Stupad : Svensken som gav sitt liv för Ukraina (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.7 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2024-05-13
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
ISBN
9789113133744

Stupad : Svensken som gav sitt liv för Ukraina E-bok

E-bok,  Svenska, 2024-05-13

Styckköp

169
Billigast på PriceRunner

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
En tidig aprilmorgon 2022 cyklar den 28-årige Edvard från lägenheten i Uppsala hem till sin moster för att låna hennes skrivare. Dokumenten han vill skriva ut visar sig vara brev till hans mamma, pappa och syster. Brev med instruktioner för hans begravning. Brev att läsa om han inte kommer hem igen.

Nästa dag reser löjtnant Edvard Selander Patrignani till Ukraina för att slåss mot det invaderande Ryssland. Mindre än tre månader senare dödas han av ryska styrkor nära staden Siversk.

Edvard var den första svenska soldat som stupade i strid under det pågående kriget i Ukraina. Journalisten Jon Forsling ville ta reda på vem Edvard var. Varför väljer en ung, svensk man att lämna sin ordnade tillvaro och riskera sitt liv för att försvara ett annat land? Vad ledde fram till det beslutet? Och vilken verklighet var det Edvard mötte i Ukraina, sina sista månader i livet?

I möten med arbetskamrater, andra soldater och framför allt med Edvards familj tecknas en bild av en ovanlig ung man, i en ovanlig tid för Sverige, när kriget i vårt närområde givit oss anledning att bygga upp vårt försvar igen. Det är en bok som ställer frågan på sin spets: Vad är vi beredda att offra för ett lands frihet? Vem av oss skulle göra det Edvard gjorde? Och som Edvard själv sa till sin familj innan han reste: "Om inte jag, vem annars?"
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jon Forsling