamla och utgör startpunkten för vad idéhistorikern Staffan Bergwik kallar överblickens historia. I den ryms också Columbus och de tidiga sjöfararna som ritade upp världen på sina seglatser, kartografen Gerardus Mercator som skapade den första atlasen och de så kallade gradmätningsexpeditionerna under 1700-talet, då frågan om jorden var rund eller spetsig vid polerna skulle avgöras.

Viljan att kunna överblicka världen ledde den västerländska människan upp på de högsta bergstopparna och så småningom upp i luften, i ballonger, flygplan och rymdfarkoster. Men berättelsen om hur jorden upptäcktes och kartlades har också mörkare stråk. Kolonialism och imperialism följde när människan med överblick skaffade sig makt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Terranauterna : om människans dröm att upptäcka och kartlägga världen
  2. +
  3. Landet utanför : Sverige och kriget 1940-1942

De som köpt den här boken har ofta också köpt Landet utanför : Sverige och kriget 1940-1942 av Henrik Berggren (inbunden).

Köp båda 2 för 508 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Terranauterna : om människans dröm att upptäcka och kartlägga världen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Enastående
    Socrates, 5 mars 2024

    En av de bästa faktaböcker jag läst i den populärvetenskapliga genren. Författaren har gedigna kunskaper och skriver en funktionell och vacker prosa.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Staffan Bergwik