Åren (ljudbok)
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (243.3 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Irene Lindh
Utgivningsdatum
2023-01-05
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Översättare
Maria Björkman
ISBN
9789113129716

Åren Ljudbok

(27 röster)  |   Läs 3 recensioner
Ljudbok,  Svenska, 2023-01-05

Styckköp

169
Billigast på PriceRunner

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
2022 års Nobelpristagare i litteratur!

Åren är en berättelse om tiden mellan 1941 till 2006, från författaren Annie Ernaux uppväxt i en arbetarklassfamilj i Normandie, via katolsk privatskola, till tiden som lärare i litteratur i Paris, förortslivet, de två sönerna och slutligen skilsmässan. Men det är inte en genomsnittlig självbiografi, utan ett slags egensinnigt kollektivt minne. Ernaux uppfinner en ny stil som är subjektiv och opersonlig, privat och allmän, och en ny genre - den kollektiva självbiografin - för att på så sätt fånga tidens gång.

Ernaux behandlar teman som den katolska prydhetens kollaps, sekulariseringens framfart, p-pillret, abortfriheten och kvinnans frigörelse. Ett annat viktigt tema är hur vi lämnat skammen bakom oss och gått in i ett allt extremare konsumtionssamhälle.

Vi kan läsa Annie Ernaux oslagbart träffsäkra essä över samtiden, efterkrigstidens Europa, närmast som ett lackmuspapper över var vi befinner oss idag: i en tid av klasskillnader, populism, sönderfallande landsbygd och alienering. Åren har jämförts med Marcel Prousts stora minnesarbete På spaning efter den tid som flytt , men ur ett folkligt, kvinnligt och samtida perspektiv.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Åren. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Åren av Ernaux
  -, 18 juni 2023

  Lysande översikt över hennes-och min livstid. Nobelpristagarens bästa bok. Dessutom utmärkt läst av Irene Lindh.

 2. Universellt
  -, 11 mars 2023

  En röd tråd genom tiden av ett liv som reflekterar livet universellt.

 3. Mästerverk
  -, 19 januari 2023

  Böckerna om föräldrarna är okej, men det här är ett oerhört starkt verk. Intelligent, rappt, personligt och samtidigt kollektivt hållet återberättar författaren ett kvinnoliv genom 1900-talet och också tillkomsten av en bok. Mycket fint läst av Irene Lindh.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Annie Ernaux