Jag har torkat nog många golv : en biografi om Maja Ekelöf (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
454
Utgivningsdatum
2023-09-13
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Wilsson, Eva (form)
Dimensioner
21 x 182 x 109 mm
Vikt
245 g
SAB
Gcz Ekelöf, Maja
ISBN
9789113130316

Jag har torkat nog många golv : en biografi om Maja Ekelöf

(7 röster)  |  Läs 1 recension
Pocket,  Svenska, 2023-09-13
89
  • Skickas från oss imorgon
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
VINNARE AV AUGUSTPRISET 2022

"En jävla skurhink!"

1970 vinner en okänd 52-årig städerska Rabén & Sjögrens stora romantävling med Rapport från en skurhink, en dagbok från en hård låglönevardag. Maja Ekelöf får komma till Stockholm och ta emot priset från den tidens stora: Astrid Lindgren, Lars Gyllensten och Alva Myrdal. Över en natt har städerskan och fembarnsmamman från Karlskoga blivit en rikskändis. Plötsligt är hon en del av Sveriges politiskt engagerade kulturetablissemang. Alla vill ha med henne: Grupp 8, FNL, KFML(r), hon valkampanjar med Sven Wollter och Fred Åkerström och åker på kurser i DDR.

Men berättelsen om Maja Ekelöf är inte bara en framgångssaga. Hon ser igenom omgivningens välvilliga men nedlåtande attityder, hur hon blir ett slags maskot för de vänsterintellektuella, och mot slutet av sitt liv blir hon alltmer desillusionerad.

Jag har torkat nog många golv är en berättelse om en enastående kvinna, ett dokument över det politiskt präglade 1970-talets kulturliv, och en angelägen påminnelse om hur samhället fortfarande ser på kvinnor med låglöneyrken. För alla framsteg, all utveckling till trots - hur kommer det sig att så många lågavlönade kvinnor fått det sämre och inte bättre? Vad skulle Maja Ekelöf ha svarat på det?
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Jag har torkat nog många golv : en biografi om Maja Ekelöf
  2. +
  3. Apans år

De som köpt den här boken har ofta också köpt Apans år av Patti Smith (pocket).

Köp båda 2 för 178 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Jag har torkat nog många golv : en biografi om Maja Ekelöf. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. En lektion i nutidshistoria
    kerstin wernstedt, 12 februari 2024

    Mycket spännande att återuppleva de gamla händelserna som återges i boken och framför allt att få ett så ingående porträtt av hur Maja Ekelöf. tänkte och kände. Skulle kunna ingå i kurser i svenska och historia i gymnasieskolan. Unga idag känner inte till Tony Rosendahl, Kumlabunkern, Ivar Lo och Sara Lidman, kanske inte ens FNL och KFML(r). Rekommenderas kanske främst till min egen åldersgrupp, som själva kan jämföra sin tillvaro på den tiden med Maja Ekelöfs.

Visa alla 1 recensioner