Tidiga skrifter och historik (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Samlade skrifter av Sigmund Freud (del 3)
Antal sidor
653
Utgivningsdatum
2007-11-01
Upplaga
2
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Översättare
Ola Andersson
Dimensioner
215 x 135 x 35 mm
Vikt
750 g
SAB
Docba
ISBN
9789127026995

Tidiga skrifter och historik

Häftad,  Svenska, 2007-11-01
366
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 7-10 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Samlade skrifter av Sigmund Freud. Band III

I det tredje bandet av Sigmund Freuds samlade skrifter på svenska presenteras ett urval texter som gör det möjligt att följa de väsentligaste dragen i Freuds tänkande vid tiden för psykoanalysens tillkomst. Det centrala verket är det av Freud och Josef Breuer gemensamt författade Studier i hysteri som omfattar fem fallbeskrivningar. Runt dessa grupperar sig några texter som fördjupar förståelsen av hur Freuds tidiga tänkande utvecklats. Det kanske mest omtumlande och intellektuellt intressanta är Utkast till en psykologi, ett manuskript som Freud aldrig avsåg att publicera men som av många kommit att betraktas som en nyckel till hela hans teoretiska arbete. Till detta fogas slutligen två spännande historiska betraktelser där Freud redogör för psykoanalysens tillblivelse och fortsatta utveckling.

Studier i hysteri, som alltså utgör centrum i denna volym, inleds med Breuers numera klassiska arbete från början av 1880-talet "Anna O.", en begåvad ung kvinna som honom själv ovetande drar upp riktlinjerna för vad som senare skulle komma att utvecklas till den psykoanalytiska behandlingsmetoden. Därpå följer fyra av Freuds fall, i vilka man kan avläsa utvecklingen från hypnos och suggestion till en nästan färdig psykoanalytisk behandlingsmodell. Dessa fall-beskrivningar är ett fängslande dokument över psykoanalysens födelse men de utgör också ett mentalitetshistoriskt dokument. Bland de begränsade livslösningar som stod 1800-talets borgerliga kvinna till buds fanns rollen som hysterika, ett i bokstavlig mening förlamande tillstånd som ofta innebar ett enormt lidande. Eftersom hysterin i så stor utsträckning "drabbade" just kvinnor har feministisk forskning speciellt intresserat sig för dessa fall.

Översättning Ola Andersson, Mia Engvén, Lars W. Freij.

Denna titel är en beställningsvara, vilket innebär att den trycks först när en order läggs. Leveranstid är 5-8 vardagar. I övrigt är det ingen skillnad mot andra tryckta böcker.Volymansvarig: Jurgen Reeder är psykoanalytiker i privat verksamhet, utbildningsanalytiker samt docent och forskare vid Pedagogiska institutionen, Stockholms universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Tidiga skrifter och historik
  2. +
  3. Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen till ett gladare liv, bättre relationer och oslagbara team

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen t... av Gunnel Ryner (häftad).

Köp båda 2 för 615 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Sigmund Freud