Judendomen : Kultur, Historia, Tradition (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
344
Utgivningsdatum
2002-05-01
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Natur och Kultur
Översättare
Margareta Brogren
Originalspråk
Norska
Originaltitel
JÓdedommen
Illustrationer
ill.
Dimensioner
215 x 140 x 20 mm
Vikt
600 g
SAB
Cmdb,Koafh
ISBN
9789127073890

Judendomen : Kultur, Historia, Tradition

(17 röster)  |   Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2002-05-01
423
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Bente Groth, religionshistoriker vid Universitetet i Oslo, har skrivit en introduktion till judendomen där hon med ett omväxlande kronologiskt och tematiskt perspektiv berättar om judisk kultur, historia och tradition. Vid sidan av det hon menar är gemensamt visar hon även hur livsstilar, åsikter och tolkningar går isär.

De kronologiska delarna följer judarna från de tidigaste spåren till idag. Groth menar att berättelserna i den hebreiska bibeln, vad kristna kallar Gamla testamentet, inte främst betraktas som en källa till historisk kunskap. Samtidigt redogör hon för arkeologiska fynd och andra forntida texter som kan bekräfta och revidera den historia som berättas. Inom-religiösa tolkningar och vetenskapliga möts inte heller vetenskapen är enig. Författaren skildrar judarnas levnad i flera världsdelar. I synnerhet efter andra templets fall i början av vår tideräkning har judar funnit boplatser inte bara i länderna närmast Jordanfloden utan även runt om i Europa samt Afrika och Nordamerika. Historien har kantats av förföljelse men även präglats av kulturell och vetenskaplig utveckling. Groth följer den ända fram till dagens konflikter i Israel.

De judiska traditionerna och tankesätten framställs nyansrikt. I boken finns klargörande kapitel om de heliga texterna och deras utveckling, om Gudstrons innebörd både intellektuellt och praktiskt (Gudsbild, människosyn, moral, familjens betydelse), om gudstjänster och andra viktiga religiösa handlingar samt om festkalendern. Groth ger underlag till vidare diskussioner genom att inte väja för de punkter där meningarna är delade.

Boken är en övergripande introduktion och lämplig för undervisning på högskolekurser inom religionsvetenskap och religionshistoria. Dess pedagogiska disposition och lättillgängliga språk gör att även var och en som vill veta mer om judendomen här finner en stimulerande första orientering.

Fackgranskare är Hanne Trautner-Kromann och Johan Åberg, professor respektive doktorand i judaistik i Lund. Avsnitten om judendom i Sverige är skrivna av Johan Åberg.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Judendomen : Kultur, Historia, Tradition
 2. +
 3. Pojken, mullvaden, räven och hästen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Pojken, mullvaden, räven och hästen av Charlie MacKesy (inbunden).

Köp båda 2 för 662 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Judendomen : Kultur, Historia, Tradition. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En bra introduktionsbok
  Tobias Serenitate (Nordmaling), 16 september 2020

  En lättförståelig introduktionsbok i ämnet som gör det roligt att läsa. Med bilder konkreta exempel får man en bra grund i bokens ämne. En bra introduktionsbok som rekommenderas. varje dag och få in en rutin kring böner och tidegärd. Språket är lättförståeligt. En bra rekomendation!

 2. Mycket bra sammanfattning
  Philippe B Le Grand, 6 februari 2014

  Läs boken om du vill få grepp om det mest väsentliga inom judendom. Boken är lätt att läsa och ger dig en bra grundkunskap!

 3. En bra blandning mellan hjärta och historia....
  Hjalmar, 21 november 2013

  En bra blandning mellan hjärta och historia. Upplysande och känslomässigt engagemang. Klargör historien och frågorna inför framtiden. Inspirerar till vidare läsning.

Visa alla 3 recensioner

Övrig information

Bente Groth, religionshistoriker vid Universitetet i Oslo, har skrivit en introduktion till judendomen där hon med ett omväxlande kronologiskt och tematiskt perspektiv berättar om judisk kultur, historia och tradition. Vid sidan av det hon menar är gemensamt visar hon även hur livsstilar, åsikter och tolkningar går isär.

De kronologiska delarna följer judarna från de tidigaste spåren till idag. Groth menar att berättelserna i den hebreiska bibeln, vad kristna kallar Gamla testamentet, inte främst betraktas som en källa till historisk kunskap. Samtidigt redogör hon för arkeologiska fynd och andra forntida texter som kan bekräfta och revidera den historia som berättas. Inom-religiösa tolkningar och vetenskapliga möts - inte heller vetenskapen är enig. Författaren skildrar judarnas levnad i flera världsdelar. I synnerhet efter andra templets fall i början av vår tideräkning har judar funnit boplatser inte bara i länderna närmast Jordanfloden utan även runt om i Europa samt Afrika och Nordamerika. Historien har kantats av förföljelse men även präglats av kulturell och vetenskaplig utveckling. Groth följer den ända fram till dagens konflikter i Israel.